Ook maakt voor de tijd van aan hout bloodstelling uit de hoeveelheid hout snippers / stookjes /blokjes . Wat voor hout het is . Hoe lang heeft het hout gelegen . Ligt het al een paar jaar zal het minder tannines afgeven dan hout wat net is verwerkt of verpakt.
Dan maakt het uit hoe je het behandelt . Voeg je het gelijk toe , laat je het weken , maak je eerst de poriën meer open , of ga je het schroeien of meer branden ?
Is het hout gezwavelt ?
Betreft lageren heeft ook te maken met temperaturen en wisseling daarvan .
De beste manier is op een temperatuur van 11-12 graden
Zeker voor het lageren op vat geld 11-12 graden bij een relatieve luchtvochtigheid van 70-75 %
Een klein vat heeft verhoudings gewijs meer hout vloeistof contact dan een groot vat en zou minder lang hoeven te liggen.
Ik heb zelf hier een vat in kelder al zo een 4 jaar inmiddels staan.
Een ander vat wat voorheen voor port is gebruikt staat nu net 3 maanden. Maar zo het nu uitwijst zal de whiskey die daar in zit ook nog wel een paar jaar op kunnen rusten en rijpen.
Voor houtenvaatjes geldt ten delen; elk vat is uniek. Geen vat is het zelfde, al is het van zelfde leverancier. Hoe je een vat voorbehandeld heeft invloed op de duur.
Met enkel het dichttrekken met water en een keer doorspoelen van een nieuw vatje kan t soms snel gaan. Neem eens een monstertje van 2w, bekijk de kleur en reuk en smaak. Doe dat 2 weken later nog eens. Gaat het langzaam laat nog 4 weken staan, gaat het snel of ben je niet zeker wacht nog eens 2 weken.. een 2e whiskey kan er langer op rijpen dan de eerste, soms is dat 2 keer zo lang, soms 3x of meer. Proef vanaf dat je de rijpingstijd van de eerste whiskey voorbij bent. Is beetje oefenen...
Top bedankt voor alle reacties, ik had het hout bij sommige flessen gebrand ben beginner en nog vollop aan het experimenteren, bij de ene veel hout en bij de ander minder gebrand en ongebrand, het vaatje (vaatje whisky en vaatje Rum en Cognac) tot de nok gevuld met een vrij hoog alcohol percentage +/- 60% ook ergens gelezen 😀
Begrijp nu dat het vooral een kwestie van proeven is, las veel verschillende berichten en eigenlijk kloppen deze dus ook als je afgaat op smaak, het maakte mij wat onzeker.
Nogmaals bedankt hier kan ik weer mee verder.
Groet Bas.