Meldingen
Alles wissen

vergisting

Pagina 1 / 4

Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb afgelopen Woensdag voor het eerst een vergistingsvat neergezet met een kant en klaar bier pakket kriek van Brewferm en de eerste dagen begon die wel al een beetje te bubbelen door het waterslot.

Maar echter nu lijkt het hele process wel gestopt.

Zou het komen dat ik van te voren het vergistingsvat ontsmet heb met chemipro Oxy en het vat daarna gewoon heb laten uitlekken?

Zou ik gewoon geduld moeten hebben of er toch nog wat gist bij gooien en dan de vraag welk gist.

Alvast bedankt

Ype

 

Beantwoorden
49 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je de gist gebruikt die bij het pakket zat en is dat 1 zakje?

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

klopt inderdaad, de gist waarvan jij zei dat je het niet zo geweldig vond

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik weet niet precies welke gist ze in dat pakket gestopt hebben maar doorgaans zit er een klein zakje Brewferm biergist bij. En vaak is het ook allemaal dezelfde gist zodat veel bieren van zo'n pakket op elkaar gaan lijken. Erg jammer want voor de rest zijn het leuke pakketten.

 

Ook korrelgist moet je gekoeld bewaren en dat wordt niet altijd gedaan. Zeker niet met die pakketten want dan heb je een behoorlijk grote koeling nodig. Gist ongekoeld bewaren zorgt er ook voor dat de kwaliteit achteruit gaat en dan is 1 zakje al vaak te weinig. Bij sommige Brewferm pakketten raden ze ook aan om een andere gist te gebruiken. 

Welke gist vraag je.... Kriek is een Lambic dus zou je op zoek kunnen gaan naar een lambic gist, een Brettanomyces dus. Bijvoorbeeld http://www.wyeastlab.com/yeast-strain/belgian-lambic-blend

Dat is een blend van gist en bacteriën.

Maar dan heb je wel gelijk de moeilijkste soort bier om te maken (vind ik)en je hebt ook nog heel veel geduld nodig want een Lambic niet snel klaar.

Je kunt ook een blond bier gist pakken maar dan krijg je wel een iets ander bier (maar waarschijnlijk wel beter dan met de Brewferm gist).

 

Aan de Chemipro Oxy kan het niet liggen wanneer je e.e.a. goed hebt laten uitlekken. Naspoelen is niet nodig. 

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok vriendelijk dank, ik heb nog een paar pakketjes gist liggen van brewferm dan kan ik die er mischien morgen even bij gooien en daar dan andere gisten voor zoeken want voor de rest heb ik alleen wijngist of sidergist op voorraad

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

uiteindelijk cidergist erbij gegooid, begon als een gek maar ondertussen lijkt het wel of het weer totaal gestopt is. Ga het gewoon rustig een paar dagen aankijken.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Heb je niet ergens een lek in je vat zodat de CO2 ergens anders langs wegvloeit? Of zie ook weinig activiteit in de vloeistof/wort?

Heb je SG metingen gedaan? 

 

Beantwoorden
Berichten: 2
(@mdsanderon)
New Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Is de temperatuur binnen de marges? Met dit warme weer kan het al snel te warm worden, mijn batch deze week is ook te warm geworden en na een dag gestopt.

En over chemipro oxi, aangenomen dat het hetzelfde is als puro oxi van de brouwmarkt. Ik heb wel eens dat er korreltjes niet goed oplossen bij het schoonmaken en achterblijven. ik check dit dan ook altijd en spoel eventueel na als ik nog wat zie/voel zitten in mijn gistingsvat.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik vermoed ook een lek. Of je deksel zit ergens niet goed dicht geklikt of bij je waterslot rubbertje.(Kun je checken met wasmiddel sopje) en dan kijken of je ergens belletjes ziet.
Oxi pro en varianten horen in mijn visie bij het chemisch afval. Net als natronloog (ontkalker).
Spaar het milieu en je portemonnee. Gewoon afspoelen, ontsmetten met de goedkoopste azijn. Naspoelen en vullen. Bij sterke chemicaliën als Oxi kan je in principe je suikerbeslag besmetten bij achtergebleven restanten.
Hogere temperaturen tot 30 graden kunnen de meeste turbo gisten prima aan.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok vriendelijk bedankt, ik ga in het vervolg schoonmaken met azijn.

Ik ga inderdaad kijken dan of ik ergens een lek heb.

Verwacht het echter niet want ik ruik ook niks

Helaas niet de sg gemeten want ik wist nog niet helemaal hoe mijn nieuwe meter werkte.

Temperatuur heb ik geprobeerd continu rond de 22 graden te houden, zal een beetje geschommeld hebben maar niet veel.

In spanje was het een stuk frisser dan in NL 🙂

 

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Temperatuur is prima, daar ligt het niet aan.

Gebruik van Oxi pro en Chempro oxi is allemaal niet zo ernstig hoor. Het is natriumpercarbonaat dat opgelost in water, waterstofperoxide, natrium- en carbonaationen vormt. Het is een soort opgevoerde soda. Waterstofperoxide is erg onstabiel en dan "valt het uit elkaar" in water en zuurstof. Die extra zuurstof doet dan zijn werk.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb gister het deksel eraf gehaald en zie totaal geen beweging in de wort, het ruikt nog goed. Als het aan het vergisten is dan gaat het heel langzaam want er dreven wel een paar bubbeltjes op de wort.

denk volgende stap is dat ik alsnog de SG moet meten en dan over een week weer een keer meten.

Binnenkort is de appelcider van Jan maar eens proberen dat zou toch hoop ik beter moeten gaan.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ok het is geen lek want als ik op het deksel druk dan komt het waterslot omhoog.

heb het een minuut afgewacht en het waterslot zakt ook niet in.

Iemand enig idee wat er aan de hand zou kunnen zijn?

Zou het kunnen komen omdat het een nieuw vat is ( wel schoongemaakt)?

Ik tast een beetje in het duister.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Ype,

 

nieuw vat.... velen starten met een nieuw vat dus dat lijkt me ook niet het geval. Ik wijt het aan de gist die wellicht te lang te warm opgeslagen is geweest of misschien wel te oud was.

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Hou een brandende lucifer of aansteker boven je te vergiste vloeistof,gaat het vlammetje uit of flakkerd het dan is het aan het gisten,doet het niets,dan niet dus.zo test ik al 15 jr.gr.Chris.

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?