-
Knooier reageerde in het onderwerp in het forum Magische keteltjes 4 jaren, 8 maanden geleden
Mijn eerste druivenavontuurHet was zaterdagavond en ik had eigenlijk nog veel ander werk dat gedaan moest worden. Maar daar stond ineens de buurvrouw van schoonmoeders met druiven aan de deur. En daar wil je dan iets mee. Dus afgeritst en gewassen, eindresultaat 3 kg mooie druiven (en een kilo in de koelkast om op te eten). De nood was hoog, 3 kg, wat nu? Dus om raad vragen en de adviezen liepen van 3 kg vergisten, haal druiven bij, tot kom maar bij mij druiven halen. Op vraag kan ik druivensap bijvoegen was antwoord dat kan. Vriend was weg met de auto, dus fiets uit de garage en daar ging ik met een vliegend vaartje op mijn foetelfiets naar de AH 2 km verderop, op weg om paar flessen druivensap te halen. Het was al laat, dus ik had haast. Kom ik binnen hebben ze net de druiven in de aanbieding gegooid, moesten weg. Dus ik gris de benodigde paar kilo en ga met mijn karretje richting druivensap. Ook nog gauw paar flessen, je weet maar nooit. Sjees door de winkel, betaal en pak alles in mijn fietstassen. Kijkt een mevrouw me meewarig aan en zegt: mevrouw voorzichtig met die druiven, anders kneuzen ze. Ik kijk haar heel onnozel aan: denkt u?? Haar gezicht was goud waard. Maar ze zal me toch wel niet voor vol hebben aangezien: fietstassen propvol, blote voeten in slippers, winterjas aan en ongekamd. Gelukkig had ik wel nog gauw mijn schort afgedaan voor ik ging. Op naar huis, de maan hing al aan de hemel. Letterlijk MoonShine.Thuis gauw alle druiven geritst, gewassen en in een grote soeppan bij de rest. En op advies van Robbert geplet, even de kook erover en laten staan om af te koelen. Daarna nog gauw het ander werk gedaan en om half elf hing ik uitgeteld op de bank.De volgende morgen weer fris en fruitig op en aan het werk. De druivenprak was nog lang niet genoeg afgekoeld dus kon nog even wachten. Thermometer er in gehangen om temperatuur in de gaten te houden. Intussen naar de winkel gefietst om verse bakkersgist te halen. Wederom op advies van Robbert SG gemeten en eigenlijk ook PH. PH misschien een vlg keer meten, is nog net stapje te ver. Wel met zwembadstrip gekeken, maar is denk ik niet nauwkeurig genoeg. Daarna met refractometer bij 25 graden Brix gemeten en omgerekend naar SG (best trots op mezelf). Idem toegepast met de emmer druivensap uit fles. SG werd akkoord bevonden. Dus bakkersgist opgelost in beetje lauw water en toegevoegd. Nu maar hopen dat het gaat gisten.De emmer druiven staat dezelfde avond nog boertjes te laten, maar het druivensap is volledig stil. ’s Nachts regelmatig wakker geworden en bedenken wat fout kan zijn gegaan en wat ik daar aan kan doen. ’s Morgens kom ik beneden en wordt ontvangen door een vrolijk concert van beide emmers en een paar giststarters die ik heb gemaakt voor mede (honingbrandewijn). De nacht erop geslapen als een roosje.Omdat mijn schatjes niet meer op de keukentafel mochten blijven staan heb ik ze naar buiten gebracht. Lekker op het zuiden in het zonnetje bij de voordeur uit de wind en dak boven het hoofd. Maar ’s nachts koelt het af, dus toch maar weer naar binnen. En dan zo gauw het zonnetje schijnt weer naar buiten en visa versa. Omdat ik bang ben dat ze koude voetjes krijgen op de tegelvloer heb ik er maar een isolatiematje onder gelegd.Zelfs mijn maatje denkt mee. Moet er maar paar balkjes onder leggen, zullen ze nog meer waarderen volgens hem. Heb het er maar druk mee. Maar de moeite wordt beloond. Ze staan vrolijk te pruttelen (zó’n leuk geluid). Hopelijk volgende week stoken. Verheug me er nu al op.Maar dat viel tegen. Na 2 weken gisten komt er nog af en toe een voorzichtig boertje en staan de deksels nog bol. Nog even afwachten dus. Intussen van Robbert geleerd dat een waterslot geen indicatie is of de vergisting klaar is. Dus over paar dagen maar lucifertest uitvoeren, die schijnt betrouwbaar te zijn.Eindelijk, ze zijn zover. Lucifers blijven branden. SG gemeten, ik vind dat nog wat aan de hoge kant dus om raad gevraagd. Nick vraagt hoe ik gemeten heb. Met refractometer natuurlijk. Dat schijnt niet te gaan als vergist is, krijg je verkeerd beeld. Hij vraagt of ik ook een SG dobber heb. Tuurlijk, moet ik alleen zoeken. Op moment dat ik daarmee aan het prutsen ben komt zoonlief binnen, schudt meewarig zijn hoofd. En ik krijg een lesje in SG, vergisten etc. Als ik hem vragend aan kijk komt de vriendelijk opmerking: Jij hebt vroeger op school ook niet erg goed opgelet hé. Heb maar niet gezegd dat ik een meisje was en de nonnen op de Mulo het niet nodig vonden ons zulke dingen te leren, omdat meisjes uiteindelijk toch thuis in het huishouden terecht zou komen. Eindconclusie: SG van allebei is prima, verschil 1 punt. Ik mag stoken.Helaas valt de opbrengst valt van beide stooksels nogal tegen, snap er niks van, kan ook geen lek ontdekken. Tot ik de volgende dag nog een portie kersen verstook. Oeps, die koken over, de ketel spuugt rode blubber uit. Paniek, paniek. Ketel uit en even later verder. Dat gaat gelukkig goed met na samenvoegen cuts een totale magere opbrengst. Tot overmaat van ramp verlies ik ook nog mijn evenwicht en stoot de de nog open fles om. Aanrecht ook weer ontsmet. Uiteindelijk toch nog half flesje van de kersen Eau de Vie over. Die kan nu net als de druiven Eau de Vie’s gaan luchten in de kelder. Wel is dankzij rode kersenblub nu duidelijk waar de ketel cq welke koppeling lekt. Maatje lost probleem meteen op en keteltje is weer klaar voor gebruik. Met grote dank aan Robbert, Nick, NimRax, Chris en de ander boys voor het meedenken, engelengeduld en hun ongelooflijk goede adviezen. Zonder jullie was het me nooit gelukt.Op naar het volgende avontuur: de honingbrandewijn.
Metingen: 7 ltr rode druiven opgekookt en afgekoeld tot 25 graden Brix 18 = SG 1074, geen PH gemeten. Toegevoegd 16 gr Bruggeman verse bakkersgist opgelost in 50 ml lauw water en vergisten maar.Na vergisting SG van 1001 gemeten met SG dobber en PH 3,3.7 ltr Rode druivensap AH à € 1,22 per ltr bij een temp van Brix 17 = SG 1070, geen PH gemeten.Toegevoegd 16 gr Bruggeman verse bakkersgist opgelost in 50 ml lauw water. Na vergisting SG van 1002 gemeten met SG dobber en PH 3,9.