Meldingen
Alles wissen

mijn groote vraag

Pagina 2 / 6

Berichten: 9
Topic starter
(@whieskie)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Whisky rum wodka likeur jenever zijn voor mij het lekkerst verder drink ik zelf ook helemaal niks

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dan is een ketel met koperen kolom wel de beste keuze inderdaad ?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Eigenlijk is je lijstje voor een beginneling behoorlijk veeleisend met betrekking tot de apparatuur die deze gekozen dranken vergt.

Zowel whisky als jenever zijn origineel van graanalcohol gemaakt, wat betekent dat er nogal wat handelingen nodig zijn. 

Natuurlijk kun je bij whisky en jenever een phase overslaan  en beginnen met een half-fabricaat-pakket waarin de vloeibare wort al kant en klaar is en zodoende je het schroten en brouwen van de mout kunt overslaan en je dus geen brouwketel nodig hebt.

Je kunt dan direct beginnen met de wort te verdunnen,  te koken en snel af te koelen met een spiraal- of platenkoeler.

Voor het vergisten heb je alleen een kunststof ton nodig en kun je daarna gaan stoken met een alambiek om de graansmaken en geuren mee te kunnen nemen in je stooksel.

Maar ja, of dat verstandig is? Je hebt ook ketels die meervoudig zijn te gebruiken en door wisseling van opzetstuk een andere taak aan kunnen, het is een kwestie van geld en of je er plaats voor hebt.

Zie straks deel II

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Deel II Wodka en likeur

Voor vodka heb je alleen een ketel nodig die schone alcohol maakt zoals een T500 die in één keer 4,5 liter alcohol maakt van 94%

zie keuringsdienst van waarde hoe vodka gemaakt wordt 

https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/03-03-2016/KN_1679004

Likeuren heb je in 2 soorten:

  1. Likeuren waar je de kruiden meestookt en daarna nog een keer macereert, zoals AbsintheAlsem
  2. Likeuren die uitsluitend worden gemacereerd
Beantwoorden
Berichten: 9
Topic starter
(@whieskie)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Idd en een leuk startpakket compleet met de vergistton erbij. en dan gaan we de wereld van het stoken ontdekken ? Enthousiast !

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Betweter, ik ken het verhaal en ik heb je link gevolgd en de uitzending bekeken. Nog nooit heb ik wodka gemaakt maar heb wel zakjes wodka gist bij Jan gekocht. Nu is het tweeen 1 of Jan heeft mij nutteloos gist verkocht of je gelooft dat programma iets te gretig. Ik geloof van dat hele programma overigens geen barst. Alleen al het het gore water van het waterleidingbedrijf wat ze gebruiken. 

Ik ga er proefondervindelijk binnenkort achter komen of wodka gist bestaat en/of dat het zelfde is als uit de t500. Ik zal het t.z.t. vast melden. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Gijsbert, je moet zelf weten wat je gelooft, maar voor mensen die zelf niet stoken en een likeur van het internet willen maken, staat er bij dat recept altijd vodka als basis, omdat het gewoon alcohol met "zuiver" water is.

Wat je bij Jan koopt moet je zelf aan hem vragen, daar sta ik buiten.

Ook met jenever uit de winkel wordt je belazert. Vroeger werd het van graanalcohol gestookt en tegenwoordig is het gewoon alcohol uit de suikerfabriek (Zoetermeer) en komt het jeneversmaakje uit het laboratorium.

Zo zie je, je weet nog niet alles.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Betweter kan je mij ook vertellen wat je in je laatste posting wilde vertellen. 

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik zou niet weten wat je bedoelt

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je komt met de bewering dat je met jenever belazert wordt, daarbij voeg je er ook aan toe dat ik (nog) niet alles weet. Tegelijk beweer je dat de t500 wodka maakt en geef je een link waar alcohol met kraanwater wordt gemengd tot wodka. Geen kritisch opmerking daarover. Wel neem je woord " zuiver" op in je posting. 

 

Kan er geen chocola van maken. Maar 1 ding is zeker, alcohol aangelengd met kraanwater is geen kwalitetisproduct en mag in mijn optiek geen wodka heten maar eerder oplichting. Dacht je dat ik mijn dure rum of straks kirsch ga aanlengen met kraanwater? 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De Keuringsdienst van Waarde had al eerder, niet alleen van vodka, maar ook van jenever een uitzending op TV gegeven, waarin te zien is hoe het werkelijk gemaakt wordt.

De uitzending is even uit de lucht, maar komt eerdaags weer:

https://www.npo.nl/keuringsdienst-van-waarde/11-03-2010/RVU_104325

Voor wat betreft vodka zou ik zeggen: "steek eerst eens je licht op voordat je gaat strijden"

Verder is wat wij thuis stoken een ander verhaal en heeft niets te maken met de rotzooi die tegenwoordig wordt verkocht.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de aflevering gezien van Keuringsdienst van Waarde over vodka.

Ik vond het maar een rare aflevering, ik ben zelf een groot vodka liefhebber en vind dat er zeer veel verschillen onderling zit, ik vond het belachelijk om te concluderen dat alle vodka's gelijk zijn, water met alcohol, waarom smaakt dan niet alles hetzelfde ? of gebruiken sommigen slootwater....

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat hele programma is fake en alleen maar entertainment. En alcohol uit de t500 met turbogist is absoluut geen wodka. Laat staan aangelengd. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Wat de Keuringsdienst van Waarde aan wilt tonen is dat de meeste wodka en jenever gemaakt wordt uit bijna uitsluitend pure alcohol, water en een essence. De meeste en zeker niet alle.

 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Voor de ongelovige Thomassen:

moderne jenever

De industriële revolutie van rond 1800 had een boel gevolgen voor de jeneverindustrie. Een van de belangrijkste uitvindingen van die tijd is de continue distilleerkolom. Distilleerderij de Anker in Antwerpen heeft in 1869 al de mogelijkheid om 50.000 liter van 50 procent in volume per dag te produceren. Een kolomsteel maakt het mogelijk om volledig smakeloze alcohol te produceren. De distilleerders maken dankbaar gebruik van deze nieuwe mogelijkheid. Als stoker ben je daardoor niet meer gebonden aan de soms hoge graanprijzen, maar kun je elk suikerhoudend product gebruiken. Dat het veel goedkoper is, is echter niet de enige reden geweest voor het zo massaal gebruiken van wat stokers ethyl-alcohol noemen. Ongelagerde moutwijn heeft een sterk moutachtige smaak, en het versnijden met ‘smakeloze’ alcohol maakt de jenever zachter en zelfs zoeter van smaak. Die zachtere smaak is niet een ontwikkeling die alleen aan de jenever is voorbehouden; ook pils vindt immers zijn grote opgang in de 19e eeuw. Of de consument deze ontwikkeling nu echt wil is altijd een beetje een kip en het ei verhaal. Industrialisering, technologie en massaproductie maken het produceren van dergelijke dranken mogelijk. En sinds dat het mogelijk is, is het ook het meest geconsumeerde. Toen vlak na de Tweede Wereldoorlog een groot tekort aan graan heerste, verdween alle moutwijn uit de jenever en ontstond wat we nu onder ‘jonge borrel’ verstaan.

 

        

Beantwoorden
Pagina 2 / 6
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?