Meldingen
Alles wissen

Wat is mout en wat is het verschil met normale granen

Pagina 3 / 7

Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Om nog even terug te komen op het thuismouten, wat dus erg omslachtig is, heb ik wel een idee wat mischien de moeite is om eens te proberen. Dit is een idee dat gewoon nu in mij opkomt en het zou moeten werken.

 

Het groenmout is dus graan dat net ontkiemd is alvorens het op de eestvloer met hete lucht gedroogd wordt. Op het moment dat het nog groenmout is bevat het zeer veel enzymen. Na het eesten gaat een deel van de enzymen kapot, gelukkig niet alles want dan hebben we er niets meer aan.

 

Nu dacht ik, dat het leuk zou zijn om dit eens te proberen met bijvoorbeeld dat paardenvoer uit het andere topic. Bevochtig 1  kilo graan, om het even welke soort en laat dit ontkiemen. Zodra de meeste korreltjes ontkiemd zijn schroot je 5 kilo graankorrels/paardenvoermix en de kilo zojuist ontkiemde graankorrels en ga daar een mee maischen. Het groenmout bevat meer enzymen dan droog mout, dus waarom zou dit niet werken?

 

Ik denk dat het bevochtigen van het graan op een grote bakplaat moet gebeuren en daar een vochtige doek overheen. Met enkele dagen zouden de kiempjes zichtbaar moeten zijn.

 

Wie heeft zin om dit eens te proberen? Ik denk dat dit met het paardenvoer een leuk projectje kan worden.

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is wel leuk om te proberen groen door de molen ,wat ik gehoord heb dat in Rusland gooien ze het ook zo in het vat .Ik ga dit proberen Als ik ze zie kombine ga ik er meteen heen eerste is brouwgerst dan de tarwe en wat haver en rogge moet ik denk bestellen met de suikermais dan kan ik tenminste mijn 150 l vat vullen.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

ik ben dronken en stoned maar gaat mijn steun en toeverlaat hier kletsnat. Hahahaha het blijft mensenwerk hè. 

hmm, was gisteren geloof ik inderdaad dronken zie ik nu. Maar dat project lijkt me ook interessant nu ik een grainfather heb. Dat jij er geen hebt! Maar ja sommige moeten ook werken toch? Wachten op pakjes is ook zo wat. 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik bedoel 100 litervaatje

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Even inhaken; ik heb inderdaad mout besteld bij v.d. Kooy in Jubbega, door de blender gehaald - het wordt bij mij helaas wel wat fijner dan ik zou willen (dus een schrootmolen is wat mij betreft nog een optie). Met goed heet water een nacht laten staan. Daarna is het vocht echt zoet en kan de gist er bij. Na een week afhevelen; dat lukte van geen kant (de pap is te dik voor het hevelslangetje. Ik heb met een kan de vloeistof overgegoten, door de kookzak (of welke filter dan ook). De resterende pulp heb ik in een kaasdoek gegooid en daar t water uit laten lopen in de stookwijn (dus niet gewrongen). Uiteindelijk had ik nig steeds een vloeistof met erg veel vaste deeltjes, dus ik heb alles nog een keer gefilterd met een uitwasbaar filter (en dat moet je dus ook steeds uitwassen - de moutpap doet t filter dichtslibben). Kost tijd maar gaat prima: en ik hield van ca. 24 liter in de gistemmer een goeie 15 liter 'schone' stookwijn over, met een goed alcoholpercentage (maar hoe hoog weet ik niet want ik kon de vinometer niet aflezen). Daaruit heb ik dik 4 liter 'ruwstook' gehaald (met de 10l. alembiek) en die ga ik deze week nog eens stoken en dan laten rijpen. Voor mij werkt deze methode dus, nu nog afwachten of het resultaat ook drinkbaar is.....

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan heb je toch best nog wat verloren. Maar als je daar vrede mee hebt is het prima. Een schrootmolen is zeker een optie of misschien wel een aanrader. Ze worden regelmatig tweede hands aangeboden. Voordeel is dat je geen pap krijgt en dus weer minder verlies hebt.

 

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nu was dit mijn allereerste stook hoor, ik stop de run misschien nog wel iets te vroeg (als t echt druppel voor druppel gaat en er dan 'maar' 20% in zit vind ik het wel klaar). Maar je verliest van je oorspronkelijke 24 a 25 liter wel degelijk doordat je pulp en gefilterde (natte) moutdeeltjes wegspoelt. De 4,25 liter die ik overhield had n 50-51% alcohol en daar ben ik eigenlijk heel tevreden over. Het ruikt ook prettig (iets zoetig) en ik heb goeie hoop op (uiteindelijk) een mooie whisky.... (en dan gaan we gauw weer een - andere - mout-mash opzetten)

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Geen slecht resultaat toch!

Succes met de volgend mash.

 

Beantwoorden
Berichten: 6774
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel, heb je je ketel al uitgepakt? Nu kun je aan je wodka project beginnen!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij zit er maar te kijken en denk: "wat heb ik me nou weer aan laten smeren" 🙂

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hahahah dat heb je goed. Ga zo uitpakken. Maar eerst een biertje voor kalmte en rust  maar lukt het mij dat ding aan de praat te krijgen dan kan iedereen het

 

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tip voor mensen die toch zelf mout willen maken van gerst, kan dit wel een handige tool zijn.

Stockli Dehydrator er zijn meerdere merken en ook maten.

Klikkerdeklik

of zoek op google op Dehydrator of natuurlijk alieexpress

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kan het ook in de oven doen of in een kussensloop dicht binden en in de was droger of nat door de gehakt molen.

Beantwoorden
Berichten: 120
(@quirijn)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heeft u daar echt ervaring mee Pinodestoker ?

 

Mijn ervaringen zijn bij eenmalige expirimenten gebleven. Ik heb wel eens een moutwijn geprobeerd te maken. Dat mislukte. U kunt het hierboven nalezen, en ik zal u graag mijn ervaringen na-vertellen mocht u erop staan.

 

Het heeft

 - in mijn opzicht -

allemaal te maken met hoe makkelijk de grondstoffen in uw naaste omgeving te verkrijgen zijn. Als u een dure grondstof via het internet bestellen wilt - en kunt -  dan is dat allemaal prima natuurlijk, maar telt dat voor mij niet mee onder het kopje "makkelijk om te doen".

 

Niet iedereen kan zich een 15 euro verzenkosten veroorloven voor een 14 euro aan gist.

Niet iedereen kan zich een 35 euro verzenkosten verzenkosten veroorloven voor 25 euro aan mout.

 

Het probleem wat u volgens mij over het hoofd ziet is de verkrijgbaarheid aan mout. (Hoofartikel van dit onderwerp).

 

Hier in het dorp kan ik de meeste granen wel bekomen aan prijzen die brouwshop concurrentie aandoen. Maar gemounte granen ... ?

Nee,

dat hebbuh we nie. En dat in een winkel waar ik zoveel gerst, tarwe, gerst, haver, en noem en maar op kan kopen. Hoeveel kilo wil je hebben ... ?

Mout hebben zij niet.

En dan woon ik nog in een dorpje waar we ook nog een bakker hebben. De bakker zelf heb ik nog nooit gesproken, maar de meisjes in zijn winkel die kijken me echt aan alsof zij water zien branden hoor. Het zijn dezelfde meisjes die al naar een Tarvo (moutbrood) grijpen als ik de deur maar opendoe.

 

 

...

 

 

Dus zo makkelijk ligt het allemaal niet.

Of misschien ook wel als u een kilometertje of 60 kunt autorijden voor een halfje mout. Die luxe heb ik echter niet ...

 ...

 

Beantwoorden
Berichten: 77
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Ik vond het eigenlijk best makkelijk Quirijn, ik heb nu twee keer mout besteld bij 'van der Kooy - Jubbega' en die hebben niet alleen ruime keus maar rekenen per zending maar een 6 euro aan verzendkosten. Als je 30 kilo zou bestellen dus twee dubbeltjes per kilo aan verzendkosten (en daar kun je dan 6 keer van stoken. Juist omdat je in winkels soms ofwel de hoofdprijs betaalt of ondeskundig (en vooral heel jong) personeel tegenover je hebt is internet voor mij vaak een verrassend effectief alternatief.

Beantwoorden
Pagina 3 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?