• Knooier reageerde in het onderwerp in het forum Magische keteltjes 4 jaren, 7 maanden geleden

    PERENFIASCO EN EEN WIJZE LES

    En zo geschiede. Netjes de “vergistingstijd” van 3 weken in de gaten gehouden, dacht ik. Er kwam geen leven meer uit de waterslotjes. 1 emmer opengemaakt, SG gemeten 1010. Stoken dus. Resultaat viel zwáár tegen, uit 20 ltr peren uiteindelijk maar 250 ml van 50%. Wat heb ik verkeerd gedaan? Maal, maal, maal. De andere emmer laten staan en met lucifertest bepalen wanneer die echt uitvergist is. Maar ach, het zou eens goed gaan. Het duurde en duurde en duurde maar. Wat deed ik toch fout? Nou…. deksel van emmer en meteen lucifer er boven houden, tja en dan zit er steeds CO2 die vlam uit blaast. Eindelijk zo slim om deksel ero af te doen, even te laten staan en dán pas lucifer test. En hoezee, na 7 weken (jawel) kwam er geen CO2 meer uit de peren. SG meten dus. Raar, óók 1010, geen verschil met emmer 1. Toch stoken. Tjonge, viel dat even tegen, te snel opgestookt, de boel kwam er troebel uit. Ketel uit en voorzichtig opnieuw beginnen. Bleef aanmodderen. Om een lang verhaal in te korten: resultaat 125 ml van 50% uit 20 ltr peren.
    De boys die me terzijde stonden gaven wijze raad. Alchemist leerde me rekenen wat ik kon verwachten aan alcohol bij keteltje van 10 ltr met een inhoud van 7 ltr, begin SG en eind SG nemen en daar formule op los laten. Nou, bleek dus dat emmer 1 het super gedaan had en ik niet meer had kunnen verwachten. Emmer 2 had ik zelf verknooid.
    In de toekomst hou ik ook steeds de wijze raad van ChrisV in het achterhoofd: als fruit niet zoet genoeg is (SG), dan laat ik het staan. De opbrengst is dan minimaal.
    50 kilo peren verder heb ik die les eindelijk begrepen. Volgend jaar geen 50 kilo peren maar om tot een mager eindresultaat te komen van totaal 275 ml à 50% Peren Eau de Vie

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?