Goedemiddag allen! ,
ik ben nieuw en zo groen als het maar kan. ik heb de laatste dagen enorm veel gelezen en bekeken om binnenkort van start te gaan met mijn nieuwe hobby,
maar er blijft mij nog 1 groot vraagteken...
als ik de basis mash heb gemaakt met de producten die verkrijgbaar zijn , hoe krijg ik dan bev de fruitige smaken erbij ? en kan je zomaar alles aan je mash toevoegen zonder het gevaar te lopen andere giftige stoffen te verdampen ik heb het over zoetstoffen of siroop , of fruitsappen getrokken in suiker? of worden de smaken/kleur achteraf toegevoegd of gaat dit alleen over producten die verkrijgbaar zijn in de shops?
ik twijfel ook om een koperen ketel aan te schaffen met kolf ,, waar kan ik die kolf voor gebruiken ? is dat enkel voor die condens ringen of ook voor stukken rookhout en andere materialen die karakteristieke smaken bevatten?
alvast bedankt ! mvg whieskie
Hoi Whieskie, die vragen had ik bijna een jaar geleden ook. Maar er staan nu echte goede topics zoals over rum en binnenkort Kirsch. Maar geloof zeker niet alles wat er staat. Twijfel je dan gewoon mij vragen anders zit je zo met een klimaatkast in je maag.
jha deze heb ik door de vragen waar ik nu mee zit 😉
Ik snap je vragen heus wel. Maar niemand weet het precies. Het enige wat voor iedereen is het zelfde is, is het resultaat uit de t500 ( sommige hebben goedkope meters dus het kan iets afwijken) maar voor de rest is elke ketel anders en je hebt een leven nodig om uit te vinden wat de beste is.
Ik heb er 4 en ze zijn me allemaal dierbaar, alleen de t500 iets meer. Hoewel, keteltje op stoom. Ik weet het niet. Verkopen doe ik ze in ieder geval nooit.
ik ga sowieso de start aan met een koperen ketel , daaruit kan ik dan nog kijken wat er van komt,het enthousiasme is er in ieder geval , kan je me iets meer vertellen over de dingen die je wel kan of vooral NIET aan de mash kan toevoegen ? als ik nu bev. aarbeisap laat trekken in het suiker dat ik later ga gebruiken voor een mash te maken voor wodka , is dit veilig en een mogelijkheid van expirimenteren ? of komen daar dan ook weer andere stoffen vrij waar je rekening mee moet houden ?
mvg
Ik denk dat je eerst moet weten hoeveel geld je wilt uitgeven,
dan een lijstje maken wat je nodig hebt en wat dat kost, (vergistingsvat, metertjes enz.enz)
en wat je dan kunt uitgeven aan je ketel.
vervolgens welke drankjes je wilt maken of je dan een pot still of een reflux ketel wilt kopen. (wel heel simple gezegd: reflux voor pure alcohol (likeuren enz) pot still voor rum, whiskey enz..
Je zult je toch eerst heel goed moeten inlezen.
Ik heb alleen nog maar turbogist laten vergisten van 2 merken en melasse. Ik heb nog nooit iets aan de mash toegevoegd dan gist, water en suiker of in het geval van rum is de voeding voor de gist uiteraard melasse.
Volgens mij kan je vrij experimenteren en ga je heus niet blind of doof worden ( dat laatste kwam geloof ik van wat anders) als het goed en fris smaakt is het volgens mij goed, de rotzooi aan het begin en eind proef en zie je vanzelf.
Fruit laten trekken in alcohol zoals aardbeien is de expertise van o.a Betweter. ze helpen je vast graag. Ik heb de suiker likeuren inmiddels wel gehad.
Bedankt lummel !! @gompie is het niet zo dat ik een koperen ketel met afneembare kolom voor bijde kan gebruiken ?
Dan zou je eerst een plaatje of een link moeten posten welke ketel jij bedoeld.
In de kolom bij de koperen ketel kun je inderdaad raschigringen doen. Niet perse nodig hoor maar dat kan zorgen voor een hoger alcohol percentage. Je kunt de kolom ook vullen met kruiden of jeneverbessen om zo smaak mee te distilleren.
Achteraf smaken toevoegen zoals jij bedoelt noem je macereren. Het laten trekken van smaakmakers zoals fruit en kruiden in de alcohol. Daar is al aardig wat over te vinden op het forum.
Veel plezier met deze leuke hobby. Je mag me ook altijd prive mailen mocht je vragen hebben over een aankoop.
Gr, Jan van Stookwinkel ?
Bedankt voor je duidelijke reactie Jan!
Dat zal ik zeker doen, mijn winkelmandje staat al klaar bij jullie hoor! Ik kan niet wachten om van start te gaan en te experimenteren . Mocht er nog een coupon code zijn hoor ik dat uiteraard graag
Mvg!
Dat klinkt goed! Ik heb geen couponacties nu, maar ik zal er een leuke attentie bijdoen!
Whieskie,
als je een lijstje zou maken van welke dranken je lekker vindt en graag zelf zou willen maken, welke zijn dan de eerste vijf dranken.
Ik vraag dat om je de mogelijkheden van de diverse ketels in koper en rvs te geven.