Meldingen
Alles wissen

Pecto enzymen


Berichten: 4
Topic starter
(@tseard008)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Allen,

Ik lees wisselende berichten over het toevoegen van pecto enzymen. Ik wil appelsap maken door een stoom extractor (pan) te gebruiken. Daarna wil ik pecto enzymen toevoegen en na 24 uur gist. Dan stoken. Ik lees echter ook wel eens dat mensen pecto enzymen toevoegen voordat het sap gewonnen wordt (meer opbrengst).

Ik vraag me dan 2 dingen af:
1- strooi je deze enzymen dan op in stukken gehakte appel?
2-Is al de pectine dan ook uit het sap verwijderd?

Bedankt!

Beantwoorden
12 reacties
ruud1
Berichten: 139
(@ruud1)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik kan er naast zitten maar volgens mij heb je alleen pecto enzymen nodig bij pulpgisting zodat de sappen vrijkomen uit de pulp.

bij een stoomextractor heb je de sappen er al utgehaald, maar ik lees even mee verder,

ik heb zelf namelijk ook sappen uit appels en peren gehaald door middel van een stoomextractor.

het perensap is al bijna uitgegist zonder gebruik van pecto enzymen en de appelsap zit nor in flessen :0

dus ik volg .... 🙂

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik voeg pecto enzymen toe bij hard fruit appels peren quiten maar ik maal alles met een fruitmolen of met de haksler(gaat ook goe) en dan war erop strooien maar als ik zie dat ik na een korte tijd al veel sap in de ton zit dan doe ik er niets op

Beantwoorden
2 Reacties
(@josiprakija)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

New Member
Berichten: 1

Hoi @evds, even een late reactie op deze draad over Pecto enzymen. Ik wil namelijk rakija maken van appels door ze eerst door de fruitmolen te halen en te persen. Maar wanneer zou je dan de enzymen toevoegen? Ik dacht na het malen en dan (met wat water?) de enzymen toevoegen. 12 uur (of iets langer) laten staan en dan persen en laten gisten.

Alvast bedankt!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@josiprakija, dat is een goede strategie, maar malen, koken en dan persen kan ook.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Pecto enzymen zorgt dat vloeistoffen / sappen beter vrijkomen
Bij stoom extractie niet zo noodzakelijke .
Wanneer je hard fruit perst of hak heeft het eventueel voordelen .
Door even de kook erover te doen gaan ook cellen stuk of worden zacht wat ook sappen vrijmaakt en daarbij met kook erover gaat het enzym wat zorg voor methyl vorming gaat ook kapot .
En je houd meer aroma dan wanneer je met enzym werkt

Beantwoorden
Berichten: 4
Topic starter
(@tseard008)
New Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt voor de nuttige antwoorden. Maar hoe zit het dan met methanol? Als ik al het sap eruit heb gehaald, pecto enzymen toevoeg, en na 24 uur het gist. Hoe voer ik dan de neergeslagen pectinen af? Dat slaat neer volgens mij?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Enzym omklemt andere stoffen blijft onderdeel van een deel ontbind ,een deel wordt verteerd door gist .

Met koken gaat het methyl afsplitsend enzym kapot .
Met enzym toevoegen wordt er minder methyl afgesplitst

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 426
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voorloop en naloop worden gescheiden en hiermee toch ontdaan van methyl?

Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rvdh een enkele scheiding van voorloop / naloop is niet voldoende om alle methyl weg te krijgen .

Je zal duidelijk een voorstook moeten doen om een groot deel van methyl weg te krijgen maar zelfs dan zal tijdens de rest van de stook nog sporen methyl meekomen .

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@robbert. Ja, maar laboratorium testen hier op het forum hebben aangetoond dat dat heel heel heel weinig is. Dus op de manier zoals Robbert aangeeft kant je liters van deze drank drinken voordat je teveel methyl binnen krijgt, maar de rest wat je binnen krijgt aan alcohol is op eigen risico  😉

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rumo op dit filmpje kun je zien wat voor verschil een voorstook kan maken betreft methyl .

inderdaad bij normaal secuur werken hoeft men niet zorgen te maken om problemen met methyl .

Maar zeker is het niet verkeerd om er toch bij hard schillig fruit rekening mee te houden want het is zowiezo beter om zo goedmogelijk product te maken .

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2104

@robbert dat bedoel ik. Als je al het voorgaande wat jij geschreven heb  in acht neem, en ik hoop dat wij thuis distillateurs dat doen is er niet aan de hand. Maar die vragen over methanol blijven terug komen.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?