Meldingen
Alles wissen

Net Begonnen met fruit vergisten (titel aangepast)

Pagina 1 / 4

Berichten: 5
Topic starter
(@melkkan)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb recent alle benodigdheden vergaart voor het stoken van mijn eigen spirrits, ik heb mijn ketel en koelinstallatie zelf gemaakt van rood koper een een oude melk bus. verder heb ik een gistingsvat van 25 liter en gist. Maar de vraag die ik aan jullie had was of jullie leuke recepten hebben waarbij er van te voren bij de mash al fruit wordt verwerkt.

Alvast bedankt.

Beantwoorden
46 reacties
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat voor fruit wil je verwerken?

appels en peren, je kunt kiezen om alles heel klein te maken en pecto enzymen toe te voegen die ervoor zorgen dat de celwand kapot gaat en dat op die manier het sap vrijkomt. Je kunt ook een goede sapcentrifuge kopen.

Zacht fruit, gewoon kapot maken. Rijpe pruimen bijvoorbeeld knijp je zo de pit uit. 

Wil je de beste kwaliteit Schnapps, eau de vie, etc... Dan voeg je geen suiker toe maar alleen maar gist. het resultaat is een fruitwijn met een niet zo hoog alcoholpercentage wat je zo kunt stoken.

Vaak wordt er wel suiker toegevoegd wat ook best kan hoor, dan heb je een hogere opbrengst die wat scherper smaakt. Laat je die een tijdje rusten (rijpen) dan wordt de smaak vanzelf weer wat zachter. 

Recepten staan er overigens zat. Dit is slechts de basis van het fruit vergisten.

Succes met je nieuwe hobby!

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@melkkan)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dankjewel voor de reactie en ik ga er zeker gebruik van maken.

om te beginnen wil ik druiven, kersen of zwarte bessen gebruiken. omdat ik net begonnen ben wil ik veel gaan experimenteren en heb omdat ik nog niet zoveel ervaring heb ook esence gekocht maar ik ben benieuwd hoe het smaakt als ik klaar ben. Ik laat het wel wegen.

Dankjewel en tof zo'n behulpzaam forum!

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Druiven bevatten van zichzelf al behoorlijk veel suiker. Die kun je dus gewoon pletten en vergisten zonder extra suiker toe te voegen.

 

Kersen zou ik ook zonder suiker erbij laten vergisten om zo een goede kirsch met herkenbare smaak te krijgen. Echt zonde om hier extra suiker bij te doen.

 

Zwarte bessen heb ik zef geen ervaring mee, ik weet niet of daar veel herkenbare smaak met het distillaat meekomt. gewoon lekker proberen 🙂 Iemand ervaring met zwarte bes?

 

essence niet gebruiken bij het distillaat van deze vruchten maar alleen als je gebruik hebt gemaakt van turbogist en suiker. Dus in combinatie met schone neutrale alcohol. Het is zonde van de vrucht om er een essence aan toe te voegen.

Succes!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toevallig ben ik hier ook mee aan het experimenteren .... ik met appels en peren omdat die vrij goedkoop zijn en daardoor een stuk betaalbaar is .....

Wat ik laatst heb gedaan is een paar kratten Appels gekocht ..
Het klokhuis eruit gehaald
En de rest in de sap centrifuge .. van de sap centrifuge door een panty in de gist-emmer..

( de eerste keer had ik 15 liter geperste appelsap en 10 liter water waar5 kilo suiker doorheen zat )

De laatste 2 keer gewoon 25 liter geperste appelsap
Met een zakje champagne gist ( bij stookwinkel verkrijgbaar ) in een gist-emmer ...even roeren

En deksel + waterslot erop

En de dag daarna borrelt het al

Wachten tot het uitgeborreld is

Weer door een panty heen over hevelen

En stoken maar !!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarbij de conclusie is geworden ..

25 liter appelsap

Komt de smaak verder naar voren als bij

15 liter appelsap en 10 liter suikerwater

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar wel minder alchol percentage .

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kapisjon,

Als je de volgende keer de drap die in de panty zit mee laat vergisten heb je nog meer smaak en alcohol opbrengst. Ook in de drap zit suiker. Gewoon in de panty laten zitten en dichtknopen en er bij gooien. zo doe ik het met de wijnbereiding ook .naderhand haal je de panty er uit ff uitknijpen en zo in de container. Scheelt ook een hoop gefilter.

 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

thnx

Beantwoorden
Berichten: 261
(@gerdy)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

dit is leerzaam, top !

 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Over 2 weken maak ik een foto rapportage als het lukt ! Met wat foto's.

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@melkkan)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zal ook wel eens wat foto's maken van mijn opstelling, ben er best wel trots op met mijn 2 linkerhanden ;p

 

 

Beantwoorden
Berichten: 19
(@oudshoornhans)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb een borrel gemaakt op basis van een sinaasappelwijntje. maar de smaak kwam niet erg naar boven in het eind product. viel tegen.

 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@melkkan)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

had je het verdunt met suikerwater of alleen sinaasappelsap?

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Kapison,ik gooi 100 kg appels in een vat,ik snij ze in stukken klokhuis er uit opgeloste suiker erbij gist opgelost in warm water,laten staan tot hij uitgegist is dan gooi ik het hele zootje in twee zakken en stook het,ik doe dat met alle fruitsoorten zo,werkt perfect,en je drank krijgt meer smaak.gr?Chris.V.

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?