Zit daar zo veel verschil in. Begrijp ik het goed dat ik met 100 liter dus 75 kilo krijg geleverd. Dan heb ik dus 12 zakjes gist nodig en hou ik iets meer dan 20 liter rum over in 6 keer stoken. En dat is een leuk project om het in de vingers te krijgen. Dus we kunnen het beter over kilo's hebben want zo staat het ook in de instructies van de gist.
Ik las ergens anders dat een liter 1,4 kilo is in dat geval heb ik slechts 53 liter nodig
En hier is de gebruiksaanwijzing het kan met suiker en melasse en dan wordt het een stuk goedkoper en wordt er 15% alcohol gehaald. Maar ik ben eruit en ga voor dus voor 75 kilo melasse en dat is 12 zakjes gist en een heel mooi project. Ben nu benieuwd of het gezamenlijk inkopen lukt.
-
pecially made yeast for rum production which can handle high osmotic pressure from molasses. Molasses has a large amount of non-fermentable sugars that create an enormous osmotic pressure at fermentation, it is the most difficult substance to ferment at all and often reaches only 7% alcohol. This yeast can ferment to a much higher strength than ordinary yeast, typically 11%, and ensures a full fermentation.
Instructions: When using just molasses put 6.4 kg into a 25 litre fermentational vessel and add 5 litres of boiling water. Stir until the molasses are fully dissolved then top up to 25 litres with cold water. Add the yeast and stir until this is fully dissolved. Start gravity should be around 1.140 and finish 1.055 – 1.060 to yield 11% ABV.
When using a blend of molasses with sugar for extra strength put 5 litres of boiling water into the fermentation vessel, add 5 kg of sugar (refined or unrefined) and stir until dissolved. Then add 2 kg of molasses, stir until dissolved, then top up to 25 litres with cold water. Add the yeast and stir until fully dissolved. Start gravity should be around 1.100 and finish 1.000 to 1.005 to yield 15% ABV.
Dat bedoel ik dus, bij de eerste optie is het eind SG nog erg hoog, dat is de lange suikerketen die niet fermenteert. Die wil ik breken met enzymen.
Ben nu benieuwd of het gezamenlijk inkopen lukt.
Ik hoop het ook, dan kan ik eens rum maken met de zakjes gist van de startset die ik liggen heb
Het is zo dat ik in de tijd begonnen ben, met te marcereren op rum wat erg lekker was best wel duur ik ben daarna overgeschakeld op neutrale alcool is ook lekker maar toch niet het zelfde als met rum.
dan kan ik terug eens met rum werken. 🙂
Ik heb er ook zin in want ik wil mijn ketel op stoom eens gaan gebruiken. Ik was er a maanden over aan het piekeren wat te doen. Rum is natuurlijk erg leuk en ben vannacht na inlezen echt enthousiast geworden. Maar als het te lang duurt voor het rond komt ga ik eerst een whisky project beginnen. Ik wil namelijk een houten vaatje. Gewoon voor de heb. En daar moet natuurlijk wel wat in.
En ja hoor ik kon nergens losse enzymen vinden om te kopen , want die opbrengst moet omhoog dit kan ik niet door simpel de fungies bij te voeren . Brouwmarkt heeft het voor 4,50 euri . White Labs WLN 4100 ultra-ferm 10 ml. Hoog geconcentreerd . Nu nog uitvinden hoeveel ml nodig is voor per kio of liter rietsuiker melasse.
Gewoon bij de stookwinkel..
Heb het met Velasse en maïsmeel gebruikt. Op 45 graden brengen, door roeren en 24 uur laten staan. Je zal zien dat het dun wordt en de lange ketens breekt.
ik zal gelijk in de stookwinkel kijken.Ik wist niet van vilasse dat dat net zo werkt.
Dat dat van brouwmarkt is Amyloglucosidase .
Ik heb de winkel overhoop gehaald en ik heb geen velasse gevonden wel Alfa Amylase daar heb ik nog wel liggen
Ho stop....andersom! Velasse in net als melasse maar dan van soja.
Die amalyse dus in de MElasse.
In=is sorry
Ik heb informatie opgevraagd over White Labs WLN 4100 ultra ferm=Amyloglucososidase dat 10 ml 20 liter suiker riet melasse kan afbreken.10 ml kost 4,50 euro. Het komt uit America .Dit is wel wat voor de Stookwinkel 36 x 10 ml.
Tjo ben ik er net achtergekomen door Jan te bellen dat die amylase poeder van de stookwinkel het zelfde is ,nu nog uitvinden hoeveel liter 1 zakje kan afbreken dat wist Jan ook niet zo 123 te zeggen.