Meldingen
Alles wissen

Hoe haal je eenvoudig sap uit de appel?

Pagina 3 / 4

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Henk, lees even dit topic.
https://www.stookforum.nl/thread/razendsnelle-sprankelende-appelcider-in-de-maak/

Staat alles in. Ik gebruik geen wijnsteenzuur, ik gun het de tijd en dan klaart het vanzelf.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

UPDATE: Alweer enorm bedankt voor alle input. Ik denk dat ik langzaam maar zeker halverwege ben. Kijk, hier is mijn emmer. Zoals je ziet niet enorm veel sap er in, maar goed. Nu weet ik dus niet zeker, hevelen en klaren of meteen in de fles? Want er bubbelt ondertussen niks meer.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik kreeg via PM deze vraag van Henk:Ik kon in het topic waar jij mij naar toe verwees echter niet zo heel veel vinden over hoe ik moet klaren en hevelen. Ik neem aan dat ik dat via het tapje moet doen, anders komt er lucht bij de cider. In dat geval, hoe voorkom ik dat ik gist door het tapje krijg?

Antwoord Nimrax: Allereerst sorry dat je bovenstaande vraag niet eerder is beantwoord.
Je kunt de uit gegiste appelcider (bubbels zijn gestopt) gewoon gaan bottelen, liefst met een vul pijpje. En dit is het mooie van een  gistton met een kraantje. Dan kan je ook via het kraantje bottelen. Residu heb je dan geen last van, die blijft op de bodem van je ton en je kraantje zit net boven het residu. Is echt over nagedacht. En op deze manier komt je cider minimaal in contact met zuurstof.
Ik gebruik momenteel lege coca cola flessen om te bottelen. Deze kunnen tegen extreem hoge druk. Doe ik 8 gram suiker in een 1,5literfles en vul die af. Na een week op kamertemperatuur begint het dan al wat te worden. Als je er een wilt testen, wel eerst koud zetten. Cheers alvast man!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hevelen is je nu wel duidelijk, met je kraantje gaat makkelijker en een vulpijpje is niet noodzakelijk maar werkt vooral bij bierflesjes vullen ideaal. (Ik gooi in 33cl flesjes een glucose druppel van stookwinkel in het flesje, afvullen en kroonkurk erop rammen, wegzetten(bij kamer temp) en next bottle... (Monniken werk, echt waar). Klaren kan ook hier weer op twee manieren: Met klaringsmiddel (stookwinkel) Gebruik zie topic : Supersnel sprankelende appelcider maken.
Ik kies voor zelfklaring maar dat kost dus veel tijd. Niks doen, laten staan en dorst lijden.

Wist je dat de appel een scala aan heilzame stoffen in zich herbergt. Deze blijven goed behouden ondanks de alcohol in de cider.
Lees ook eens:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/157559-de-geneeskracht-van-appel.html

en

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/98414-10-geneeskrachtige-kanten-van-de-appel.html

 

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ah, top man! Goed, dan ga ik er nu van uit dat ik NIET eerst hoef te hevelen naar een andere emmer om te laten klaren. Dat gebeurt voldoende op de fles. Ik zet de boel morgen dan mooi op mijn 1ltr beugelflessen met een schepje suiker.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Henk, Ik denk ook dat overhevelen geen meerwaarde heeft, ik experimenteer er wel mee maar heb nog geen resultaten.
Je moet je vooral even experimenteren met hoeveelheden suiker die je in je bottelflessen mikt.
In een suikerklontje zit 4 gram. En voor cider is 7 tot 9 gram redelijk standaard.
Echter : Appelsuikers verschillen per soort en per partij.
Ik heb ook wilde vergisting toegepast en champagne gist en cider gist en stookwinkelgist en eerdaags nog droge bakkersgist.
Smaken lopen uiteen, de biologische zelf geperste appels smaakt naar appelwijn.
Tot heden de beste smaak en bubbels verkregen met Aldi appelsap (1.33 euro per.1,5literpakken)x10 pakken.
Ik ben nog lang niet klaar want ik wil alles nog een keer overdoen en dan wel een video special van maken. Dus varieer met je suiker en gist en als je een flesje opentrekt: Bij teveel suiker krijg je de dop tegen je koekenpan 😉

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Allemaal, zie hier mijn cider! Nu heb ik nog één vraag. Ik heb netjes een zakje suiker op de bodem. Moet ik nu schudden om het te vermengen, of gebeurd dat vanzelf wel?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gewoon rustig schudden, dan vermengt de suiker zich goed.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hopelijk zijn uw flessen sterk genoeg ik had er ook van die flessen en is gewoon onploft door de nagisting

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Moet ik nu schudden om het te vermengen, of gebeurd dat vanzelf wel?

Het gebeurd toch wel, ik schud niet, komt het evengoed dik in orde.

Beantwoorden
Berichten: 14
Topic starter
(@henkrigter)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi! Nou, nu wachten we drie maanden tot het wat is gerijpt. Als het goed is houden de flessen het wel. Heb ze gekocht bij de Welkoop en ze zijn redelijk zwaar. 

Zodra de fles open gaat, laat ik het weten!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als het goed is houden de flessen het wel.

Henk, ik heb een mooi stickertje voor je ontwikkeld...effe plakken op je flessies,haha

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

MOLOTOV CIDER:"voor de durvers".

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Time Bomb Cider:"voor de geduld hebbers.
Tip: Voor spoed explosie eerst heel hard schudden!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Tip als je plastic flessen gebruikt en bent bang dat ze exploderen,dan druk ze een beetje in bij het vullen,dan kunnen  ze uitzetten.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?