- Zit er een beetje mee wanneer stoppen met de naloop. Lees constant de alcoholmeter af tijdens het stoken. Meestal begint dat met 68 % en dan op een gegeven moment zie je dat het percentage terug loopt dan hou ik de reuk en smaak extra in de gaten .wat me opvalt als ik rond de 40% zit de smaak en reuk nog aardig stabiel is terwijl ik weet dat er toch al aardig wat water mee komt dat hou ik dan maar appart .vanaf 30% hou ik er helemaal mee op eigenlijk tegen beter weten in omdat ik 30% toch nog wel veel vind .tot hoeveel % kun je eigenlijk doorgaan met stoken en hoeveel nastook kun je opnieuw stoken.
Dag Prins,
afhankelijk van de ruw of fijnstook.
ruwstook ga ik door tot ik nog 10a15% meet.
fijnstook komt bij mij zelden onder de 45a50%. Bij 40% opbrengst zit er nog ongeveer 5% in de ketel, dat beetje is mij eventuele vervuiling niet waard.
Ik heb gemerkt dat het heel afhankelijk is van wat je stookt: Als ik een maceraat voor ouzo stook (anijs, steranijs en wat andere kruiden) dan merk ik dat net beneden de 60% smaak en geur sterk teruglopen, al snel tot smerig aan toe. Maar het percentage is nooit de graadmeter, altijd geur en smaak. Bij bv slivovitch van pruimen concentraat lag dat omslagpunt veel later.