Meldingen
Alles wissen

10l. Alembiek Ketel uitproberen


Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Terwijl mijn eerste 'mash' na zes dagen nog steeds af en toe braaf pruttelt wilde ik wel een proef-run doen met m'n 10 liter Alembiek (van Stookwinkel.nl). Dit omdat ik zelf geen ervaring heb en ik wilde uittesten of alles werkt zoals ik me dat had voorgesteld. Welnu.....

Ik heb 6 liter 'Soepel en Fruitig' (rode wijn van de Lidl, 'afkomstig uit de Europese Gemeenschap', 11,5%) in de ketel gegooid, plus twee restjes Kruskovac (24%) die al zeker 10 jaar op de plank hadden gestaan (bij elkaar een drie kwart liter denk ik). Koeling van de condensator: een gistemmer met water en daarin een (caravan)Β  dompelpompje (14 l/m) gekoppeld aan een 'Donau traploos regelbare trafo' (Conrad). Dat gaf echter teveel waterdruk. Op zoek naar de snelste oplossing even te rade gegaan bij m'n innerlijke MacGyver en vervolgens wat gaatjes in het aanvoerslangetje geboord. En dat blijkt niet eens zo heel stom, je kunt per gaatje de waterdruk regelen. En die waterdruk blijft niet constant, liep na verloop van tijd toch steeds weer op (waarna ik er domweg nog een gaatje in maakte, enzovoorts). Ik ga de volgende keer een 10 l/m pompje proberen, dat werkt beter denk ik.

Het stoken verliep verbazend eenvoudig. Ik zag geen ontsnappende dampen, rook wel een heel smerig luchtje - maar dat kwam van het kookplaatje en trok ook weer weg (staat ook in de instructie, dat t ding de eerste keer kan stinken). Het duurde ongeveer een uur voor de ketel op temperatuur was (net boven de 80 gr. op de ingebouwde thermometer). De eerste 40 a 50 ml. alcohol was gelig van kleur en rook niet heel prettig, de voorloop. Daarna kwam er heldere en kleurloze alcohol uit de ketel met het volgende verloop;

 

Ik heb de temperatuur voorzichtig teruggedraaid zodra de eerste druppels kwamen en kon de keteltemperatuur eigenlijk heel keurig afregelen. Ook de alcoholproduktie verliep zeer geleidelijk en hield na ruim twee uur stoken eigenlijk vanzelf op. Ik heb de opgevangen alcohol terug verdund naar 40% en in twee flessen weggezet met wat houtchips, we noemen het 'Brandy Primeur'. Al met al ben ik tevreden, natuurlijk onzin om dit te herhalen maar een uitstekende proefrun waarmee ik heb geleerd dat het zoeken naar de juiste waterdruk voor het koelwater nog best een uitdaging is en de rest eigenlijk verbazend simpel bleek te zijn.....

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De eerste 40 a 50 ml. alcohol was gelig van kleur en rook niet heel prettig, de voorloop.Β 

Ook de alcoholproduktie verliep zeer geleidelijk en hield na ruim twee uur stoken eigenlijk vanzelf op.

Ketel gekuist? azijn etc

Bij een alambiek hoort dit niet te stoppen, % verlaagt alleen. Mogelijks stook je niet hard genoeg meer. Als alcohol deels verdampt verhoogt de kooktemperatuur

Β 

Mooi om je eerste stook ooit te lezen! Veel succes verder nog met het stoken en smakelijk.

Ach ja, pruttelen wilt niet altijd zeggen dat het nog vergist. Koolzuur word maar traag afgegeven in een vloeistof dus dagen na de gisting zal het nog steeds pruttelen

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat gele had ik mijn allereerste keer ook met een whiskymash, later bleek dat het in het begin te hard ging en er zelfs schuim in de spiraal van de condensor zat. Wonder boven wonder kwam het er later ondanks de troep in de condensorspiraal gewoon helder uit.

Β 

Wat John zegt klopt, je moet na verloop van tijd wat meer gas geven om te zorgen dat er alcohol blijft komen. De thermometer kijk ik nooit meer naar, het zit er mooi voor de sier πŸ™‚ Je stopt als datgene wat er uit komt niet meer lekker is of niet meer brand op een lepeltje als je het aansteekt πŸ™‚ Tenminste, dat is mijn manier πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuke beschrijving van je eerste run... en hopelijk een leerzame ervaring.

De eerste keer is voor iedereen een kick en spannend

De hoeveelheid aanwezige alcohol in de (stook)wijn zit is in principe te recupereren door destillatie

6000 ml a 11,5 % = 690 ml a 100%... (=puur theoretisch), plus daarbij de 750 ml a 24% =180 ml a 100%... 690 ml+180 ml=870 ml....a 100%.....etc etc.

Wat John & Stookforum ook al zeiden,waar jij op 88 graden 62% krijgt,zou verhogen van hetΒ  vermogen van je verwarmingselement de run verlengd hebben..

Er kon meer uit deze run gehaald worden en ik ben ervan overtuigd dat je volgende keer zeker een betere opbrengst hebt.

Wanneer je stopt met stoken is individueel te bepalen,sommigen doen als Stookforum,anderen werken puur op alcohol %...

Net als bij ieder ander gaat het onder de knie krijgen van deze hobby ook voor jou via trial&error.

Aldoende leert men op zijn Hollands...Β  hoop dat je geniet van je "Brandy Primeur"

vond je verslag i.i.g.leuk.

Grts DB

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De eerste 'echte' stook - volgens de 'Whisky volgens StookTV' methode - is een feit.

Ik heb ongeveer de helft van mijn stookwijn gestookt (dus de tweede helft 'moet nog'), na het gefilterd te hebben met een uitwasbaar filter in een hoge filtertrechter. Als je de mout in de blender gooit wordt het een nogal meelderige substantie - en het laat zich raden dat wanneer je er water aan toevoegt, je een moutpapje krijgt, troebel en 'dik' water. Ik vond het niet vervelend ruiken overigens, voor het blenderen, na het blenderen, in de gistemmer en ook tijdens en na het gisten. Je ruikt het, maar je ruikt ook dat het iets 'levends' is of zoiets - ik vond het in elk geval zeker niet stinken. Het filteren van de moutpap kostte me wel nog een hele dag en ik hield aan het eind van die dag een vrij strakke 15 liter 'schone' stookwijn over.Β  Heb geprobeerd om met de vinometer te kijken wat er in zat - qua alcohol - maar ik zag niks op het ding. Ik zal wel scheel kijken, ik weet het niet, het rook wel als 'wijn' - het proefde wat zuur, en met het borrelen tijdens de dagen er voor had ik er wel vertrouwen in. Stoken maar!

Nou, met een 10l/m dompelpompje is het veel rustiger en beter te regelen dat koelwater. Eigenlijk was het daardoor nog relaxter dan de eerste keer stoken, en ik verzamelde steeds 'batches' (cuts) van 120-125 ml. die ik dan controleerde op het alcoholgehalte. Na een uur of drie merkte ik wel dat de emmer met koelwater (in een gistemmer) warm begon te worden - ik heb er wat koel-elementen uit de vriezer in gegooid en ook wat extra (koud) water toegevoegd.Β  Met de les van de eerste keer in gedachten ging ik langer door, verhoogde zelfs de temperatuur ietjes op een gegeven moment - en het bleef braaf druppelen. Ik heb de helft van de stookwijn verstookt (de andere helft komt dus nog) en kwam uit op;

Β 

Β 

125 ml - 75%
125 ml - 69%
125 ml - 67,5%
125 ml - 66%
125 ml - 65%
125 ml - 63,5%
125 ml - 61,5%
125 ml - 58,5%
125 ml - 55%
125 ml - 51,5%
125 ml - 48%
125 ml - 44,5%
125 ml - 38%
125 ml - 35%
125 ml - 25%
125 ml - 22%

dus volgens Excel is dat 1,9 liter met een gemiddeld alcoholperc. van 51% - de hele 'run' duurde een uur of vier vanaf het moment dat de alcohol begon te lopen (ik heb voorzichtig opgewarmd dus dat duurde dik anderhalf uur). Ik denk dat de tweede helft op 2 liter zal uitkomen met 50-51% en dat is dan de 'stripping run' of eerste stook. Ik ga dat dan terug verdunnen naar 40% en een tweede keer 'overhalen' - wat daaruit komt zet ik op de fles met houtchips om te rijpen.

Tegen het eind van de run begaf de trafo het - verbazend hoe snel je dan heet water voelt in je condensator. Ik heb handmatig staan koelen terwijl ik me afvroeg waarom er geen handiger oplossing is. Een tuinslang door het huis is ook niet alles, en je hebt een afvoer nodig. Ik stook in mijn inpandige berging, heb daar wel water maar geen afvoer. Volgende keer de deur maar iets open en een slang naar buiten denk ik. Ik was in elk geval dik tevreden over de opbrengst, zowel het percentage (dat ik niet zo hoog had verwacht) als de hoeveelheid - en het 'traditioneel' stoken en alles wat er aan vooraf gaat (mout 'schroten', vergisten, filteren) maakt dat je je een 'echte' ambachtelijke whisky-stoker voelt - erg leuk om te doen.

Beantwoorden
Berichten: 357
(@doublebarreltwo)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Leuk verslag Polderstoker. Mooi dat je goed resultaat hebt en plezier in wat je doet.

grt DB.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Terwijl het buiten en binnen net zo benauwd is, en warm, ben ik er toch even voor gaan zitten vandaag. Eerder deze week besloot ik om mijn oplossing voor koelwater af te schrijven. Het trafootje dat ik kocht bij 'Conrad' was weliswaar regelbaar, en in combinatie met een 10l/m dompelpompje leek het te werken - tot het stuk ging. Dat is echt niet handig tijdens het stoken (gelukkig was het pal aan het eind).

Ik ben te rade gegaan bij een winkel met brouw-artikelen die voor mij nogal handig in de buurt is - en ze hebben me geweldig geholpen met een RVS koppeling die in een 10 x 14 slangetje gaat en die je dan rechtstreeks in een Gardena-koppeling kunt klikken.

Het andere eind van de slang gaat op de condensator en de waterdruk is simpel te regelen met de kraan.

Ik stook in mijn berging (aan de ene kant is het gewoon handig dat je 'de zooi' daar kunt laten staan - maar aan de andere kant voelt dat ook wel als de plek waar het 'hoort', ook al woon ik meestentijds - doordeweeks - alleen in m'n huis en kan dus net zo goed de keuken 'claimen'). Daar heb ik geen afvoer, dat is dus wel jammer. Oplossing: de buitendeur ('hangardeur' noem ik die in gedachten) op n kier en een slang naar de voortuin.

De tweede run ging dus qua koeling nog weer beter als de eerste run; dit is wel de definitieve oplossing wat mij betreft. Het stookverloop was wel wat ik verwacht had op basis van de eerste run.

Na de tweede run heb ik het resultaat bij elkaar gegooid en verdund naar 40% om het een tweede keer te gaan stoken. Dat heb ik vandaag gedaan; koeling inderdaad prima zo - ik heb express 'voorzichtig' en 'langzaam' geprobeerd te stoken/verwarmen - en ondanks dat het aantal liters dus beperkt bleef tot ca. 5,25 liter duurde het verrassend lang; ik ben echt wel zeven uur bezig geweest. Maar ik ben alweer dik tevreden met het resultaat; tegen de twee liter 'whisky-in-wording' van 80%.

Die heb ik weggezet met houtchips om te rijpen. Over een week of drie, vier maar eens kijken of het wat is......ook nadat ik 'gestopt' was met de run kwamen er nog enkele deciliters alcohol uit - die heb ik in een 'restjes' fles gedaan en gooi ik er wel weer een keer tussen bij een volgende stook.

OK, het filtreren van een 'wash' van geblenderde mout (zoals op 'StookTV') kost best wel veel tijd maar het levert dan toch wel een goeie stookwijn op waar je met de alembiek ook mooie percentages van kunt stoken. Ik heb de volgende mash in elk geval alweer voorbereid.....

Beantwoorden
Berichten: 445
(@raymond)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Leuk en mooi verhaal, Op de vinometer zie ik ook geen klote ( lol) ik maak er meestal een foto van en vergroot die dan uit en dan kan je het wel zien.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zucht, mijn vinometer is kapot gevallen. Heeft het een klein weekje volgehouden. Was er zo blij mee.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan krijg je van mij volgende keer een nieuwe ?Β 

Beantwoorden
Berichten: 77
Topic starter
(@polderstoker)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ik heb deze week die wijn geproefd, maar dat is dus bocht. Vind ik althans (beslist geen kenner). Maar een keer overgehaald in de alembiek, met een restje likeur en daarna verdund naar 40% en anderhalve week met wat houtchips op de fles? Echt lekker, kan niet anders zeggen.....Β 

Vanaf nu gooien we geen restjes wijn meer weg (of ranzige krijgertjes). En ik weet ook al wat er met die enge paarse Pisang Ambon gaat gebeuren die hier al tien jaar op de plank staat!

Β 

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?