De site noemt likeur maken,daar staan verschillende recepten op!
Heb net eens geproefd en moet zeggen is al heel wat beter,de scherpheid is er uit,nu nog wat laten rusten op fles want vat heb ik nog niet!Bedankt voor de goede tips thanx??
Gaat helemaal goed komen.
Met de bereidingswijze volgens stooktv eindelijk genoeg whisky om mijn 5 liter vaatje te vullen. Ben erg benieuwd wat ik over een jaar of drie ga aantreffen 🙂
Is het een nieuw vaatje? Zo ja dan zou ik tussentijds proeven, Mijn whisky zit nu bijna een jaar in het vaatjes (ook 5 liter) en vind hem nu prima.
Hallo, ik heb woensdag een 'moutpap methode stookTV' gemaakt en daar donderdagochtend de Whisky gist van Still Spirits aan toegevoegd (toen was de pap voldoende afgekoeld).
Donderdagmiddag en avond borrelde het waterslot er op los, prima dus. Nu echter, één dag later, lijkt er weinig meer te gebeuren. Het is dan ook nogal warm buiten, en dus ook binnen, ik zit wel rond de 30 gr C. in huis.
Ik vraag mij af of ik de boel met rust moet laten en nog een week wachten/aanzien, of dat ik er iets anders mee moet. Ik neem aan dat gistcellen die dood zijn vanwege de temperatuur het niet meer gaan doen. Dan zal ik dus misschien een mash overhouden met een te laag alcoholpercentage?
Heeft iemand een tip voor vergisting bij warm zomerweer?
Polderstoker, ik zou het gistvat op een wat koelere plaats zetten en even rustig afwachten.
Als het goed is staat de vergistingstemperatuur op het gistzakje.
Wat je ook kunt doen is een sterke ventilator op het vat richten en misschien zelf ice-packs eraan bevestigen (zoek op youtube maar naar zelf airco maken).
Heeft iemand een tip voor vergisting bij warm zomerweer?
Airco aanzetten, ik heb men gistemmer tijdelijk op men bureel gezet voor de temperaturen
Eventueel kijken voor een klimaatkast te maken of wat Munckerik zegt, icepacks etc
30graden is normaal niet te hoog voor gist, hij produceert nu wel meer slechte (fusels) smaken.
Het is in elk geval niet aangeraden die temp, gist sterft bij 40C als er geen alcohol aanwezig is, als er 14% aanwezig is 33C en al aan 25C als er 20% alcohol aanwezig is. Daarom word aangeraden niet boven de 25C te fermenteren
Bedankt voor de tips. Ik heb er een ventilator bij gezet. Het wordt iets minder warm en zonnig dit weekend geloof ik, en dat is maar goed ook want helaas heb ik niet echt een koele ruimte in mijn huis. We wachten het af, zo om de 10-20 seconden borrelt het waterslot, dus er is nog leven.
Met turbogist hoef je niet zo op die temperatuur te letten en het waterslot blijft maar lopen. Rum is veel lastiger ben ik achter gekomen, met whisky heb ik geen ervaring maar vrees dat het met een kleine beetje leven om de 20 seconde niet meer goed komt. Ik ben een paar gistonnen rum kwijt geraakt, als ze weinig bubbelen gebeurt er niks meer. Althans dat is mijn ervaring.
Dat waren overigens tonnen waar ik geen vers zakje rum (turbo) voor gebruikt had maar een giststarter. Heeft nauwelijks zin is mijn ervaring het kost meer aan energie dat het alcohol oplevert.
Laat in ieder geval staan en post even of het nog gelukt is. Kunnen andere ook hun voordeel mee doen.
Een giststarter voor korrelgisten is overbodig net als het beluchten van korrelgisten. Het gevaar bestaat zelfs dat wanneer je een korrelgist hydrateert en belucht, om er een starter mee te maken, dat hij zo fanatiek aan de gang gaat dat op het moment van toevoegen de meeste activiteit alweer voorbij is.
Zo ver gaat mijn kennis niet. Mijn giststarter was gewoon 3 liter stookwijn uit een ton die goed stond te gisten. Ik heb het met 100 liter melasse allemaal kunnen uittesten en hou het voorlopig op de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Dan gaat het nooit mis. tenminste als je de temperatuur van de stookwijn tussen de 18 en 25 graden kunt houden. Met turbogist en suiker komt het overigens niet zo nauw.
De acriviteit neemt alleen nog maar af, ik zie nu misschien één keer per minuut belletjes in het waterslot. Ik denk dat de temperatuur me de das om heeft gedaan (op het zakje staat 20-28 gr C). De vraag is of het nu nog zin heeft om meer gist toe te voegen (als wat er in zit zo goed als dood is) of dat je dan een gist-mash krijgt. Het is of dat of weggooien en een nieuwe beginnen als t wat koeler is buiten denk ik.....
Ook daar zijn de meningen over verdeeld op het forum. Wat is wijsheid, opnieuw beginnen of er opnieuw een zakje gist tegen aan gooien. Volgens is mij is "kut" gewoon kut. Ga niet aan dood paard trekken.
ik zou het weg flikkeren, maar ik kan dan ook niet tegen teleurstellingen, als jij het wel kan, probeer het zeker en post het. Ben heel benieuwd.