Meldingen
Alles wissen

Rum van melasse stoken

Pagina 19 / 86

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb 2 gisttonnen gemeten en de ph is exact 5,07 en 5,09  en ons kraanwater is ongeveer 8 dus de ph zakt 3 punten. Dat klopt dus.

 

Maar godver die giston waar ik al 2 zakjes in heb zitten is weer stil gevallen. Heb even goed zuurstof er door geroerd en laat het waterslot maar even achterwege. Een tip op zo'n yankenforum ben benieuwd sg ongeveer 60 punten gezakt tot 1040 in 2 dagen.

 

Of ben ik te ongeduldig? Dat kan ook natuurlijk ook het is geen turbogist met gewone suiker. We wachten maar af. 

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

PH top maar gaat meer om de start pH ga ik van uit.
Verder JA HEEL ONGEDULDIG!!?
Relax man, ik zat na 72 uur op 1020 en kwam van 1120...komt goed joh, lekker laten staan.
Ik zal vanavond ook even meten waar ik zit, gister dus 1020 en ben al tevreden met 15+

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Kan het niet zo zijn dat het meten van soortelijk gewicht met zoveel melasse niet zoveel zin heeft? De totale vloeistof heeft door de melasse misschien al een andere dichtheid waardoor het lijkt alsof er nog veel vergistbare suikers inzitten. Ik denk dat je gist gewoon honger heeft. Meer gist toevoegen heeft geen zin, voeg eens meer melasse of meer suiker toe en de boel gaat weer leven 🙂

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Doet verdomme niks meer. Heb de neiging die ton door de t500 te mieteren en het residu weer te gebruiken met 4 liter verse melasse en zakje nieuw gist erop. Of ik heb gelijk de basis van goeie Donderpit. Dat kan natuurlijk ook. 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar godver die giston waar ik al 2 zakjes in heb zitten is weer stil gevallen. Heb even goed zuurstof er door geroerd en laat het waterslot maar even achterwege. Een tip op zo'n yankenforum ben benieuwd sg ongeveer 60 punten gezakt tot 1040 in 2 dagen.

 

Of ben ik te ongeduldig? Dat kan ook natuurlijk ook het is geen turbogist met gewone suiker. We wachten maar af. 

Zeg Lummel, je hebt nu al 2x zoveel gist, gistvoeding en Ph corrigerend middel toegevoegd als normaal. (ik neem aan dat het zo'n alles in een zakje is)

Als je dit nog uitgegist krijgt kan je zomaar met distilleren ook blauw distillaat krijgen ( Ph veelste laag, veroorzaakt behoorlijk wat koperoxide in je distillaat)

Ik zou eerst even afwachten en probeer de omgevingstemperatuur rond de 20-22 te krijgen.

Mocht hij echt niet meer willen, dan zou ik als ik jou was eerst goed roeren, en er dan nog een vergistings emmer bij pakken.

Dan je emmer over 2 emmers verdelen.

Dan bij allebei de emmers nog de helft water van wat in de eerste is gegaan, en de helft Melasse van wat in de eerste is gegaan doen, eventueel ook de helft suiker als in de eerste is gegaan, zo krijg je weer waar je mee begonnen bent.

En dan zorgen voor een lagere temperatuur om mee te starten, je gist is meest gevoelig bij de opstart, en hij moet zich lekker voelen om actief te worden en zich te gaan vermenigvuldigen.

Heb je het SG gemeten voordat je bent gestart? hoeveel water, Melasse, en suiker is erin gegaan?

Jan welke gist zijn die witte zakjes ook al weer?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is Prestige. Zit idd alles al in.

 

Ik denk dat de boel weer gaat leven als je er suiker bijdoet. De metingen zouden wel eens een afwijking kunnen hebben door het gebruik van de melasse (meer viscositeit dan een normale wash) Probeer het eens.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

De SG was ongeveer 1100, minder dan jullie. Temperatuur van de mash 30 graden. PH niet gemeten. Water 20 liter. Temperatuur kamer nu 22,5 graden en de zon is net weg gedraaid dus zakt weer tot 20 denk ik. Geroerd heb ik inmiddels gedaan. 

 

Maar goede tip, teveel gist is dus niet goed zag ik op een ander topic. Morgen niet gestart is door de t500. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

O, ja melasse ongeveer tot 5 tot 6 liter. Heb ik een beetje gegokt. 

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb met 5,5L Melasse op een totaal van 24L ook een SG van 1.100.

Daarna stel ik m bij door nog suiker toe te voegen.

Die 30 graden bij de opstart is echt killer voor het gist, aangezien wanneer het gist aan het werk gaat zelf ook flink wat warmte produceert, en dan ga je over de max heen van wat het aankan met zo'n klein volume als waar wij mee werken.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hij gaat helemaal los hier.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Temp blijft stabiel op 32,8 , dat is blijkbaar geen probleem als hij al een dag heeft kunnen opstarten.

Ik ben gestart op 26 graden, dat was de kamer temp.

De hoge temp komt echt door de warmte die de vergisting zelf produceert, want het is hier nu echt niet meer zo warm.

Ik probeer echt mn vergistingen zo te plannen dat ik ze doe op de dagen dat het wat minder warm is.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wat wel erg vreemd was is dat ik bij de eerste emmer met precies dezelfde oplossing maar 1650 gram suiker nodig had om van 1.100 naar ongeveer 1.130 te gaan, en met de 2e emmer had ik 2140 gram suiker nodig om naar 1.130 te gaan.

Ik had de eerste emmer wel de laatste kilo suiker toegevoegd toen hij bijna helemaal stil was gevallen.

Beantwoorden
Berichten: 562
(@hillbilly)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Misschien melasse schudden voor gebruik.

Beantwoorden
Berichten: 385
(@techneut)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Na tig keer de roerblubber op te lopen moet hij toch wel homogeen zijn.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is Prestige. Zit idd alles al in.

 

Ik denk dat de boel weer gaat leven als je er suiker bijdoet. De metingen zouden wel eens een afwijking kunnen hebben door het gebruik van de melasse (meer viscositeit dan een normale wash) Probeer het eens.

 Ok gooi er 1,5 kilo  suiker bij. Kijken wat toe doet zit toch nog effe in de tuin een wijntje te drinken. 

Beantwoorden
Pagina 19 / 86
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?