Meldingen
Alles wissen

Hoe goed te filteren


Bazz
Berichten: 161
 Bazz
Topic starter
(@bazz)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

In mijn flessen (Whisky en Rum) heb ik na het distilleren eiken snippers toegevoegd, voor het experimenteren ook wat verbrand hout toegevoegd.

Om te filteren heb ik in eerste instantie een nieuwe nylonkous (voor smaak misschien een gebruikte moeten gebruiken 😉 ) gebruikt dit leek goed te werken maar na een week of wat zag ik op de bodem wat vervuiling zweven, dus nu gefilterd met een koffie filter ook nu zag ik weer wat zweven nu dus voor de tweede keer door de koffie filter, hopelijk voldoet dit.

Maar ik vroeg me wel af hoe jullie dit doen, las iets over actiefe kool maar dacht dat dit meer smaak technisch was?

Groet Bas.

Beantwoorden
14 reacties
10 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@bazz Welk water heb je gebruikt om te verdunnen?

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@alchemist 

Klopt het dat bronwater beter is om alcohol te verdunnen dan kraanwater? Heeft dit te maken met kalk en dergelijken? Ook ik heb bij mijn honingsappies een zwijm onderin die ik er niet uit krijg met koffiefilters. De drank erboven is mooi helder. Na het inschenken komt de zwijm los (foto 1), en na het schudden wordt ie troebel (foto 2) Het lijkt ook wel een beetje op gestolde honing, maar ik weet het niet zeker…

1644347811-E37F0530-13C1-4B54-AD56-4673B3CEC1E7.jpeg
Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

Dit is foto 1 en hiervoor dus 2… 

1644347864-473E9482-726A-49BF-AF2B-0B4DAB956C46.jpeg
Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 161

@alchemist ik gebruikte kraanwater om te verdunnen, dit waren mijn eerste probeersels nu gebruik ik bronwater, maar ook hier zag ik wat lichte zweem op de bodem niet veel maar toch.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@bazz Uit eigen ervaring weet ik dat niet al t bronwater laag in mineralen zit, Spa Blauw is een veilige keuze.

 

Anderzijds kan t fijnstof van t hout zijn, goed afgewassen voor gebruik?

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 161

@alchemist Het hout had ik niet afgespoeld dacht dat als ik dat zou doen ook de smaak zou verminderen, en gebruikte geen spa blauw maar nu voortaan wel, echt TOP bedankt!!

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@bazz Hieronder de samenstelling van verschillende soorten mineraalwater, ik had dit een tijdje terug uitgezocht om te kijken naar het droogrestgehalte voor een soort van Whisky handleiding. 

 

Hout afspoelen is zeker raadzaam, minder smaak bij hout komt meestal vanuit andere redenen, blank onbehandeld hout gebruiken, te weinig hout gebruiken, hout gebruiken volgens instructies bij 80% destillaat en dan verdunnen naar 40% (dus wederom te weinig hout). Het behandelen van blank hout, meestal ook erg licht van kleur, kun je op een aantal manieren doen;

 

  • In de oven toasten, ter indicatie voor Amerikaans Eiken zie deze grafiek. De drie uur is zeker met chips en blokjes niet nodig, een uur volstaat bij deze meestal al.
  • Branden of blakeren met een gasvlam, de hoeveelheid van de blokjes en mate van char (dus hoe ver je door brandt) heeft invloed op de eindsmaak.
  • Behandelen met een andere drank om een smaakeffect mee te geven, denk aan Rode Wijn / Port / Madeira / Sherry / Rum etc.
1644393305-mineraalwater.png
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

Misschien is deze link nog handig ter inspiratie,

 

Types of Whisky Casks

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@bazz 

Actieve kool gebruik je bij mijn weten alleen om de alcohol zuiverder (minder bijsmaakjes) te maken. Dit staat los van de helderheid. Bij Whisky en rum verlies je hierbij dus smaak, ook de lekkere smaakjes. Lijkt mij niet gewenst. 
Indien ik er naast zit verbeteren de profs mij vast wel 😉.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@lambik Actieve kool niet, wel wordt er bij de productie van bijvoorbeeld Tennessee Whiskey gebruik gemaakt van houtskool om bewust bepaalde componenten te verwijderen nadat de drank gedestilleerd is. Dit proces wordt het Lincoln Country Process genoemd.

 

Dit is een stylistische keuze om de gemaakte Whiskey zachter te maken, een aantal componenten zoals hogere alcoholen, wat esters etc. worden meer afgevangen door de houtskool dan andere waardoor de drank sneller zachter wordt. Let wel dat niet bij alle stijlen whisk(e)y dit is aan te bevelen omdat je gewenste smaken ook kunt strippen.

 

En even nog een kleine kanttekening, niet al het houtskool is geschikt hiervoor. 

1644396213-lincoln-county-process.png
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Filteren kun je ook doen door aquarium filter watten te spoelen en in een korf filter te doen .

Ook een strofilter werkt goed .

Met koolfiltere verlies je smaak mee en ook kans op zweem waardoor de drank niet kristal helder wordt .

Indien filteren niet gewoon lukt kun je klarings middel gebruiken als vislijm , caseïne of kieselguhr 

Beantwoorden
2 Reacties
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@robbert 

Dus met actieve kool vergroot je de kans op zweem? Of lees ik het niet goed? 
wat is vislijm?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@lambik actief kool kan inderdaad zweem achterlaten wat ook weer gefilterd moet worden . Vaak heel fijn stof wat lastig uit te filter is. .

Vislijm is een product dat wordt gemaakt uit zwemblaas van vis . 

Het wordt in bier en wijn productie gebruikt om kleine zwevende deeltjes te binden en te laten neerslaan waarna je het makkelijk uitfiltert of je hevelt de drank over en dan blijft het " vuil " bezinksel achter .

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1197
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Filteren met ongeparfumeerd keuken papier met een velletje wc papier er tussen.

als je drank wil verdunnen, moet het water de zelfde temperatuur hebben als de drank.

dan word het niet troebel.

Cheers, @ndré🥃😎

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?