Meldingen
Alles wissen

naloop


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
  • Zit er een beetje  mee wanneer stoppen met de naloop. Lees constant de alcoholmeter af tijdens het stoken. Meestal begint dat met 68 % en dan op een gegeven moment zie je dat het percentage terug loopt dan hou ik de reuk en smaak extra in de gaten .wat me opvalt als ik rond de 40% zit de smaak en reuk nog aardig stabiel  is terwijl ik weet dat er toch al aardig wat water mee komt dat hou ik dan maar appart .vanaf 30% hou ik er helemaal mee op eigenlijk tegen beter weten in omdat ik 30% toch nog wel veel vind .tot hoeveel % kun je eigenlijk doorgaan met stoken en hoeveel nastook kun je opnieuw stoken.
Beantwoorden
6 reacties
Berichten: 34
 Mana
(@mana)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Dag Prins,

 

afhankelijk van de ruw of fijnstook. 
ruwstook ga ik door tot ik nog 10a15% meet. 
fijnstook komt bij mij zelden onder de 45a50%. Bij 40% opbrengst zit er nog ongeveer 5% in de ketel, dat beetje is mij eventuele vervuiling niet waard. 

Beantwoorden
4 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@mana ik ga morgen mijn eerste rum stoken  dus je raad mij aan de eerste hele stook te bewaren tot de naloop 15 % en uiteraard de eerste 150 ml weggooien. En dan de tweede stook  om de 10 ml gaan selecteren .ik geloof dat dit ongeveer de bedoeling is .is dit ongeveer wat je bedoelt.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10610

@prins de eerste overhaal vang je volledig op inclusief voor en naloop.   Je zal ongeveer op 1/3 hoeveelheid uitkomen van de eerste vulling. . Zodra je uitstroom troebel wordt stop je  . Dat zal rond 28  - 30 % zijn .

De , finale overhaal let je in voorloop op smaak helderheid geur  .  Je proeft omslag van zuur scherp naar warmere smaak. Rondere smaak.

Nee je voorloop bepaal je niet in milliliters .  Dat is onzinnig want in hoeveelheid kun je of te vroeg of te laat wezen . Of gewoon ook deel van nodige eerste foezel ( smaak stoffen,) al weggooien. 

Bij een goed beslag is misschien zelfs een voorloop van enkele milliliters voldoende bij een slechte vergisting of slecht beslag kan het wel meer dan jou 150 milliliter wezen.

Zodra de omslag in smaak er is stook je door.  Met een temperatuur rond 88 graden tot 92 max op de brug. 

Wanneer ruim 85% van te verwachten opbrengst is opgevangen zal je zien dat jou opvang percentage zeer snel zakt . Bij uitstroom van rond de 55% zal ook smaak al veranderen. Zodra het troebel word , zuur , scherp of een nat karton achtige smaak stop je met opvang . De rest is naloop. 

Let op met proeven bij rum is  net als bij whiskey en dergelijke de drank moet eerst staan rijpen voordat je de drank proeft. 

Het is dus niet meteen rum smaak uit de ketel! 

Zoek in jou 3 opvang delen voorloop / ziel / naloop om de "foute "smaak niet de smaak van de drank je je verwacht  

" Foute "smaak valt weg zodra ziel / hart opkomt en zodra er weer een " foute" smaak inkomt stoppen .

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert jemine hé wat een uitleg hier ben ik blij mee hartelijk dank

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Dus eerst leren ruiken en proeven dat was bij mij nog niet serieus genoeg.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 498
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb gemerkt dat het heel afhankelijk is van wat je stookt: Als ik een maceraat voor ouzo stook (anijs, steranijs en wat andere kruiden) dan merk ik dat net beneden de 60% smaak en geur sterk teruglopen, al snel tot smerig aan toe. Maar het percentage is nooit de graadmeter, altijd geur en smaak. Bij bv slivovitch van pruimen concentraat lag dat omslagpunt veel later.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?