Over een half uurtje resultaat (hoop ik)
Jan je bent een genie, hij gaat weer als de brandweer. Gewoon een 1,5 kilopak van de ahold rechtstreeks erin. Die andere tonnen lopen wel gewoon door daarom is dit zo irritant.
Net tig rum filmpjes gekeken, 3000 liter houten vaten, zonder deksel of waterslot nergens een neger met roeispaan.....
Ik zou zeggen afblijven, niet teveel aan trutten....
Ik zou zeggen afblijven, niet teveel aan trutten....
Dat zegt mijn vrouw ook altijd maar als je niet neemt waar je recht op krijg je niks. Anyway, hij loopt weer en als het morgen weer kut is gaat die ton door de t500. Blijf me niet ergeren.
De vergistbare suikers waren dus op, gist barste van de honger en is jou nu weer dankbaar.
Dit bewijst dus wel dat de hydrometers en dus wellicht ook de tilt foute resultaten kan geven door de viscositeit van de melasse.
Serieus is het zo simpel? Dan had ik ook wel melasse erbij kunnen gooien er staat nog een litertje of 75 hahaha.
Ze is niet van me af te slaan!....Zei ze maar eens zoiets. ?
We moeten het suiker gehalte maar eens testen in de melasse. De visco zakt natuurlijk wel door de amalyse en afbraak polysacharide....
Ok, ik ga in een andere ton ook bijgooien. Gewoon een dikke liter melasse en daarmee zou deze op 7 liter melasse komen. Wat heb je aan 100 liter melasse als je er geen koude drukte om maakt.
Ik zou wel eens willen weten hoeveel vergistbare suiker er in 1 liter melasse zit. Ook denk ik dat dat per jerrycan nog zou kunnen verschillen. Als een jerrycan een dag stilstaat, is er dan bijvoorbeeld een licht kleurverschil waarneembaarmet de bodem ten opzichte van de bovenste paar cm? Oftewel, zakken zwaardere bestanddelen naar de bodem, of blijft de hele massa homogeen?
tjo dat klinkt allemaal wel geleerd ik zit als ik goed gemeten heb op 15 % de ph is wel goed denk en hij bubbel nog continu net als de eerste dag hij bubbelt nu 5 dagen met regelmaat. De vorige keer was het veel wilder want toen was ik aldoor de fungies aan het bijvoeren en spetterde het waterslotje het deksel nat.Ik ga pas weer meten als hij uit gebubbelt is. Suc 7 blub blub
Met hoeveel suiker ben je eigenlijk begonnen?
@ Lummel,
Ik heb mn Melasse vergisting tot SG 1.010 gekregen, en water is natuurlijk SG 1.000.
Ik heb tot nog toe echt geen afwijkingen in de Tilt waargenomen.
Misschien toch nog veel moeilijk vergistbare suikers aanwezig?
Had jij nou ook Amylase enzyme gebruikt op 37 graden?
Jij bent ook begonnen met 5250 gram suiker schreef je. Dan is er voer zat.
Ik heb nog e.e.a gelezen, in de Caraïben komen die ouwe rum fabrieken met sec melasse op 7-9% alcohol na een dag of 3/4.
Ik had er daarom én amalyse bij én 3750gram suiker. De suiker, 150 gram per liter is al goed voor 9% alcohol.
De melasse dus 7-9% dan kom je toch uit op 15+%... zoals jij pino.
Dit is hem wel hoor.
Ondanks wellicht iets afwijkingen van de sg dobber door de visco, weten we het zeker na de stook en die terug te rekenen.
Jan, Pino heeft een 60 liter vat voor me gevuld ( en een 30) dus goed dat je het zegt dat wellicht de suiker kan zakken. Maar zo snel? Maar daar ga ik zeker rekening mee houden.
Hillbilly zonder suiker. Maar suiker is volgens mij toch wel belangrijk want de ton met die 1,5 kilo suiker blaast de dop eraf. Een zelfde batch met ruim een extra liter melasse doet nog niet veel. Deze 2 tonnen heb ik dus exact met de zelfde hoeveelheid gemaakt alleen bij ton 1 was de begin temperatuur 30 graden en bij de 2e ongeveer 22 graden.
Bij ton 30 graden moest ik suiker bijvoegen, volgens de theorie van Jan was deze op. Ik geloof het. Ik dacht dat ik met een te hoge temperatuur was begonnen.
Maar daar kom ik wel achter bij het stoken, het is maar een ambacht toch?
In 3 talen suiker gehalte in melasse gezocht. Overal tussen de 50 en 72% suiker.
MAAR, niet vergeten dat dit alle suikers bij elkaar zijn...Dus ook de suikers die je, ondanks de amalyse, er niet allemaal uit krijgt.
Pino, zat er een product specificatie blad bij de IBC van de leverancier?