Meldingen
Alles wissen

Wanneer is stookwijn uitgegist?

Pagina 1 / 5

Berichten: 6
 jaco
Topic starter
(@jaco)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag beste stokers

Mijn eerste suiker oplossing staat nu 3 dagen te gisten.
Ik begrijp dat je moet wachten tot het waterslot stopt met bellen maken.

Maar dan....ben je dan echt zeker dat er geen suiker meer inzit  ?
Is er een test die je kan doen? En hoe werkt die test precies?

ik wil namelijk niet gaan stoken met nog rest-suiker in de oplossing.

Ter info:
ik heb 3.5kg (invert)suiker in 9liter water met 48H turbo snake gist.

alvast bedankt voor uw hulp.
Jaco

Beantwoorden
61 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kun je met een hydrometer bepalen maar dan had je bij het begin van de gisting ook de waarde beter kunnen bepalen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hier wordt de werking van de hydrometer uitgelegd:

Beantwoorden
Berichten: 6
 jaco
Topic starter
(@jaco)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag munckerik,

Bedankt voor je antwoord.
Ik heb in het begin van de gisting de densiteit gemeten en had een s.g. van 1.128.
Dus 128° Oechsle. Ik geloof dat dat overeenkomt met een potentieel van 18vol% alcohol..??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou ik even na moeten kijken maar kan goed kloppen. Je moet uitkomen op 0.9xx dan is alle suiker verdwenen. Het begin en eind SG kun je gebruiken om uit te rekenen hoeveel procent alcohol je stookwijn heeft. Ook zou je een vinometer of refractometer kunnen gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 112
 Ben
(@ben)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik gebruik zelf altijd een Vinometer, niet om het suikergehalte te meten want dat kan niet maar dan weet ik wel of ik een alcoholpercentage heb gehaald die ik graag wilde zien! Een alcoholdobber werkt namelijk niet in stookwijn.

Ik filter de stookwijn altijd even door wat keukenpapier om van de troepjes af te komen die in de stookwijn zitten. Een kleine on effenheid en de Vinometer zit verstopt. Even een keukenpapiertje over een borrelglaasje, een lepeltje stookwijn erdoorheen laten druppelen en je hebt heldere stookwijn die je goed kunt meten met de Vinometer.

Hier trouwens een linkje naar een refractometer. Een Oehscle dobber meter is wel veel goedkoper maar ook uiterst kwetsbaar.
http://www.stookwinkel.nl/product/refractometer-090-graden-brix/    Ik ben er nog niet helemaal uit hoe Brix werkt, kan iemand dat in Jip en Janneke taal even uitleggen?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 6
 jaco
Topic starter
(@jaco)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dus ik veronderstel dat ik de stookwijn na het uitgisten gewoon kan testen met de alcohol dobber meter en dat die dan 18vol% moet aangeven om te weten dat alle suiker op is.  IS dat Correct ??

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In theorie zou dat moeten kunnen, maar dan mag er echt helemaal geen suiker meer achter gebleven zijn. In de praktijk functioneert dat meestal niet en blijft de dobber heel hoog drijven omdat de weerstand in de wijn toch te hoog is. Een Vinometer is bij stookwijn de beste oplossing. De dobber gebruik je voor je distillaat.

Beantwoorden
Berichten: 6
 jaco
Topic starter
(@jaco)
Active Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zou ik even na moeten kijken maar kan goed kloppen. Je moet uitkomen op 0.9xx dan is alle suiker verdwenen.

 
Hi Munckerik,
Hoe kom je hieraan ? Ik bedoel wat is de berekening hier achter ?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Begin SG - Eind SG x 0,136 = alcoholpercentage

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik hoop dat ik in het juiste topic mijn vraag stel.. Ik heb maandag 7 kg suiker opgelost in heet water dit aangevuld met koud water tot een temperatuur van 23 graden toen wat van het suikermengsel in een pannetje gedaan en daar Turbogist Classic 8 van Still spirits bij gedaan. Dit even met rust gelaten en toen in de gistemmer gemengd met de rest van het suikermengsel alles goed door elkaar gemengd en daar zakje Turbo Carbon bijgedaan van Still spirits. Ik had gehoopt dat dit wel in 48 uur klaar zou zijn zodat ik morgen, vrijdagavond lekker kon gaan stoken maar het bubbelt nog steeds op dezelfde snelheid als 2 dagen terug. Wat nu te doen? Wachten of toch morgen gaan stoken? Ben natuurlijk ongeduldig want ik wil met m'n nieuwe speelgoed spelen haha. Ben ook beetje bang dat ik t toch niet goed heb gedaan, ik las ergens dat het beter is om de gist niet te mengen maar er beter als bovenste laag op te strooien en niet mengen. Kan ik vanavond eens meten met de vinometer voor de hoeveelheid alcohol of is het risico te groot dat er dan zuurstof bij komt en ik alles kan weg gooien? Allemaal vragen van een ongeduldig beginnend stoker.. Dank alvast voor de moeite! 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wachten tot het helemaal is uitgegist.

Als het nog met de zelfde snelheid borrelt is het nog niet klaar dus zou ik het deksel lekker dicht laten.

Beantwoorden
Berichten: 265
(@markb)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok! Dank je wel Munckerik, ik zal wachten.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoy,

ik heb den 21 ste februari n'en suikerwijn gemaakt zoals in dit forum beschreven, ik heb hem vorige weekeinde naar de kelder verhuist ( emmer dicht) om te klaren ( bezinksel te scheiden van de wijn), en als ik tijd heb stook ik hem in het weekeinde anders blijft hij nog een weekje staan, ik heb eigenlijk nog  gene suikerwash gehad die op een paar dagen uit gegist was.

geduld loont 

groetjes 

Beantwoorden
Pagina 1 / 5
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?