Hoe lang duurt het gisten? Heb zelf 30 liter pruimen nu 9 dagen in een vat zitten.
Beste fruitvergisters en stokers neem ik aan,
Heb, na veel en leuke experimenten met fruit van eigen tuin, nu een prachtige aardbeien eau de vie staan. Het mag natuurlijk zo niet heten omdat er bij vergisten wel suiker is toegevoegd.
Maar ik ben heel verrast dat de zachte geur van de aardbeien overeind is gebleven, 42% , tweemaal gestookt. Het is een bijzondere zachte drank geworden, die iets te makkelijk drinkt. Flessen, samen 2,5 liter worden nu maar uit het zicht gezet en over 2 maanden opnieuw geproefd. Mijn motto: kwaliteit boven kwantiteit!
Vandaag begin ik met pulpvergisting van bramen, wel met een deel suiker, en volgende week heb ik drie weken lang de beschikking over een pruimeboom die overmatig goed draagt om pruimen voor de pruimebrandewijn te gaan oogsten.
Het vergisten van een suikeroplossing voor een neutrale alchohol is ook gelukt. Maar ondanks tweemaal stoken blijft de drank wel erg scherp van smaak. Ik ga deze de komende dagen voor een derde keer in de ketel doen, mocht het nog steeds scherp zijn, kom ik hier op terug.
Met fruitige groet, Lady Wit
Ladywit, met welke gist heb je je suiker laten vergisten ?, ik herken dat probleem van scherpe smaak wel.
ik gebruik nu een andere gist (alcotec vodkastar 6 kg) daar gaat minder suiker in en is het alcoholpercentage lager maar vind de alcohol echt veel beter smaken dan bijvoorbeeld een turbogist waar meer suiker in gaat en hoger percentage alcohol uit komt.
je kan ook nog proberen om je alcohol au bain Marie te verouderen, dan wordt hij ook wat zachter
Veel dank voor dit heldere antwoord! Zo zie je maar weer, geduld en kwaliteit leveren dus een beter product. Turbogist is dus ook niet alles. Ik ga een fles au bain Marie proberen (bij 65graden toch?) maar hoe lang doe je dat (20 minuten, half uur)? Denk je dat wegleggen met houtsnippers ook verzachting geeft?
En natuurlijk ga ik dan met alcotec vodkastar 6 kg aan de gang.
Met dank voor de info en inspiratie, Ladywit
Ik doe het verouderen op 58 graden zo'n 3 uur lang, daarna even de dop van de fles en er weer op en dan laten staan omdat het proces nog even doodgaat.
het wegleggen met houtsnippers geeft volgens mij ook wel verzachting maar geeft er ook een extra smaak (en kleur) aan
In een 25liter emmer, hoeveel KG fruit (like zwarte bessen, of peren) gebruiken jullie hier voor? Om naar de winkel 20 liter pakken appelsap te kopen lijkt me ook weer een beetje overdreven.
Ik heb overigens ook alleen maar Turbo-gisten in huis. Kan ik deze hiervoor ook gebruiken?
Zoveel mogelijk puur sap gebruiken. De emmer hoeft niet vol hoor.
Gebruik geen turbogist, dan nog liever een zakje bakkersgist van dr oetker uit de supermarkt. Turbogist is zonde van je fruit.
Suc6!
Zoveel mogelijk puur sap gebruiken. De emmer hoeft niet vol hoor.
Gebruik geen turbogist, dan nog liever een zakje bakkersgist van dr oetker uit de supermarkt. Turbogist is zonde van je fruit.
Suc6!
Kan ik dan gewoon "biologisch" sap uit de supermarkt halen? En het gist hierbij gooien? Of moet ik nog een giststarter toevoegen? En stel dat ik bijvoorbeeld kersen of pruimen wil vergisten. Kan ik deze ontpitten, en de rest in de emmer doen + water + Zakje gist? Of moet ik dit nog verder uitpersen?
Hoeveel kg fruit is ook aan te raden voor een 25 (gaat tot ong 22-23liter dan) emmer? Voor bv Appels/peren en kersen? Ik wil namelijk niet dat ik te weinig smaak aan mijn destillaat krijg 🙂
Sorry voor de stormloop aan vragen!
Als je gewoon biologisch sap koopt kun je daar gewoon je zakje gist bijgooien. Dat start binnen een uur al met pruttelen ?
Kersenen en pruimen inderdaad ontdoen van de pitten en steeltjes. Ik ga er van uit dat ze al heel erg rijp zijn, je kunt ze dan wellicht met de hand al fijnknijpen. Anders even de staafmixer erdoor of de stamppot stamper zodat alles goed stuk is.
Gist erbij en de rest gaat vanzelf. De rotzooi zakt vanzelf naar de bodem, zorg dat het bezinksel niet in de ketel komt, de rest kun je stoken.
Let wel op, je vergist zo enkel de suikers die in het fruit aanwezig zijn, dat geeft een lage opbrengst met een superieure smaak. Je mag ook suiker toevoegen, dat kan een scherpere smaak geven maar een veel hogere opbrengst. Als je suiker gebruikt doe dan niet te veel. Maar op een emmertje van 25 liter mag je gerust een kilo of 2 suker gebruiken hoor.
Je gist kan wel meer aan dan die 2 kilo maar dan gaat het echt te koste van je smaak. Het beste is om glucose te gebruiken, druivensuiker. Dat is iets duurder maar geeft een veel schonere vergisting. Mocht je dat niet om de hoek kunnen kopen dan kan kristalsuiker ook wel hoor. Helemaal geen suiker toevoegen blijft het beste resultaat geven.
Ik weet niet hoeveel het fruit weegt dat je nodig hebt, ik zou zeggen neem je emmer mee naar de boer, boomgaard, markt etc en laat hem daar goed volstorten. Je houdt meestal zo,n 70% aan sap over. Gebruik je nog wat water en suiker dan komt dat er nog bij. Ik denk dat je dat dus het beste kunt doen.
Hallo allemaal,
Ik heb een ton met appels/pruimen al 2,5 week staan te gisten met bakkersgist.
Hoelang kan een vergisting doorgaan?
Totdat de vergistbare suikers op zijn.
Hoi Munckerik,
Dat begrijp ik ook wel maar ik heb er bijna geen suiker bijgedaan, alleen maar een paar kilo druiven aangevuld met appels en een klein beetje appelsap voor de opvulling van het gistingsvat.
Groet, @ndré