Meldingen
Alles wissen

Wel of geen marmite


Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Heb mais geschroot en na verstijfeld te zijn mout toegevoegd Het maischen op Robert zijn manier gedaan en vervolgens gezeefd en gespoeld met warm water Moet nu even wachten tot de temperatuur gezakt is om er de gist bij te kunnen doen Moet ik hier nu ook nog een giststarter ( marmite) aan toevoegen? Bij voorbaat dankend 

namens een beginnende stoker en met vriendelijke groet, Rob

Beantwoorden
8 reacties
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 628

@rdirk als je gewoon gist gebruikt zou ik dat op zeker doen

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@rdirk Hey Rob,

 

Een giststarter en marmite zijn twee verschillende dingen,

 

  • Met een giststarter wordt bedoeld dat je een suikerige oplossing maakt waarin je gist gaat opkweken door deze te voorzien van zuurstof, op die manier heb je een hoger aantal actieve gistcellen voordat de vergisting start.
  • Marmite is gistvoeding gemaakt van dode gistcellen.

 

Bij graanvergistingen is voeding meestal niet nodig maar het kan verder geen kwaad (mits je geen hele pot marmite op 20 liter gaat gebruiken). Of het nodig is hangt samen met een aantal dingen zoals de hoeveelheid beschikbare stikstof  (aminozuren etc.), meestal is er genoeg aanwezig maar de combinatie van granen, behandeling en gekozen gistsoort (bijvoorbeeld Kveik heeft graag wat meer) kan ervoor zorgen dat een beetje extra gewenst is. Voeg je nu wat extra toe is dat prima, maar normaal kun je dit opvangen door bij 50 a 55 graden een eiwitrust te houden. 

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@rdirk hoeveel marmitte voeg je toe op vat van 15 ltr aanmaak

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dankjewel Alchemist!
Heb de masch klaar en hoef alleen de gist (droge) en de starter en de voeding toe te voegen Heb dus niet veel tijd om een starter te maken ; wordt vrees ik de volgende keer 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3207

@rdirk Starter is ook optioneel, als je genoeg gist gebruikt is het niet nodig.

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wederom dankend ; heb weer het broodnodige bij geleerd!!

met vriendelijke groet Rob

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10615

@rdirk een giststarter is in principe een geactiveerd gist  . Hangt van gist soort af maar bijvoorbeeld voordat je gist aan beslag toevoegt  dat je wat b.v. bakkersgist oplost in sinaasappelsap en wat lauw water.  En zodra het gist " wakker" is toevoegt .

Wanneer je een beslag hebt van 1 of meerdere granen en mout is er meestal voldoende voeding aanwezig voor een normale gist periode van 18 tot 21 dagen . 

Marmite of vegemite toevoegen kan nooit kwaad als je maar NOOIT over supplementeerd.! Een een normale gistton van 50 liter zou 3 theelepels al voldoende zijn.  

Zelf gebruik ik nooit extra toevoeging van voeding  bij mais / mout beslag.

Alleen een uitsluitend vitamine b complex tablet afhankelijk van het gist wil ik nog wel eens toevoegen voor een betere gistenzymen werking.

Beantwoorden
Berichten: 33
Topic starter
(@rdirk)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor deze heldere uitleg Realiseer me dat ik nog ontzettend weinig weet op stook gebied maar leer dankzij dit soort info iedere keer weer bij

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?