Graag wat let je, kom op met die info ben net een spons en sta nu droog.
Heb al het een en ander gelezen maar een mooi topic over de melasse stook en donderpotje zal wel leuk zijn Alles centraal in een onderwerp.
Heb vanavond een geweldig leuk enΒ leerzaam gesprek met ons aller Pino gehad over de telekletsbel en we kunnen zuunig zijn op zulke forumleden. Pino, dank voor je genomen moeite en mega inzet en je bent alles goeds waard!!
Hartelijke groeten uit een zonnig FryslΓ‘n en hopelijk zie ik je binnenkort eens langs komen, ge zijt wellenkomenΒ , net als trouwens de andere forumleden!!
Β
Henk Mac Saor,
Β
Pino bedankt!! Ik heb zojuist mijn eerste gistvat gevuld met 5 liter melasse 750 gr rietsuiker toen aangevuld met water van 37 graden goed geroerd en daarop de rum turbo gist gestrooid die ik bij Jan besteld had. Ben heel benieuwd, ik heb dus geen amylase vooraf gebruikt. Tis voor mij toch een beetje gokken maar ik hoop dat dit, na alles wat ik gelezen heb, de goede verhoudingen zijn. En ach als t niet lukt heb ik er vast van geleerd en heb ik nog genoeg melasse over ;). Ik hou jullie op de hoogte!Β
Ja, ik ben zeer benieuwd naar alle info hieromtrent !, kom maar op
telekletsbel ?.... geen idee wat dat is ???, is dat hetzelfde als een sufruster ?
Ik ben heel benieuwd, ik lees ook steeds weer andere verhoudingen tussen melasse en suiker ?, 4 kg melasse en 4 kg suiker zie ik ook vaak voorbij komen.
wat is een verhouding ?, en hoe hoe belangrijk is het verschil tussen gewone en rietsuiker ?
ik zit nu zoveel info over rum stoken te lezen dat ik de draad een beetje kwijt ben.
ik zag wel iets in een filmpje dat ik nog niet eerder had gezien.
daar werd de uitgegiste wash voorzichtig afgetapt in een ander 25 ltr emmer (om de dode gist niet mee te krijgen) . Daarna werd de wash 10x overgegooid in een ander vat om er voor te zorgen dat alle gassen er helemaal uit zijn.
dat was nieuw voor mij maar klinkt niet heel onlogischΒ
Voor de vergisting maakt het niet veel uit, beiden gisten wel. Maar je wilt een authentiek product. Daarom gebruik je ook de dure rietsuiker melasse en geen bietsuiker melasse. Het zou zonde zijn om dan wel bietsuiker te gebruiken inplaats van rietsuiker.
Β
Van origine werd de rum gewoon gemaakt van de siroop/sap dat uit de suikerrietstengel kwam. Daar zat alle rietsuiker nog in. Nu wordt bij het rietsuiker raffinageproces de suiker uit de siroop geslingerd. dit doen ze meerdere malen tot er geen suikerkristallen meer worden gevormd. Het restant van dit sap is de siroop die jullie nu met zijn allen hebben gekocht in de vorm van rietsuiker melasse. Door dit weer aan te vullen met echte rietsuiker kom je dus heel dicht bij het originele product waar sinds vele jaren echte rum van wordt gestookt.
Dat is het ontgassen, en gebeurt niet alleen bij rum. Je wilt sowieso de gistcellen die op de bodem liggen niet mee in je ketel. Het overgooien is het ontgassen, dat doen wij eigenlijk bij de sugarwash ook voordat je gaat klaren met klaringsmiddell. Of je het nu stevig door roert of overgiet/hevelt dat maakt niet zo heel veel uit.Β
En dat restant gist daar kun je dus weer nieuwe melasse en rietsuiker + water bovenop gooien voor je 2e generatie rumwash.
Ik had begrepen om de verstookte was weer terug tekiepen in de gist emmer en her tegebruiken met melasse en suiker
Klinkt logisch als je het zo zegt, rietsuiker toevoegen dus.
en welke verhouding tussen melasse en suiker is ideaal ?
Ik had begrepen om de verstookte was weer terug tekiepen in de gist emmer en her tegebruiken met melasse en suiker
Β Nee, daar maak je je dunderpit van. En dan bij de volgende stook gooi je 1 of meer soeplepels uit die dunderpit bij je ketel in.
Bedankt, dan heb ik dus ook nog klaringsmiddel nodig en wellicht ook vloeibare kool voor tijdens het gistingsproces ?
Bedankt, dan heb ik dus ook nog klaringsmiddel nodig en wellicht ook vloeibare kool voor tijdens het gistingsproces ?
Β Nee, laat het gewoon natuurlijk een beetje bezinken. Zeker geen kool toevoegen dat haalt smaken er uit die je bij je rum juist wel wilt hebben.
De verhouding weet ik niet, ik weet ook niet hoeveel suiker er origineel in het product zat zodra het uit de plant kwam. Dus gewoon proberen, en adviezen van mensen die het succesvol eerder hebben gedaan opvolgen π En ook daar kun je weer van afwijken door zelf te proberen π