Meldingen
Alles wissen

Hoe haal je eenvoudig sap uit de appel?

Pagina 4 / 4

Berichten: 39
(@tokkie)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kleine bijdrage nog uit Noord Korea:

Kim yong un SPACE CIDER

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hhahahaha, gasten! Schitterend.

 

Beantwoorden
Berichten: 107
(@jeroendv)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik gebruik steeds groene champagneflessen voor cider, deze zijn veel dikker en laten minder licht door.

Hopelijk houden de flessen het en moest er 1tje kapotspringen, laat de andere flessen dan eens wat koolzuur lossen (even dop lichten).

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

Ik gebruik ook cava - champagne flessen van recuperatie die ik reinig.

dan moet je wel kroonkurken van 29 mm kunnen plaatsen.

Groetjes

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De beste manier op veel sap uit de appels te verkrijgen is de appels kneuzen door ze door een manuele of elektrische breker te halen. Dat toestel breekt met haken op een as de appels in fijne stukken. Die stukken steek je in een perszak en met een wijnpers pers je al het sap eruit. Uit 10kg appels haal je gemakkelijk 6 à 7 liter zuiver sap. In de opvang emmer van het sap doe je best 2gr sulfiet poeder om het oxideren en bruin worden van het appelsap te verhinderen.

Daarna op het sap direct korrelgist strooien en vergisten.    

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Sulfiet? Dat is toch een gist-killer?
Ik zou gaan voor deze methode...

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Saccharomysesgisten (voor bier en wijn) zijn minder gevoelig voor sulfiet. De wilde gisten leggen eerder het loodje.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Sulfiet? Dat is toch een gist-killer?
Ik zou gaan voor deze methode...

Door het kneuzen van de appels komt er veel zuurstof in het sap en het sulfiet zal zich binden met die zuurstof zodat het sap mooi wit blijft. Ook zal het sulfiet de wilde gisten (die altijd aanwezig zijn) tijdelijk lam leggen zodat de cultuurgist de bovenhand heeft. Nadien hebben de wilde gisten geen schijn van kans om zich te vermenigvuldigen.

Dosis sulfiet is 2g/10L sap. 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wat zal mij dat een zorg zijn dat het sap een beetje bruin word,ik hoef geen troep in mijn drank.als het gesookt is is het helder ook zonder sulfiet,en wild vergisten?ik heb vorig jaar 350 kg druiven zonder suiker zonder gist zonder sulfiet gestookt.drank is ook zo goed gekomen.ik gebruik niets en wil ook niets gebruiken in mijn drank dan event.natte bakkers gist.ik respecteer als iemand daar anders over denkt .maar ik hou het op puur natuur.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat betreft oxidatie, ik gebruik alleen de gevallen appels, die laat ik een paar dagen apart liggen, door dat deze gekneusd zijn, is het suikergehalte al hoger. Oxidatie is dan al begonnen, en sulfiet zal dat niet meer tegenhouden. Wilde gist is ook geen probleem, anders moet je eerst al je fruit gaan wassen, en dan nog loop je het risico, wilde gist mee te nemen.

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Al mijn raadgevingen zijn bedoeld voor de topic starter die een cider wil maken waarvan ik dacht om te drinken. Om af te stoken is oxidatie en wilde gisting niet relevant.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En als je nou eens wat meer kilootjes te persen hebt geef je maar een seintje, Stookwinkel heeft een fantastisch systeem klaarstaan. Voor wie het gemist heeft: 

Hier ging het om 200 kilo maar ook 1000 kilo is prima in een paar uurtjes te doen.

Inmiddels hebben we hem ook al gebruikt voor tomaten, maar het is geschikt voor alle soorten fruit.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Sorry Brouwerke , je hebt gelijk. Ik maak er appelwijn van, en daarbij is het alcohol percentage belangrijk, is de smaak minder, gaat het de ketel in, dus altijd prijs.

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat filmpje ????

Beantwoorden
Pagina 4 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?