Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 40 / 71

Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Klopt, het geeft een goed gevoel. Schulp is net alsof je hetzelf hebt geperst. Maar ook die appels zijn niet de opgepoetste appels uit de supermarkt. Gelukkig maar, dan zit er ook geen glanstroep overheen.

Wat voor gist gebruik je? Bakkersgist geeft centimeters aan rommel, een goede wijngist amper 1 cm. Natuurlijk een beetje afhankelijk hoe troebel het sap is. Maar dat er een enorm verschil in bezinksel zit tussen bakkersgist en een cider of champagnegist is mij inmiddels wel duidelijk ?

@ Jan van Stookwinkel: ik gebruikte Arsegan "Premium wijngist, dry cider".

Na een week of meer bezinken is er nog 20% van het volume in het gistingsvat dat met gistresten beladen is.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat is wel zonde, best veel op 20 liter. Ik kan het dit keer niet goed zien omdat ik ga vergisten in rvs, maar ik kan achteraf wel nakijken hoeveel ik moet aftappen voor het helder is. Het zal niet alleen gist zijn, de troebele appelsap wordt ook helder na vergisting en al die deeltjes zakken ook naar de bodem. Zal idd meer zijn dan met helder supermarktsap.

Zal het hier posten.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb er 1 in gebruik genomen als prullenbak ? maar je mag er zo wel wat hebben hoor als je in de buurt bent. Ik krijg er 83 vergoed dus komt goed.

Ook handig om planjes in te laten groeien 🙂

Deze meter bedoel ik https://www.stookwinkel.nl/product/mad-millie-cider-hydrometer/

 

@ Jan: ik heb zo een cider meter in mijn aankooplijstje geplaatst, zal goed van pas komen.

Ik heb iets gemist mbt "foute" vergistingsemmers (ref. commentaar door Murmillo net hierboven), waar is daarvan sprake op dit forum, of wat was er aan de hand?

Grtjs, Erik

 

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat is wel zonde, best veel op 20 liter. Ik kan het dit keer niet goed zien omdat ik ga vergisten in rvs, maar ik kan achteraf wel nakijken hoeveel ik moet aftappen voor het helder is. Het zal niet alleen gist zijn, de troebele appelsap wordt ook helder na vergisting en al die deeltjes zakken ook naar de bodem. Zal idd meer zijn dan met helder supermarktsap.

Zal het hier posten.

Ah, goed om weten: na vergisting is het appelsap nog even troebel, dus troebele cider. Smaak is uitstekend, zolang ik die 20% bodemlaag van het vat niet op fles zet.

Hier staat nu een vat cider klaar om dit weekend op fles te zetten; ik zal de onderste 20% dan eens door een neteldoek filteren, resultaat hoor je hier wel.

Jack Mangrove Cider gist zit intussen in winkelmandje.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Transport schade, de emmers stonden in een container op stapels van 25 emmers hoog. Maar in zo,n container staan ok orders van andere bedrijven, dus komt zo,n container aan in Rotterdam en worden die stapels emmers omgepakt naar pallets. Daarbij word gegooid en gesmeten en zo zijn sommige stapels emmers helemaal in de verdrukking gekomen en totaal vervormd. Die worden door de fabrikant vergoed via zijn transport verzekering.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ah, goed om weten: na vergisting is het appelsap nog even troebel, dus troebele cider. Smaak is uitstekend, zolang ik die 20% bodemlaag van het vat niet op fles zet.

Hier staat nu een vat cider klaar om dit weekend op fles te zetten; ik zal de onderste 20% dan eens door een neteldoek filteren, resultaat hoor je hier wel.

Jack Mangrove Cider gist zit intussen in winkelmandje.

 

Je zal zien dat het zodra het gebotteld is en gaat hergisten op fles het zeer snel klaart. Zelfs mijn witbier was snel helder, en dat hoeft niet eens helder te zijn.

 

Sinds enkele dagen verkoop ik ook kaasdoek voor het geval je het nog zoekt.

 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Bij het zien van onderstaand filmpje krijg je toch zin om dit te maken?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Jan, goede morgen, ik kom binnenkort langs voor kraantje, meter en zo,n emmer. Ben heel blij met die nieuwe emmer mooi ding. Thnx.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goedemorgen Bauke! 

Prima! Ik ben er tot 1 augustus, daarna rijd ik naar Frankrijk en ben ik 2 weekjes uit de running. En volgende week maandag ben ik er niet. 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ah goed te weten. Fijne vakantie alvast. Maar zoek je vast over 1.5 week wel even op. Kan je nu niet meer misrijden Met die enorme reclame haha. Mooi filmpje over de cider.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ziet er prachtig uit jan.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2819
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Brice, die gist die ik koop bij jan, geeft geen 20% residu in je vat. En wel een hoog % alcohol. Een stevige cider zeg maar. 

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is ook een goed idee, ik kan mij voorstellen dat dat lekker is! Waar kocht je de siroop? Als je het suikerpercentage weet is het eenvoudig te bepalen hoeveel er bij moet.

Gewoon bij de AH. 'Belvoir elderflower cordial' heet het. Uit mijn hoofd gezegd voeg ik 20 milliliter per liter toe. Het was inderdaad even snel omrekenen met g/suiker per 100ml, naar hoeveel ik nodig had.

Beantwoorden
Berichten: 140
(@sjefman)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Net weer 9+18 liter in de emmers gestopt :).

9 liter sap met 9 gram eiken chips van een rumvat. Ben heel benieuwd hoe dat gaat smaken! Ik heb wel eerder 'barrel aged' ciders gedronken en de een is goddelijk en de ander niet te zuipen. 

In het andere vat zit gewoon 18 liter sap, maar dit keer met een citroentje erbij. Gewoon een normale citroen in stukjes gesneden. Ik mis ergens een frisse/zurige toon, dus ik hoop dat een beetje citroen dat oplost.

Beantwoorden
Pagina 40 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?