Meldingen
Alles wissen

brouwersstress eerste bierbrouwsel


Berichten: 6
Topic starter
(@destilleerling)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Afgelopen weekend ben ik begonnen aan mijn eerste bierbrouwsel. Een lager met een begin sg van 1052. op een hoeveelheid van 21 liter hebben we 2 pakjes vloeibare gist van whitelabs gebruikt, bij de twijfel of 1 pakje wel genoeg zou zijn. Het vat staat in een wijnkoelkast op 12 graden en was na 1 dag behoorlijk aan het borrelen. Maar na die ene dag hield het opeens op en hebben we voor de zekerheid het sg nog een keer gemeten, die stond al op 1020. Kan de gisting in 1 dag al klaar zijn? Of moet ik iets toevoegen om de gisting weer op gang te brengen? 

Beantwoorden
8 reacties
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

12 graden is niet echt warm, de meeste gisten werken niet meer onder de 10 graden.

Als je hier kijkt, is de advies temperatuur 18-25 graden.

https://www.unibrew-nederland.nl/bierbrouwen/biergist/whitelabs-vloeibare-gist.html

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@destilleerling)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dank voor de snelle reactie

https://www.whitelabs.com/yeast-bank/wlp802-czech-budejovice-lager-yeast

Bij deze gist werd tussen de 10 en 13 graden aanbevolen, dus ik denk dat het niet aan de temperatuur ligt. 

Beantwoorden
Berichten: 463
 Mick
(@mick)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor een ondergister is 12 °C niks te laag, veel vergisten die nog lager. 2 pakjes gist lijkt goed, bij de lage temperaturen heb je gewoon meer nodig.

Laat het gewoon nog eens twee weken staan. Het SG zal ongetwijfeld nog wat zakken, de gist krijgt de kans om eventuele diacetyl op te ruimen en wat andere zaken af te maken en dan weer meten.

Ik raad aan om niet over te hevelen, zeker voor je eerste brouwsel. De meningen zijn verdeeld over overhevelen maar zeker de eerste keer zou ik het simpel houden.

Geduld is het toverwoord bij brouwen (en ook bij stoken).

Dit is ook gelijk het lastigste om te leren...

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar na die ene dag hield het opeens op en hebben we voor de zekerheid het sg nog een keer gemeten, die stond al op 1020. Kan de gisting in 1 dag al klaar zijn? Of moet ik iets toevoegen om de gisting weer op gang te brengen? 

Allereerst sluit ik me geheel bij de advies van Mick aan. 

Of een vergisting na 1 dag al klaar kan zijn? Ja dat kan wanneer alle vergistbare suikers omgezet zijn maar dat is in dit geval niet waarschijnlijk. Gist is een levend organisme en kan in iedere situatie weer anders reageren.  Lekker laten staan en na een tijdje nog eens meten dan zie je waarschijnlijk dat het SG toch nog wat punten gedaald is. 

Beantwoorden
Berichten: 81
 jurj
(@jurj)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik sluit me bij de bovenstaande reacties aan, houd je originele ferment tijd aan(7 a 10 dagen?)

en check dan het sg nog is, hoe dichter bij je eind sg, hoe beter, kan soms een punt of 2 schelen.

groetjes

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Destilleerling,

Bij WhiteLabs gist raden ze aan om een giststarter te maken aangezien het om vloeibare gist gaat. Daarnaast kan het toevoegen van gistvoeding helpen bij het fermenteren. 

Gist heeft naast macro-nutriënten (suiker) ook micro-nutriënten (vitamines en mineralen) nodig om te functioneren.   

Mogelijk komt de fermentatie weer opgang wanneer je een kleine hoeveelheid gistvoeding toevoegt.

Succes

Beantwoorden
Berichten: 6
Topic starter
(@destilleerling)
Active Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor het advies allemaal! We laten het vat nog even staan.

Beantwoorden
Berichten: 212
 Rob
(@rob)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Is het uiteindelijk goed gekomen met jouw biertje?

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?