Afgelopen weekend ben ik begonnen aan mijn eerste bierbrouwsel. Een lager met een begin sg van 1052. op een hoeveelheid van 21 liter hebben we 2 pakjes vloeibare gist van whitelabs gebruikt, bij de twijfel of 1 pakje wel genoeg zou zijn. Het vat staat in een wijnkoelkast op 12 graden en was na 1 dag behoorlijk aan het borrelen. Maar na die ene dag hield het opeens op en hebben we voor de zekerheid het sg nog een keer gemeten, die stond al op 1020. Kan de gisting in 1 dag al klaar zijn? Of moet ik iets toevoegen om de gisting weer op gang te brengen?
12 graden is niet echt warm, de meeste gisten werken niet meer onder de 10 graden.
Als je hier kijkt, is de advies temperatuur 18-25 graden.
https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/biergist/whitelabs-vloeibare-gist.html
Dank voor de snelle reactie
https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp802-czech-budejovice-lager-yeast
Bij deze gist werd tussen de 10 en 13 graden aanbevolen, dus ik denk dat het niet aan de temperatuur ligt.
Voor een ondergister is 12 °C niks te laag, veel vergisten die nog lager. 2 pakjes gist lijkt goed, bij de lage temperaturen heb je gewoon meer nodig.
Laat het gewoon nog eens twee weken staan. Het SG zal ongetwijfeld nog wat zakken, de gist krijgt de kans om eventuele diacetyl op te ruimen en wat andere zaken af te maken en dan weer meten.
Ik raad aan om niet over te hevelen, zeker voor je eerste brouwsel. De meningen zijn verdeeld over overhevelen maar zeker de eerste keer zou ik het simpel houden.
Geduld is het toverwoord bij brouwen (en ook bij stoken).
Dit is ook gelijk het lastigste om te leren...
Maar na die ene dag hield het opeens op en hebben we voor de zekerheid het sg nog een keer gemeten, die stond al op 1020. Kan de gisting in 1 dag al klaar zijn? Of moet ik iets toevoegen om de gisting weer op gang te brengen?
Allereerst sluit ik me geheel bij de advies van Mick aan.
Of een vergisting na 1 dag al klaar kan zijn? Ja dat kan wanneer alle vergistbare suikers omgezet zijn maar dat is in dit geval niet waarschijnlijk. Gist is een levend organisme en kan in iedere situatie weer anders reageren. Lekker laten staan en na een tijdje nog eens meten dan zie je waarschijnlijk dat het SG toch nog wat punten gedaald is.
Ik sluit me bij de bovenstaande reacties aan, houd je originele ferment tijd aan(7 a 10 dagen?)
en check dan het sg nog is, hoe dichter bij je eind sg, hoe beter, kan soms een punt of 2 schelen.
groetjes
Hallo Destilleerling,
Bij WhiteLabs gist raden ze aan om een giststarter te maken aangezien het om vloeibare gist gaat. Daarnaast kan het toevoegen van gistvoeding helpen bij het fermenteren.
Gist heeft naast macro-nutriënten (suiker) ook micro-nutriënten (vitamines en mineralen) nodig om te functioneren.
Mogelijk komt de fermentatie weer opgang wanneer je een kleine hoeveelheid gistvoeding toevoegt.
Succes
Bedankt voor het advies allemaal! We laten het vat nog even staan.
Is het uiteindelijk goed gekomen met jouw biertje?