Hoi, even een beginnersvraag, heb een vat van 30 liter maar heb maar 12 liter waar ik wort van kan maken voor bier. kan dat in een 30 liter vat?
Ja hoor dat kan. Tijdens het vergisten wordt er koolzuurgas gevormd en dus druk opgebouwd. De overdruk ontsnapt door het waterslot. Omdat koolzuurgas zwaarder is dan lucht blijft het als een beschermende deken over je wort liggen. Gewoon je vat dichtlaten dus. Het kan zijn dat je iets later in de gaten hebt dat de vergisting is gestart.Β
Β
Vriendelijk dank!
Β
Graag gedaan en succes met het maken van je bier. Wat wordt het voor bier?
Β
Het is de eerste keer dus heb een kant en klaar pakketje van Brew ferm.
Kriek om mijn vrouw blij te maken en een beetje warm te maken voor bierbrouwerij / later ook stokerij π
Ik ga het stapje voor stapje opbouwen.
Β
Heb hier ook een densimeter van brewferm die gaat van 0 tot 20 enig idee hoe ik die kan aflezen? Het zal heel simpel zijn maar net de youtube filmpjes die ik zie staat duidelijk 1000 etc bij.
Β
Β
Brewferm heeft leuke pakketjes. De gist die ze er standaard bij stoppen vind ik wat minder. Zorg dat de kriek lukt, dan staat niets je meer in de weg om te brouwen en te stoken π
De densimeter van Brewferm heeft twee schalen. De Platoschaal en de SG (soortelijk gewicht) SG zul je wel verkeerd lezen denk ik. Die loopt van 1.000 tot 1.120 en is goed te gebruiken voor bier. Ik heb al op afbeeldingen gezocht maar die zijn zo onduidelijk. Zet hem maar eens in een glas water van 20 graden, dan zal hij wel op 0 (= dus 1.000) staan. Misschien kun je een foto uploaden?
Β
Veel succes en brouwplezier!
Het uploaden lukt niet echt, duurt een eeuwigheid.
Heb wel een link gevonden waar die staat, hoop dat dat mag.
Deze heb ikΒ hier in Spanje gekocht
Bovenaan staat 1.000 dus de 10 daaronder is 1.010 enz. Vervolgens staat bijna onderaan 1.100, de 10 daaronder is 1.110 enz. De benaming van deze hydrometer is een beetje een vreemde benaming.
Omdat de link niet werkte heb ik zelf de verkeerde hydrometer opgezocht dus de verkeerde schaal. Deze afbeelding is van de link die je hebt bijgevoegd.
Dit is de Plato schaal. Zelf werk ik niet met Plato (ik maak gebruik van een Tilt) maar hij schijnt beter/betrouwbaarder te zijn dan SG. Wellicht dat hier een Plato-specialist antwoord op kan geven?
Plato begin en Plato eind geeft je ook een goed beeld van de alcoholontwikkeling. Op Brewersfriend staat een Plato calculator
Je was me voor, moest eerst foto verkleinen π
Β
Eigenlijk is graden Plato net zo eenvoudig als je e.e.a invult.Β
Β
Lig je onder de zonnebank Casper π
Β
Hahaha, ja dat is mijn nieuwe zonnenbankfilter op mijn camera ?
Je moet wat he als de zon zo vroeg ondergaat π
Β