Meldingen
Alles wissen

Temperatuur


Berichten: 5
Topic starter
(@poorman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo ik had een vraag
Op welke temperatuur moet ik de ketel houden om goede alcahol te maken
En tot hoe hoog mag ik dan gaan

Beantwoorden
5 reacties
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dag Poorman,

Vergeet de temperatuur. Kijk wanneer de ketel begint te lopen en regel vanaf daar het vermogen van je hittebron. Dus meer of minder gas of meer of minder vermogen als je electrisch stookt. Stook je met een alambiek dan probeer je gewoon net een straaltje te houden, dus waar het overgaat van druppelsgewijs naar een klein straaltje. Dan heb je over het algemeen genomen een goede stooksnelheid.

De temperatuur zegt helemaal niets omdat de samenstelling water en alcohol in je ketel continue aan verandering onderhevig is en daardoor de ideale verdampingstemperatuur continue veranderd. Als je het op deze manier doet zal je zien dat de temperatuur op je thermometer zal oplopen naar bijna 100 graden, en daar is niets mis mee. Als je je ketel de gehele tijd op 80 graden zou houden komt er simpelweg geen druppel uit.

Ik hoop dat je er wat aan hebt! πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik weet niet een op welke themp.ik stook,ogen en oren gebruik ik.van druppel naar straaltje.als het straaltje loopt opletten dat het geen stoom blaast.dan moet het vuur wat lager.gr.Chris.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@poorman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok
Ik heb een temperatuurmeter boven in de Burg zitten
En stook op gas
Laast met water uitgetest
Maar de temperatuur is moeilijk te regelen en vasthouden
Ik dacht dat je echt rond de 80 graden moest zitten om ethanol te stoken
Ik heb ergens gelezen dat je hoger of lager gaat dan andere dingen uit je still komen
BV 2 propanol en 1 propanol en methyl
Zijn deze stoffen gevaarlijk ???
Graag jullie reactie
Mvg bvd Poorman

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Al deze stoffen hebben hun eigen verdampingspunt maar zullen er ook altijd tussen blijven zitten. Bedenk wel dat deze ook in de originele stookwijn zitten, en ook in commerciele wijnen. De hoeveelheden zijn over het algemeen verwaarloosbaar.

Β 

Je gooit de eerste borrelglaasjes weg, omdat methanol als eerste verdampt. Het wil niet zeggen dat het er daarna helemaal niet meer in zal zitten, maar het meeste heb je op die manier afgevangen, wat er dan nog inzit is verwaarloosbaar. De sterke dranken bij de slijterij bevatten meer methanol dan wat de meesten hier zelf maken. Ons lid DDM (Dirk) heeft dit getest met zijn eigen dranken in het lab waar hij werkt.

Β 

Het is ook afhankelijk van wat je stookt. Stook je fruit met veel pectine, pitten en takjes dan is de kans dat er methanol aanwezig is veel hoger dan wanneer je puur sap vergist. Vergist je suikerwater dan weet je zeker dat er geen methanol aanwezig is.

Β 

De eigenschappen van Propanol 1 en 2 ken ik niet, maar houd je aan de richtlijnen zoals hierboven aangegeven en dan komt het zeker goed. De thermometer is leuk om naar te kijken, maar doe geen moeite een temperatuur vast te houden. Probeer de druppelsnelheid vast te houden!

Β 

Je zal zien dat tegen het einde van de stook hij echt richting de 100 graden gaat, maar verder heb je er niets aan. Nogmaals, als je hem op 80 zou houden, of zelfs op 90, dan komt er na een tijdje niets meer uit de ketel terwijl de ketel nog wel alcohol bevat.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 5
Topic starter
(@poorman)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok bedankt
Wij gaan nog een paar testjes en aanpassingen doen
We zijn van plan om de eerste paar keere met suiker water en turbogist te werken
Om zo weinig mogelijk methanol te krijgen
Dan zou ik ook gin voorloop hebbe??
Ik ben benieuwd of het allemaal gaat lukken
Ik laat jullie wat weten
Bvd

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?