-
Sjefman reageerde in het onderwerp Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak in het forum Bier, Wijn en overige dranken 4 jaren, 6 maanden geleden
Ik had een cider gemaakt van een supermarkt appelsap en wat bakkersgist. Bakkersgist geeft normaal wel veel gas, het maak je brood toch ook luchtig. Ja, maar het kan niet zo goed tegen alcohol. En daarom kreeg ik er wel 8% alcohol in, maar na het bottelen met wat suiker kwam er maar weing prik in. Na een paar weken heb er wat sterker wijn gist en wat suiker per fles bij gedaan. Weer een paar weken later eens een fles geprobeerd, en de plop was nu PLOP maar meer niet. Waarschijnlijk was het alcohol nivau al te hoog om een nagistng opgang te brengen. Maar ik wil prik in mijn cider, bubbels, schuim. Dus ik heb de flessen cider in een emmer leeg gegooit, en darna een starter gemaakt met een pak appelsap(en een beetje extra suiker) en de sterke wijn gist. Deze een dag laten staan en daarna in de emmer gegooid. Na een dag heb ik de cider weer gebotteld. Na een week of drie in een grote plastic box(Ikea) heb ik nog eens een fles open gemaakt. Het was mij wel opgevallen dat 1 van de flessen kapot was. En normaal zijn die 0.45 liter flessen van Grolch prima flessen voor de cider. Het was dit keer meer als een PLOP. Ik had gelukkig een veiligheidsbril op maar mijn ogen zaten vol met cider. Toen ik mijn ogen weer open had zag ik dat de keuken onder de cider zaten en ik had nog maar een kwart flesje cider over. Gelukkig zei mijn vrouwtje alleen “misschien moet je de volgende fles buiten open maken”.
Overigens was de smaak vanaf het begin wel aardig, wat zuur maar met ijs wel te drinken. Ik ga hier wel mee door wandt ik wil wel een voorraadje aanleggen voor de zomer.
Hoe veel gram suiker had je toegevoegd?
Tot een gram of 10-12 per liter zit je sowieso veilig. Ik voeg 10gram suiker per liter toe tijdens het bottelen en dat geeft na een paar weken een prima prikje en na een paar maanden een fantastisch prikje.