Ik ben benieuwd op welke manier een gistsmaak het beste uit een wash gehaald kan worden. Overhevelen en klaren zal dan het meest voor de hand liggende antwoord zijn. Of meerdere keren een strip-run. Maar bij mij is dit met een Alcotec-48 dual turbo gist tot nu toe niet gelukt. De gore gistsmaak blijft in de alcohol.
Wie kan mij op een beter idee brengen?
Hoi Eric, Alcotec 24 of 48 is een beetje een beginners gist en wordt veel in starterspakketten meegeleverd. Deze geven een hinderlijke, zure gistsmaak.
Met een andere gist soort, ben je hiervan verlost.
Ik ben 6 jaar geleden ook met Alcotec begonnen want het is ook de goedkoopste gist en daar begin je meestal mee als je nog nooit stookwijn heb gemaakt. Maar met mijn eerste ketel had ik ook een enorme gistsmaak die je met de t500 niet hebt. Dus het ligt ook aan de ketel en hoe snel je stookt. En klaren speelt ook mee natuurlijk.
Je kunt in je alcohol actieve kool doen en iedere dag even flink schudden, dat zal al een heel wat schelen, wel even de actieve kool goed wassen voor gebruik.
mijn eerste vraag is: wat heb je gedaan?
heb je de hele gistton incl. het gist verstookt? was de wash helemaal uitvergist? was er nog leven in de wash? was de wash nog troebel? heb je de wash eerst overgeheveld zonder de gistlaag dit laten rusten en daarna in de ketel geheveld zonder de bodem van het hevelvat?
het in naar mijn mening van belang dat je zorgvuldig je met de vergistte wash om moet gaan. shit in de ketel is shit uit de ketel. elke stap in het proces met liefde uitvoeren.
ik stookte eerst ook teveel van de gistbodem mee, nu ik zorgvuldiger hevel en het daarna laat rusten in een nieuwe ton heb ik er geen problemen meer mee. ook gebruik ik geen alcotec 48 vanwege de bekendheid met zurigheid.
probeer is een andere gist en je zult het snel genoeg merken. het beste is om elke keer 1 onderdeel te veranderen zodat je precies te weten komt waar de verbeterslagen te halen zijn
groets
Iedereen denkt daar anders over.... Ik gebruik voor neutraal ook A48.... Mede voor de prijs... Ook voor de goede werking... Eindproduct wordt niet verouderd en niet gefilterd... Het ligt helemaal aan de ketel en manier van Stoken. (en de manier van vergisten)