Allen,
Ik lees wisselende berichten over het toevoegen van pecto enzymen. Ik wil appelsap maken door een stoom extractor (pan) te gebruiken. Daarna wil ik pecto enzymen toevoegen en na 24 uur gist. Dan stoken. Ik lees echter ook wel eens dat mensen pecto enzymen toevoegen voordat het sap gewonnen wordt (meer opbrengst).
Ik vraag me dan 2 dingen af:
1- strooi je deze enzymen dan op in stukken gehakte appel?
2-Is al de pectine dan ook uit het sap verwijderd?
Bedankt!
ik kan er naast zitten maar volgens mij heb je alleen pecto enzymen nodig bij pulpgisting zodat de sappen vrijkomen uit de pulp.
bij een stoomextractor heb je de sappen er al utgehaald, maar ik lees even mee verder,
ik heb zelf namelijk ook sappen uit appels en peren gehaald door middel van een stoomextractor.
het perensap is al bijna uitgegist zonder gebruik van pecto enzymen en de appelsap zit nor in flessen :0
dus ik volg .... 🙂
ik voeg pecto enzymen toe bij hard fruit appels peren quiten maar ik maal alles met een fruitmolen of met de haksler(gaat ook goe) en dan war erop strooien maar als ik zie dat ik na een korte tijd al veel sap in de ton zit dan doe ik er niets op
Pecto enzymen zorgt dat vloeistoffen / sappen beter vrijkomen
Bij stoom extractie niet zo noodzakelijke .
Wanneer je hard fruit perst of hak heeft het eventueel voordelen .
Door even de kook erover te doen gaan ook cellen stuk of worden zacht wat ook sappen vrijmaakt en daarbij met kook erover gaat het enzym wat zorg voor methyl vorming gaat ook kapot .
En je houd meer aroma dan wanneer je met enzym werkt
Bedankt voor de nuttige antwoorden. Maar hoe zit het dan met methanol? Als ik al het sap eruit heb gehaald, pecto enzymen toevoeg, en na 24 uur het gist. Hoe voer ik dan de neergeslagen pectinen af? Dat slaat neer volgens mij?
Enzym omklemt andere stoffen blijft onderdeel van een deel ontbind ,een deel wordt verteerd door gist .
Met koken gaat het methyl afsplitsend enzym kapot .
Met enzym toevoegen wordt er minder methyl afgesplitst
Voorloop en naloop worden gescheiden en hiermee toch ontdaan van methyl?