-
Robbert reageerde in het onderwerp Aardappel met of zonder pulp vergisten? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden
Je brengt de pulp op 67 graden , voeg dan de mout toe en breng weer al roerende op 67. Graden hou de Pulp ongeveer 1 uur op die 67 graden .
Doe dan zetmeel test .
Nog zetmeel aanwezig hou dan nog 20 min op temperatuur .
Laat daarna het afkoelen . Desnoods over de nacht . En morgen de gist erop -
Robbert reageerde in het onderwerp Aardappel met of zonder pulp vergisten? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden
Beta amylase is meest actief 60 tot 65 graden en neemt dan snel af .
Alfa amylase op 72 gradenDe kruising is op 67 graden .
Op 70 -71 graden is weinig tot niets meer over van beta
Achteruit werken beschadigd de beta . -
Robbert reageerde in het onderwerp Aardappel met of zonder pulp vergisten? in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden
Hangt ervan af of je een ketel hebt waar je pulp in kunt stoken zonder dat het aanbrand .
EN wat is de bedoeling met de alcohol .70 graden is te warm !
De 65 graden heb je apart nodig voor de amylase .en daarna de 72 .
Wil je schipperen dan op 67 waar de temperatuur kruist van de beta en alfa amylase -
Robbert reageerde in het onderwerp Voor- en naloop recycleren in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden
Goed om die parachute mee aan te steken die niet open gaat .
-
Robbert reageerde in het onderwerp Extra lucht in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 6 maanden geleden
In aanvang van gisten extra lucht toevoeren betekent dat de cellen sneller delen.
Aerobe maakt gist dus nieuwe cellen aan en veel vervuilende stoffen zoals azijnzuur ,boterzuur , methyl .
In anearobe toestand slaat het om in aanmaak van ethyl .
Voor een hogere kwaliteit alcohol of drank is dus aan te raden de tijd te nemen en niet de gisting te…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp Voor- en naloop recycleren in het forum Stookforum 4 jaren, 6 maanden geleden
bij de alcohol die je weggooit zitten ook gebonden andere stoffen die mee liften op de alcoholen
denk o.a. aan zuren , andere alcoholen en acetaten .
Wanneer je het weer gast destilleren ga je het nog een concentreren .
je kunt het beter weggooien .
Wil je het toch scheiden zal je niet alleen andere geavanceerdere apparaten moeten aanschaffen of…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp Maischen met t500 in het forum Bier, Wijn en overige dranken 4 jaren, 7 maanden geleden
Ik weet niet waar je woont @stumphole .
Maar is er bij jou in omgeving noet een nog werkende graan molen ?
In Nederland zijn nog een groot aantal werkende molens waar je gebroken of grof gemalen mais kunt kopen .
Dan heb je bakkers kwaliteit en niet dat kippen spul .
Er zijn ook molens waar je nog kun bestellen .
Dan heb je misschien iets duurder…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp Vislijm hoelang houdbaar?? in het forum Stookforum 4 jaren, 7 maanden geleden
Als vislijm te warm is geweest en / of erg lang in licht staat OF potje niet goed was afgesloten kan zijn werking inderdaad verminderen .
-
Robbert reageerde in het onderwerp En? Wat heb jij vandaag gedaan? in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 7 maanden geleden
Zelfs de gootsteen zou het niet eens willen slikken . @stephan
-
Robbert reageerde in het onderwerp En? Wat heb jij vandaag gedaan? in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 7 maanden geleden
Je moet echt een smaak beperking hebben of nog nooit whiskey hebben geproefd wil je een roggebrood fantasie drank ook maar enigszins whiskey durven noemen .
-
Robbert reageerde in het onderwerp En? Wat heb jij vandaag gedaan? in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 7 maanden geleden
Whiskey maak je uit mout en granen . Niet uit roggebrood .
Roggebrood eet je bij snert .
-
Robbert reageerde in het onderwerp En? Wat heb jij vandaag gedaan? in het forum Het Café (praathuis) 4 jaren, 7 maanden geleden
Vandaag een dag van bezinning .
De 15 kg kikkererwten met teff staan prima te vergisten .
Niets mee te doen nog vandaag .In de kelder staat 14 kg gewalst gerst , 12 kg gewalst mais , ongeveer 12 kilo tarwe en ongeveer 6 kilo Rogge .
De Rogge dan maar spoelen en zien of het wil kiemen in komende dagen . Heb ik toch wat te doen met dit saaie…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp Vislijm hoelang houdbaar?? in het forum Stookforum 4 jaren, 7 maanden geleden
Als vislijm niet goed meer is dan stinkt het en slaat zwart uit .
Ik vermoed dat de vlokken komen door etherische oliën .
Laat 2 A 4 dagen bezinken en dan af hevelen of filteren. -
Robbert reageerde in het onderwerp Maischen met t500 in het forum Bier, Wijn en overige dranken 4 jaren, 7 maanden geleden
@ppeterke ik heb inmiddels voor andere 18 bodemplaten en 6 kroonplaten voor t500 gemaakt
Natuur ook zo een ding moet je gelijk de boor inzetten om wat aangenamer er mee te werken .
Enige is de Pannen die ik gebruik gebruik ik al 40 j en nooit aanbranden of problemen en he5 k9st weinig . Gaat niet stuk en ik ben nog sneller klaar ook -
Robbert reageerde in het onderwerp Maischen met t500 in het forum Bier, Wijn en overige dranken 4 jaren, 7 maanden geleden
Enige tijd geleden heb ik i.v.m. een dubbele bodem contact gehad met de fabrikant van t 500 zowel telefonisch als per mail .
Ik had daarover als wat gepost in het topic ” upgrade t500″Hier nogmaals mijn antwoord:
quote :
” The T500 boiler is not designed to mash but rather distil cleared, fermented liquid. the purpose of the Still Spirits T…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp Direct fijnstoken rumwash? in het forum Stooktips 4 jaren, 7 maanden geleden
rum vergisten werkt het best met een echte rumgist of gisting uit spontane natuurlijke vergisting in smaak resultaat MAAR
Met een gist als bakkergist , C70 , mangrove jack en redstar kun je heel goede gisting hebben .
Melasse heeft een hele hoge brix waarde en wordt daarom sterk verdund .
Maar vaak wordt er dan weer een pak tafel suiker bij…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp ik wil essentiële oliën uit planten en bloemen destilleren in het forum Vraag en aanbod 4 jaren, 7 maanden geleden
Water en olie gemengt is tegen droogkoken of verbranden .
Ook wordt water of alhoholwel alpart verwarmt dat de damp passeert over een voorverwarmd kruid waardoor de damp d3 vluchtig geworden oliën meeneemt -
Robbert reageerde in het onderwerp Mijn 10L Alquitara 🙂 in het forum Mijn installatie 4 jaren, 7 maanden geleden
Blijf onder de 95 gr .
Als je op 95 graden bent staat onderin de boel al te koken en alle smaak stoffen ben je aan verbranden .
Stook ook niet te lang door .
Wanneer je onder de 50% komt bwn je al ver in naloop misschien zelfs al te ver .
De ziel of hart zal bij goed temp beheer heel lang hoog blijven .
Dan blijft er maar zeer klein deel over…[Verder lezen] -
Robbert reageerde in het onderwerp walnoot likeur 2 in het forum Recepten 4 jaren, 7 maanden geleden
Ik gebruik toch het meest een alcohol uit graan en mout voor likeur .
Gebruik van suiker alcohol is toch vaak teleurstellend in smaak bij de fijnere likeuren -
Robbert reageerde in het onderwerp Direct fijnstoken rumwash? in het forum Stooktips 4 jaren, 7 maanden geleden
Een rum gist is gaat anders om met suikers dan andere gisten .
Het zijn diverse stoffen in de grondstoffen die makkelijker of moeilijker berijkbaar zijn door gist stammen .
Een sugarcane / melasse bevat weer andere suiker ketens dan gewone tafelsuiker /sacharose.
Zo zijn naast de suikers o.a.ook zetmeel , cellulose ,hemicellulose enz . aanwezig…[Verder lezen] - Meer laden