Meldingen
Alles wissen

Hoe haal je eenvoudig sap uit de appel?

Pagina 1 / 4

Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Hallo stokers!

Vandaag heb ik voor het eerst een poging gedaan cider te maken en dat ging helemaal mis. En als u weet waar, dan zult u wel lachen om zoveel amateurisme. Toch hoop ik dat u mij een beetje op weg wilt helpen. Het zit zo: Sinds een jaar heb ik twee appelbomen waar knoepertveel appels vanaf komen. En op een gegeven moment ben je wel klaar met de appeltaarten en appelmoes. Dus ik bedacht dat ik met de laatste tien Γ‘ twintig kilo wel eens een cidertje kon brouwen.

Aldus bestelde ik een mooie vergistingsemmer van 30 liter en een zakje cidergist (WLP775). Tot zover geen probleem. Deze ochtend hakte ik de appels in stukken en deed ze in de pan en verwarmde de boel zachtjes. Een flinke grote pan trouwens, van zo'n twintig liter denk ik. Na een half uur had ik natuurlijk appelmoes. Nou ja, ik moest er nog wel even met de staafmixer doorheen, maar klaar.

Hier ging het mis. Want hoe haal je het sap uit de moes? In een zeef blijft de moes doodleuk liggen. Aan de onderkant druppelt er wat uit, maar een glas red je er niet mee. Druk je vervolgens met een pollepel op die meuk, dan komt de pulp ook een beetje mee. En dat wil je niet. Dus probeerde ik het met een ouwe theedoek. Overigens heb ik alles eerst gedestilleerd, de pannen en pollepels met een alcoholoplossing, de doeken en zo met kokend water. Afijn, heb je dus die moes in een theedoek. Dat levert ook niks op. Ja, een enorme bende. Uiteindelijk heb ik alles uit pure frustratie maar weggegooid.

Al zijn mijn appels nu op, opgeven wil ik niet. Ik heb immers nog een emmer en gist. Wel denk ik dat het verstandig is om jullie hulp in te roepen. Met name dus wat betreft het winnen van het sap. Hoe belangrijk is het warm maken van de appels? Ik heb namelijk ook een sapcentrifuge. Daarmee haal je ook alle sap eruit, maar blijft het pulp achter. Is dat voldoende, of wil je juist dat de boel wordt verwarmd? En als het dan inderdaad wel per se via een pan moet en dan heel veel moes hebt, zoals ik dus had, kun je het dan ook verdunnen met water zodat je de boel wat makkelijker door een doek kunt halen?Β 

Zodra ik sap heb, denk ik wel dat het goed moet komen. Althans, voor een eenvoudige en eerste cider. Dus alsjeblieft, help een arme en beginnende brouwer de winter door.

Β 
Groet, Henk
Beantwoorden
59 reacties
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Let goed op, dit wordt heel ingewikkeld. Appelkroos eruit halen.Appels fijnhakken, amylase erbij en verder wachten tot de appels oplossen. Water erbij. Gist erop en wachten tot het uitgegist is. Welke gist? Diegene die voor fruit dienen , of champagnegist. Ingewikkeld? Echt niet. Mogelijkheid 2, hakselen, persen en gist erop. Vergist je klokhuis mee, heb je meer voorloop om weg te gooien.

Welkom Henk, ps je had de amylase ook over je appelmoes kunnen gooien, was ook waterig geworden

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ha William,Β 

Bedankt voor je antwoord! Goed, stap 1 is dus Amylase erbij doen en dan later ook water. Hoeveel water? En blijft mijn vraag toch ook, kan ik dit ook doen met de sapcentrifuge, of is dat absoluut af te raden?

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit kan met de sapcentrifuge, heb je veel ga dan eens bij Jan stookforum te raden. Lees ook het stuk β€œ appels vergisten” hier op het forum.

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pecto enzymen breken ook de celstructuur van je appels af, zodat het vocht vrij komt, water vul je overigens aan tot je vat vol genoeg zit, of als je geen water wil toevoegen omdat je genoeg vocht hebt voor in je ketel, dan vul je geen water toe

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Aanvulling, Amylase maakt suikers vrij in de granen, Petolase maakt dat het vocht uit je fruit komt. Was even in de war, omdat we beide gebruiken, bij alcohol productie, maar elk bij zijn eigen grondstof.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Als je de sapcentrifuge gebruikt krijg je perfect sap. Dit hoef je niet te verwarmen. Gewoon gist er bij.Β 

Als de appels niet zoet zijn kun je overwegen extra suiker toe te voegen. Dit kun je wel oplossen door wat sap te verwarmen. Voor cider waarbij je meestal een laag percentage alcohol wilt is de suiker die van nature in de appel, zit meestal voldoende.

Als je veel appels wilt persen, bijvoorbeeld bij de volgende oogst dan hebben we bij Stookwinkel een mooie machine staan die je kunt huren, of je neemt je appels mee naar Stookwinkel. Zie dit filmpje:Β 

Β 

Β 

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit forum is nu al geweldig! Had ik jullie eerder gevonden, dan had ik niet zo lopen klooien deze ochtend. Jongens, van frustratie gooide ik bijna die pan moes door de ruit. Dus alvast bedankt. Begrijp ik als laatset dus nog dat ik er theoretisch zoveel water bij kan gooien als ik wil. Al is dat natuurlijk niet bevorderlijk voor de smaak. Ik ga er van uit dat dit een beetje valt in de categorie, 'dit moet je zelf uitvinden'.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

of een sappan daar krijg je ook appelsap mee vroeger dikwijls gedaan en ja ik wil geen appelcider omdat ik al genoeg heb staan maar (weet niet of jij dit wil) ik maal mijn appels en dan vergisten en dan stoken je had het niet moeten weg werpen das moeite voor niks geweest !!! spijtig voor de moeite en ja niet wegwerpen stoken dan

gr erik

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

β€˜dit moet je zelf uitvinden’.

Klopt helemaal Henk. Het is allemaal geen exacte wetenschap en het mikt in veel gevallen niet zo heel nauw. Zoveel water als je maar wil, tja,vertrouw op je gevoel enΒ  hou er rekening mee met dat je een bezinksel van gistcellen moet weggooien dus doe tenminste 1 of 2 liter extra om dit te compenseren.Β  Weet ook dat je in jouw geval in principe geen gist nodig hebt, het zit al in de appelschillen. Nog even een William hogere scheikunde les, mega moeilijk..kuch kuch! Komt ie: Als je het sap niet verhit gaat het echt helemaal vanzelf. Succes man en als er wat is lezen we het hier graag. Cheers! πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is het voordeel van "lopen klooien" daar leer je van en maakt je volgende drank alleen maar beter. Er is veel info te vinden in de diverse onderwerpen, neem de rind om er door heen te lezen en je begint al als een redelijk ervaren persoon. Er zitten aardig wat "ouwe rotten" hier die je een helpende hand bieden. Heerlijk onbedwongen en vooral de liefde voor het stoken.

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Rind....= tijd.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rind….= tijd.

Beantwoorden
Berichten: 191
 ScS
(@sarges)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Of als het niet helemaal goed is gegaan er ook zijn die je daar dan weer doorheen slepen.... πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Altijd πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?