Kloppen je verhoudingen wel?
Ik had 5 kg mout en heb aangevuld tot 23 liter (zoals t YouTube filmpje weergaf). En ik heb wat (1 kg) extra (geinverteerde) suiker toegevoegd (op advies van Jan). Ik zie een lichte laag op de mout-massa liggen (onder de stookwijn) en ik denk dat dat dode gistcellen zijn, die temperatuur van rond de 30gr C maakt dat voor mij wel n logisch verhaal eigenlijk. Weggooien en opnieuw beginnen is t beste denk ik.
En één heel zakje gist dus
Polderstoker, Ik zie dat je gistvat niet vol is tot aan het 25 liter streepje.
Je zou kunnen beginnen met er koud water bij te gooien en het geheel goed door te roeren.
Daarna zou ik het laten staan tot aan het weekend omdat men koeler weer verwacht.
Pas dan een nieuw zakje gist toevoegen, doorroeren en afsluiten met de deksel + waterslot.
Je hebt een goede kans dat het dan wel lukt.
Suc6
P.s. door de extra suiker kan de gist gefrustreerd zijn geworden, vandaar het aanvullen tot aan de streep met water
Ja en nee. T vaatje was nieuw maar ik heb er twee weken 5 liter goedkope sherry van de Aldi in laten rusten. Hierdoor heeft t vat al wat geur en smaak afgegeven dus zal wel iets langer duren. Het idee hierachter was dat sommige whiskystokerijen oude sherryvaaten gebruiken dus probeer ik dat zo te simuleren hahahaha. De sherry heb ik vervolgens trouwens opgestookt.
Ook bij mij borrelde het heel intensief en na een dag al heel erg veel minder. En toch heb ik een redelijk (?) resultaat behaald. Althans, 6 liter van 60% na twee keer stoken en met drie emmers van 25L. Ik zou mij dus niet al teveel zorgen maken. Ik moet er wel bijzeggen dat mijn vinometer aangaf dat mijn mash maar 8% sterk was.
Btw, het plaatje van jouw emmer lijkt enorm veel op die van mij na 5 dagen.
Nieuwe gist toevoegen frustreert. Suiker toevoegen niet, dat is gewoon je gist voeren. Niets mis mee.
Ik las hier net dat jullie het hadden over het drie weken lageren van flessen met houtchips. Na 24 uur is de fles van mij al donkerder dan mijn whisky's van de slijter. Na drie weken zou die echt veel te donker zijn bij mij. Toch heb ik maar een handje vol houtsnippers gebruikt op een 75cl fles. Waar kan dit verschil aan liggen?
Het ligt allemaal aan verschillende variabelen. Wat is een handje vol? Dat is voor iedereen weer anders.
Bij de Barrel 674 zit 15 gram houtsnippers voor zo'n 4 liter whisky. 15 Gram is niet veel dus een handje vol op 75 cl is wel veel of kan veel zijn.
Dan ligt het nog aan het alcoholpercentage van je whisky en aan het type houtsnippers. Het is een kwestie van proeven en persoonlijke smaak. Ik heb hier behoorlijk wat whisky's staan en die variëren in kleur van stro-geel tot diep bruin.
P.s. door de extra suiker kan de gist gefrustreerd zijn geworden, vandaar het aanvullen tot aan de streep met water
Dat aanvullen met water is volgens mij ook nodig. Extra suiker toevoegen heb ik heel vaak gedaan zonder consequenties. Volgens mij zit in in je systeem ( heb ik het even over Betweter) dat je de gistton niet mag openmaken. Daar heb ik echter nog nog een probleem mee gehad.
Wel met toevoegingen zoals brood, banaan. Dat is mij nooit gelukt. En dat op advies van mister Stookforum himself.
Nu is het slechts een paar keer fout gegaan bij me ( zeg ik opschepperig). Maar het is echt waar. Nee serieus ik denk dat er hier iets mis is gegaan met de verhoudingen. Water toevoegen zoals Betweter heeft geadviseerd is wellicht de laatste/beste mogelijkheid anders door het riool. Hier word je verdrietig van. Dus weg met die zooi en opnieuw beginnen.
Dank voor je reactie Muckerik! Ik heb een proefzakje houtsnippers in de stookwinkel gekocht. Daarvan ongeveer 1/4 op één fles gezet. De whisky is 60% sterk.
Hoeveel gram zat er in dat zakje, weet je dat?