Meldingen
Alles wissen

Net Begonnen met fruit vergisten (titel aangepast)

Pagina 3 / 4

Berichten: 56
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik heb een ton met appels/pruimen al 2,5 week staan te gisten met bakkersgist.

Hoelang kan een vergisting doorgaan?

@ndré?

Als je er een waterslot op hebt zitten (wat mij wel lijkt) dan is de vergisting klaar zodra er geen bubbels meer door het waterslot gaan. Bij de vergisting ontstaat namelijk co2, dit bouwt de druk op zodat de overdruk door het waterslot weg kan. Zodra de suikers zijn vergist, word er ook geen co2 meer geproduceerd waardoor het waterslot ook niet meer zal bubbelen.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Dragonyichi, ik heb vanavond het vat nog iets geschud en het begint weer opnieuw behoorlijk te borrelen(gezellig geluid?) dus voorlopig laat ik de boel nog in het vat zitten. Groet @ndré?

 

Beantwoorden
Berichten: 56
(@dragonyichi)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Herkenbaar, vond het ook altijd een leuk geluidje. Ook de geur vond ik niet verkeerd. 

In de vloeistof zelf zal ook veel CO2 zitten. Als je dat gaat schudden zal dat ook omhoog komen. Succes met de vergisting. Ben benieuwd hoe het zal gaan. De laatste keer dat ik appelsap heb vergist zat er een hele vieze smaak aan het destillaat.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er is geen wetmatigheid bij het vergisten. Soort gist, temperatuur enz. enz. dat heeft allemaal invloed op vergisten. Wanneer er geen bubbels meer uit je waterslot komen hoeft de vergisting nog niet gestopt te zijn maar kan het heel langzaam doorgaan; een zogenaamde slepende vergisting. Schud je met je vat en gaat het weer vrolijk verder dan kan dat komen doordat je de CO2 uit je stookwijn schudt.

Wil je meer zekerheid dan kun je het best het SG bepalen voor de start, weten wat de alcoholtolerantie van je gist is, en wat de ideale vergistingstemperatuur van je gist is. Ook is het makkelijk te weten wat het percentage van vergisting mogelijk is met je gist.

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Munckerik,

Ik gebruik gewoon bakkersgist, ik wil eigenlijk niet zo moeilijk doen, ook de amolaise voor het ontsnappen van fruit gebruik ik niet Gewoon vergisten en lekker rustig stoken en een lekkere borrel maken, en drinken natuurlijk niet te vergeten. Ik heb al wel vaker met whiskymout vergist en gestookt maar nu is het een beetje fruit tijd en omdat onze appel en pruimenboom vol zat ben daarom bezig deze te vergisten. Groet, @ndré?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Andre, dat is een mooie methode! Het is alleen niet exact aan te geven wanneer de vergisting klaar is dat is alles. Wanneer de suikers op zijn is het gedaan 😉

En dan heb ik het enkel over de aanwezige fruitsuikers.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik stook altijd fruit en dat in grote hoeveelheden,ik gebruik altijd verse bakkersgist,met fruit zonder suiker en water.meestal is het na 1-1.5 wkn uitgegist,ik controleer het door een lucifer boven de prut te houden gaat die uit even wachten.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Chris,
Ik vind zoals jij stookt helemaal geweldig, niks geen poespas.
Ik laat mijn vat nog maar even staan, hij bubbelt nog veel te hard en ik heb de tijd.
Groet, @ndré??

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ ndre ik heb gelijk met een medestoker druiven in het vat gedaan ik400 kg zonder suiker hij 60 kg met 6 kg suiker die van hem staan nu 3 wkn te vergisten die van mij zitten al in de fles,heb gisteren gist bij de nieuwe lading gedaan waren al van zelf begonnen, en die staan gewoon buiten is nu ook niet echt warm ,dus soms duurt het wat langer,en we hebben allebei bakkersgist gebruikt alleen hij heeft de druiven kapot gesookt en 1 kg suiker op 10 kg druiven gebruikt dus de gist moet de suiker ook omzetten,dus duurt langer,ik begon met 75 % hij zal wel met 85% beginnen,naar vehouding meer opbrengst,dat komt door de suiker.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Chris,

ik kan volgende week peren en appels ophalen, waarschijnlijk ook wel zon 50 kilo. Ben van plan deze ook te laten gisten met bakkersgist en geen suiker.

Ik ben benieuwd?.Groet, @ndré

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Chris,

Jij schrijft dat je alles in een Kookzak stopt en meestookt, hoe gaat dat  te het gist in de Mash?. Als je alles in de Kookzak schept komt de gist toch mee. Groet, @ndré

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ndre de gist zakt naar de bodem de rest drijft als een dikke koek boven op die doe ik in de kookzak,dus zonder het bezinksel.gr.?Chris.V

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

@ ndre als in de peren en appels genoeg suiker zit,anders zul je er suiker bij moeten doen,anders heb je geen of bijna geen opbrengst.proeven dus.gr.?Chris.V.

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi Chris,

Bedankt voor je advies, heb nu appels met pruimen staan waar inderdaad een dikke koek bovenop zit en onderin een laag bezinksel, daartussen zit een laag met mooie kleur vloeistof die ik stook, doe daar de dikke bovenlaag met een Kookzak bij. Ga zaterdag stoken, Groet, @ndré??

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1166
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Maandag ga ik een hele lading peren en druiven ophalen en in een vat stoppen voor het vergisten, zal zeker een peer proeven.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?