Meldingen
Alles wissen

fermenteerprobleem bij wodka maken

Pagina 1 / 3

Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Na 3 pogingen om wodka van aardappelen te maken richt ik me tot jullie,ervaren stokers.Ik wil eerst mijn proces gang toelichten en dan hoop ik dat jullie mij kunnen vertellen wat ik fout doe.Ik start met 9 kilo schoongemaakte en fijn gesneden aardappels (ongeschild) en deze kook in de snelkookpan,daarna stamp ik deze fijn in een roesvrij stalen kookpan. Deze emulsie vul ik aan met 19 liter water en na goed doorroeren verwarm ik dit onder regelmatig roeren langzaam tot 66 graden,ik voeg er nu ongeveer 10 gram amalyse enzymen van het merk Alcotec toe (deze moet een hoge temperatuur kunnen verdragen) en roer dit goed door.Nu houdt ik het 2 uur op deze temperatuur en laat het een nacht staan zodat het s'morgens nog ongeveer 30 graden is,nu zeef ik het en gooi het over in een gistingsvat  dan voeg ik er vodka turbo yeast( merk Alcotec) bij en roer alles goed door en plaats dan het water slot.Nu zou het moeten gaan fermenteren maar dat gebeurt niet of hooguit een dag. Ik gooi er dan een pak appelsap in en dan start heel voorzichtig het proces op maar het gaat niet erg overtuigend,na 3 dagen stopt het proces en als ik dan gaat disteleren komt er na de eerste distelatie 2 liter alcohol uit met 12 % alcohol na tweede distelatie 300 ml van 43 %.Wat doe ik niet goed?

Beantwoorden
36 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Timo, het gaat fout bij de vodkastar gist van Alcotec. Die is ontwikkeld om 6 kilo suiker in 21 liter warm water te vergisten. Ik denk dat je een andere gistsoort nodig hebt hiervoor.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je na het filteren het SG meet, dan weet je hoeveel suikers er in zitten. Dan kun je zien of het klopt dat het al na 1 dag stopt. Heb je meet spulletjes?

Dat het weer begint als je appelsap toevoegt, dat klopt, daar zitten weer suikers in en dan gaat de gist weer aan de slag.

het kan dus heel goed zijn dat de aardappels met enzymen zo weinig suiker produceren dat die inderdaad al na 1 dag uitgegist is.

Je kunt de volgende keer een ander soort aardappel proberen, meer aardappels, meer enzymen of andere enzymen (of inplaats van enzymen een kilo geschrote mout)  eventueel suiker toevoegen etc...

Wat betreft de lage opbrengst tijdens het stoken, ik kan me haast niet voorstellen dat je als stookresultaat 2 liter van 12% hebt gehaald, Waar meet je mee als ik vragen mag?

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

 

Je kunt de volgende keer een ander soort aardappel proberen, meer aardappels, meer enzymen of andere enzymen (of inplaats van enzymen een kilo geschrote mout)  eventueel suiker toevoegen etc...

 

Jan ik weet dat je dat al een paar keer hebt geschreven, tenminste als ik het goed begrijp bedoel je dat er in geschrote mout voldoende enzymen zitten om de rest mee te trekken. Dat is mij tot dusver niet gelukt met 4 kilo gemout gerst en ongeveer 4 kilo gewoon gerst. Scheelt de helft in prijs overigens. 

 

Weliswaar niet met aardappels dus dat weet ik niet maar de gewone gerst heeft niks gedaan. Op de SG meter gaf de extra gerst geen enkele verhoging van het alcoholpercentage aan. Ik moet nog stoken en dan weet ik het zeker. 

Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij de beschrijving staat dat het voor 20 liter is maar er staat inderdaad niet bij of het suiker dan wel aardappels zijn,ik zal dan eens moeten gaan zoeken voor de goede gist

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 18
Topic starter
(@timoschenko)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb een dompel alcohol meter welke ook nog een ingebouwde thermometer heeft.Deze heeft een schaalverdeling van 0 tot 100 %.En wat het mout betref,dat lijkt me een stuk moeilijker om mee te werken,maar misschien zie ik dat wel verkeerd.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik  even de sg gaan meten tussen beiden tonnen. Dus 4 kilo gemout graan kwam van 1062 af staat nu op 0.96 terwijl de gene met 4 kilo gemout gerst en 4 kilo gewoon gerst nog op 102 staat. Scheelt bijna een procent in alcohol. Waar ligt dat aan? 

 

@ Timo, volgens mij is gemout graan veel makkelijker te bewerken. Gemout graan kost € 1,- per kilo en gewoon gerst is 0,50 cent.  Ik maak de stookwijn in de Grainfather anders moet je het met een kookzak doen heb ik begrepen en minimaal 4 kilo gemout graan 90 minuten op 63 tot 65 graden houden en daarna spoelen met een liter of 16 water op de zelfde temperatuur als de stookwijn. Snel afkoelen en de ton in met een zakje gist. Ik gebruik trouwens wodka gist van Still's te koop bij stookwinkel. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou eerst een kijken hoeveel SG de aardappelprut oplevert. Alles wat je er aan mout of suiker bij doet zorgt ervoor dat het de suikers van van de toevoeging vergist.

Wellicht een jodiumtest uitvoeren!?

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Werken met mout is een fluitje van een cent zeker met een Grainfather 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Overigens kan ik zelf het antwoord eigelijk al geven, in de ton met gemout gerst en ongezoet gerst zit een paar liter meer waarschijnlijk een rekenfoutje geweest. Dus dat zou het verschil tussen 102 en .96 kunnen verklaren. Maar voor de rest heeft die extra ( niet gemoute gerst) gerst niks gedaan. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Werken met mout is een fluitje van een cent zeker met een Grainfather 🙂

 

Klopt kan niet fout. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Overigens kan ik zelf het antwoord eigelijk al geven, in de ton met gemout gerst en ongezoet gerst zit een paar liter meer waarschijnlijk een rekenfoutje geweest. Dus dat zou het verschil tussen 102 en .96 kunnen verklaren. Maar voor de rest heeft die extra ( niet gemoute gerst) gerst niks gedaan. 

Een paar liter water meer of minder scheelt zeker in je SG. Mijn christmas ale zou op 1.060 uit moeten komen maar omdat ik bijna 22 liter had ipv de beoogde 20 liter was het start SG slechts 1.056.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan klopt dat in ieder geval. Blijft staan dat ruim 4 kilo gemout gerst de 4 kilo ongemoute gerst niet kon meetrekken er is geen enkele suiker afgegeven. Pino heeft het wel voor elkaar gekregen las ik door echt te laten ontkiemen, leuk om te kunnen maar ik koop liever gemout graan. In dit geval dus gemoute gerst voor een € 1,- de kilo. 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Toch wel vreemd dat er ook niet een beetje meer zetmeel omgezet is, je zou verwachten dat er meer dan genoeg enzymen aanwezig waren. 

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?