Meldingen
Alles wissen

Problemen bij het distilleren en de oplossingen

Pagina 1 / 3

Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

WAT ER MIS KAN GAAN, GEBREKEN AZIJNGEUR Azijnzuur bacteriën kunnen alleen in leven blijven als er zuurstofgas is. In de meeste wijnen wordt wel iets azijnzuur gevormd, maar beneden de smaakdrempel. Bij het distilleren gaat azijn mee omdat het een vluchtige stof is. Het is te verwijderen met krijt oftewel calciumcarbonaat (CaCo3). Dit bindt zich aan het zuur en kan daardoor niet verdampen. Bij de tweede distillatie is het dus verdwenen. Dosering: 2 gram per liter. Als een vat met gistende pulp veel azijnzuur bevat, is het nuttig om er alvast wat calciumcarbonaat aan toe te voegen en pas daarna te distilleren.

MUFFE SMAAK OF SCHIMMELSMAAK Bij gebruik van beschimmeld fruit of indien met beschimmelde houten vaten gewerkt wordt, kan de smaak ook in het distillaat komen. Dat is alleen met actieve kool weg te halen, wat wel tot gevolg heeft dat ook de goede smaken verdwijnen. Verdun het distillaat tot ongeveer 25 procent, maak een papje van actieve kool en alcohol er roer dat door de alcohol. Dosering: 1 gram per liter. Laat het mengsel maximaal 2 dagen staan en filtreer het daarna door een spiraaltrechter en plooifilter. AKOLEIENINFECTIE (OOK WEL MUIS GENOEMD) Fruit dat op de grond is gevallen kan in sommige gevallen de akoleinebacterie oplopen. De geur die de bacterie veroorzaakt is scherp en prikkelend en hij irriteert de slijmvliezen van de neus en mond. Bij een licht infectie: Het vat met alcohol op drinksterkte een paar maanden laten openstaan. Door de verbindingen die dan ontstaan verdampen bepaalde stoffen. Bij zware infectie: Actieve kool gebruiken. Voorkomen is beter, dus altijd het fruit voor gebruik goed wassen met een sulfietoplossing.

BOTERZUURINFECTIE Een boterzuurinfectie kenmerkt zich door een ranzige geur. Behandel het distillaat met kalk zoals bij azijnzuur, maar het valt niet mee om de likeur zuiver te krijgen. Voorkom de infectie door de zuurtegraad van de most of pulp in een ph van 4 of lager te maken. ROTTE-

EIERENLUCHT Als er zwavelwaterstof wordt gevormd is de geur van rotte eieren onmiskenbaar. De oorzaak is dat er zwavel in de pulp of most is gekomen of dat de most te lang op een sediment heeft gestaan. De pulpdeeltjes gaan rotten en de dode gistcellen ontbinden. De gevormde geur is vluchtig en gaat dus mee met het distilleren. Ontgeurende kool helpt meestal. Goed door de vloeistof roeren en na twee dagen filtreren. AROMA U krijgt veel aroma door goed rijp fruit te gebruiken. Een te lange pulpgisting geeft meer alcohol, maar gaat ten koste van het fruitaroma. SULFIETGEUR Bij overmatig sulfiet gebruik vindt u deze geur terug in het distillaat. Na een paar weken heeft sulfiet allerlei verbindingen aangegaan die niet vluchtig zijn. De remedie is: Behandelen met calciumcarbonaat, zoals bij azijnzuur. 13

WAT ER MIS KAN GAAN, DISTILLEERFOUTEN TE VEEL VOOR- EN NALOOP Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken, Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.

BRANDSMAAK Als u distilleert met pulp in de ketel kan de pulp aanbranden. Als dat is gebeurd is er maar een remedie: Weggooien

CARAMELSMAAK Als niet alle suiker is vergist, gaan de suikerresten in de ketel tijdens de distillatie caramelliseren. Opnieuw verdunnen en stoken is de enige remedie en filtreren over kool. Als de caramelsmaak te overheersend blijft smaken en ruiken is de ruitensproeier van de auto het laatste redmiddel

TROEBEL DISTILLAAT DOOR HARD WATER Als de troebelheid wordt veroorzaakt door zwevende deeltjes is er niets aan de hand: door een filter gieten en klaar. Als u dit probleem bij te hard water hebt is het lastiger op te lossen. Na een paar weken lageren vormt zich een laagje sediment. De oplossing is om alleen zacht water te gebruiken, dus gebruik bijvoorbeeld een Brita-filterkan!

TROEBEL DISTILLAAT DOOR ETHERISCHE OLIE Etherische olie is niet oplosbaar in water, wel in alcohol. Als het distillaat teveel etherische olie bevat kan het na verdunnen met water tot drinksterkte blind slaan (troebel worden). Een goed voorbeeld is anijsdrank. Door weer alcohol toe te voegen lost het probleem zich vanzelf op.

Beantwoorden
33 reacties
Berichten: 185
(@hoedjevanpapier)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Thx voor de wijsheid, hier komen we vroeg of laat mee in aanraking!

 

Beantwoorden
Berichten: 193
(@stokerke)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Yep dank je mijn gin slaagt ook troebel uit als je er ijs en tonic in doet niets mee aan de hand 🙂

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Misschien een raar iets, want ik ruik zelf slecht maar ik hoorde dat er een spiritus geur aan mijn wodka zit. Iemand enig idee waar dat aan kan liggen? Ik heb een t500 In combinatie met sugerwash. Voorloop van 50 ml haal ik er altijd af.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Suikerwash heeft geen voorloop nodig.

De fout kan alleen liggen tijdens het vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Behalve als je met een graan gebrouwen en vergiste wash distilleert, dan heb je voor en naloop.

Dan geldt:

Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken.

Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.

Beantwoorden
Berichten: 230
(@lucifertje)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is dus precies waar ik tegen aanliep. probeer het wel opnieuw te destileren.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Spiritus bestaat doorgaans voor 85% uit ethanol (10% water, 3% methanol, 1% aceton en 1% pyride). Dus dat het naar spiritus ruikt kan heel goed.....

 

In tegenstelling tot wat Rob (Betweter) zegt gooi ik wel de eerste 100ml. weg van een suikerwash (wanneer niet gemaakt van de Pure Yeast). Dit is ook het advies van StillSpirits tevens vind ik de eerste 100ml. ook vies ruiken. StillSpirits zegt over hun Pure Yeast dat deze de zuiverste alcohol oplevert, je zou hier dan ook vloeibare kool tijdens het gistingsproces moeten toevoegen. Pas dan zou je niets weg hoeven te gooien (en dat doe ik bij deze gist ook niet).

 

Het verdunnen en opnieuw distilleren kan maar wanneer er een vies luchtje aan zit zal ook bij de start dit weer meekomen, vang dit apart op en gooi dit wel weg.

Bij een suikerwash wordt vaak toch iets van aceton gevormd.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ter aanvulling: buiten aceton wordt er ook acetaldehyde en ethylacetaat gevormd. Met name de ethylacetaat is vwb smaakafwijking de ergste (ruikt naar nagellakremover).

Deze stoffen zijn bij deze concentraties niet echt schadelijk maar zorgen voor de kater (hoofdpijn). Ik zou ze niet in mijn borrel hoeven 😉

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, ik  gebruik die Pure Yeast van StillSpirits niet en herken ook niet de problemen waar jij over spreekt. Misschien is het een idee voor jou om eens die van Alcotec te proberen. Deze geeft ook een ietsje meer opbrengst en kost momenteel nog steeds Euro 2,95.

Wel laat ik mijn alcohol door een filter met aktieve kool lopen.

Mijn alcohol is puur zonder geuren waar jij over spreekt.

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rob, de Alcotec heb ik meermalen gebruikt en ik vind hem altijd slechter van kwaliteit dan de Pure Yeast. Zelfs slechter dan de Classic 8 Turbo gist van StillSpirits. Ook heb ik de Alcotec met vloeibare kool gebruikt, dat is al wat beter. Ik filtreer mijn alcohol altijd met actieve kool (EZ filtersysteem van StillSpirits). Het gaat mij niet zo zeer om de kwantitatieve opbrengst maar meer om de kwaliteit ervan. Kost wat meer maar dat heb ik er voor over. Maar mooi om te horen dat jij wel een goed resultaat haalt met de Alcotec. Kan ook zijn dat dit komt doordat jij het in je klimaatkast laat vergisten. Ik heb dit nog niet gedaan met enige suikerwash/gist combinatie. Mijn klimaatkast heb ik enkel nog gebruikt voor bier en whisky vergisting. De vervelende bijproducten waar ik eerder over sprak komen ook (meer) vrij bij een ongecontroleerdere vergisting. 

 

Wel ben ik gezegend met een uitstekend reukorgaan en weet precies welke geur Lucifertje bedoelt. Ben ook benieuwd welke gist hij gebruikt. Wanneer je een nagellakremover geurtje aan je alcohol hebt kun je het over actieve kool filtreren maar mijn ervaring leert mij dat het luchtje er gewoon aan blijft hangen. Verdunnen, opnieuw stoken en de eerste 50 tot 100 ml. weggooien (wanneer je de verandering ruikt pas gaan opvangen om te gebruiken). Die ethylacetaat heeft een kookpunt van 77,1 graden dus komt iets eerder dan de ethanol.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Behalve als je met een graan gebrouwen en vergiste wash distilleert, dan heb je voor en naloop.
Dan geldt: Als er teveel voorloop meekomt met het distillaat gaat het licht naar spiritus ruiken. Met teveel naloop wordt de alcohol hard en foezelig. Verdunnen tot 40 procent en nog een keer distilleren is de enige oplossing.

 Erik, dit had ik over de spritusgeur geschreven en deze wijsheid had ik reeds jaren geleden opgedaan uit boeken.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan heb je het over een spiritus geur bij graanwash? Bij een suikerwash is er geen voorloop toch? Lucifertje zijn suikerwash distillaat ruikt naar spiritus.

 

De wijsheid uit boeken daar is niets verkeerd aan. Je gaat dan uit van een reactievergelijking van suiker omzetten in ethylalcohol, water en koolzuurgas. Maar helaas zijn de omstandigheden in de praktijk niet altijd zo gunstig zodat je deze perfecte vergisting niet bereikt en er dus wat andere stoffen gaan/kunnen ontstaan dan de gewenste C2H5OH + H2O + CO2. Zo kan er ook C2H4O en andere organische verbindingen ontstaan. Het feit dat er meerdere mensen hier op het forum klagen over een luchtje aan hun alcohol bevestigd dit. 

 

Wij hanteren beiden een andere manier en daar is niets mis mee want we zijn er beiden tevreden over. Ik wil nog wel eens een suikerwash in de klimaatkast vergisten, kijken of mijn resultaat dan ook beter wordt.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Rob, ik moet even iets rechtzetten. Ik heb nooit Alcotec gebruikt maar dacht dat het Alcotec was. Het was de 8KG van Prestige. 

De Alcotec 48 is ook een pure yeast en te vergelijken met de StillSpirits Pure Yeast. hier hoef je inderdaad niets van weg te gooien.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
Topic starter
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, het probleem op dit forum is dat de moderator ook een internetwinkel heeft en ik me soms daardoor een beetje belemmert voel.

Ik heb geen enkele ervaring met de StillSpirits Pure Yeast van Jan, maar lees wel de reacties van de forumleden en hun problemen die ik zelf niet herken.

Ik hou me gewoon bij de Alcotec 48 wat m.i. een uitstekend product is en bovendien ook nog eens erg betaalbaar.

Maar al mijn inzendingen zijn vrijblijvend, iedereen moet doen wat hem het beste lijkt.

Beantwoorden
Pagina 1 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?