Meldingen
Alles wissen

Glycerine (glycerol)

Pagina 1 / 2

munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wie gebruikt er glycerine in zijn of haar stooksels en kan hier wat meer over vertellen. Voordelen/nadelen.

Beantwoorden
28 reacties
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben ook benieuwd

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hebben jullie snode plannen?

Glycerol oftewel glycerine reageert met geconcentreerd salpeterzuur en zwavelzuur (nitreerzuur), er ontstaat dan nitroglycerine

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik begreep om de likeur dikker te maken !?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat begreep ik ook. In de whisky-profile-kit van Still Spirits zit ook een flesje (dit is ook los verkrijgbaar). Het zou een voller mondgevoel opleveren en eea "zachter" maken.

http://www.lovebrewing.co.uk/glycerine/

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Juist !

Zijn er ook andere mogelijkheden om likeur wat dikker te laten worden !?

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Glycerine is een veelgebruikte stof. Maar wat is het eigenlijk precies?

Glycerine is een stof die gewonnen wordt uit plantaardige of dierlijke olie. Het is een kleurloze, heldere en geurloze stof met een zoete smaak. Glycerine is een bekende humectant, dit wil zeggen dat het een stof is die goed in staat is om water vast te houden. Het wordt gebruikt als verdikkingsmiddel, maar ook als oplosmiddel. Veel stoffen lossen namelijk beter op in glycerine dan in water.

Waarin wordt glycerine gebruikt?

Glycerine wordt in veel verschillende producten gebruikt. Je vindt het in zowel verzorgingsproducten als in voedingsmiddelen. In verzorgingsproducten wordt het vooral gebruikt vanwege zijn vochtvasthoudende en verzorgende eigenschappen. Glycerine hydrateert de huid en het haar en helpt dode huidcellen verwijderen. Het wordt onder andere toegevoegd aan shampoo, zeep en crème.

In de voedingsmiddelenindustrie wordt glycerine gebruikt als oplosmiddel en zoetmaker. Het zit bijvoorbeeld in margarine, gebak en snoep.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heel veel suiker toevoegen....?! Gelatine toevoegen.....?! Maar dat wil je niet 😉
Glycerine haalt het "scherpe" kantje van je alcohol, het zou te vergelijken zijn met het natuurlijke verouderingsproces.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Glycerine zorgt voor een rond mondgevoel. Wat je ook proeft in een volle rode wijn, is dat gevoel er niet dan kun je het nabootsen door een beetje glycerine toe te voegen.

In de likeuressences zit vaak ook een beetje. Al zorgt de enorme hoveelheid suiker in de meeste likeuren van zich zelf al voor het ronde mondgevoel.

Maak je diabeteslikeur, dus zonder suiker, met veel zoetstof dan ontkom je niet aan het gebruik van glycerine.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

volgens mij zit in alle Prestige's essence
Glycerine

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat idee heb ik ook.
Mijn vraag was eigenlijk meer of er mensen zijn die glycerine gebruiken in hun stooksels waar geen essence gebruikt wordt en wat hun ervaringen zijn. Dus gebruik in whisky, eau de vie, rum enz.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In veel wel idd, het wordt zelfs in (sommige) wijnen gebruikt, al is dat niet in alle wijngebieden toegestaan. Het zorgt voor een prettig mondgevoel. Ik ben voor vermindering van suiker als het even kan, als je dat gevoel kunt krijgen met minder suiker maar met toevoeging van een beetje glycerine vind ik dat prima.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zou het zelf uitsluitend in likeuren gebruiken. Hoewel ik het me in rum nog wel een beetje kan voorstellen. In Eau de Vie zou ik het erg zonde vinden. Dat houd ik graag zo puur natuur mogelijk.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
Topic starter
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rum zou ik ook het meest voor de hand liggende vinden. Ik werd getriggerd door  de whisky-profilering-kit. Ik heb de handleiding gedownload en zie dat voor het maken van een aantal commerciële klonen de toevoeging van glycerine staat aangevinkt.

http://www.the-home-brew-shop.co.uk/acatalog/SS%20Whiskey%20Profile%20Kit%20Recipe%20Book.pdf

Bij eau de vie zou ik het ook niet gebruiken omdat ik dat ook erg zonde zou vinden.

Misschien zelf maar eens met een likeur (zonder essence) proberen.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zoals we inmiddels weten wordt het bindmiddel glycerine gewonnen uit dierlijke olien.

Een goed alternatief is Agar agar als bindmiddel, wat uit zeewier gewonnen  wordt en volkomen smaak- en kleurloos is. Ik heb inmiddels een pakje van 30gr. gekocht voor Euro 1,29, waar je maar heel weinig van nodig hebt (het gaat om grammen).

Mijn vrouw heeft er heerlijke jam mee gemaakt met daardoor minder geleisuiker om te binden.

PAS OP!   Agar agar bindt wel 4 x meer dan glycerine.

Ik gebruik het bij mijn likeuren die daardoor ietwat stroperiger zijn geworden.

Grote supermarkten hebben het, maar vooral Indonesische toko's verkopen het.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?