Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 41 / 71

Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat gaat het zeker helpen. Is heerlijk, daarom gebruik ik ook bovenstaande wijngist.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Als je ook sap bij Schulp wilt bestellen moet je nog een dagje geduld hebben. Dit zie je niet vaak meer ???

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2692
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Allemachtig! Ongelofelijk. Wat was je vroeg wakker jan.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Als je ook sap bij Schulp wilt bestellen moet je nog een dagje geduld hebben. Dit zie je niet vaak meer ???

Vorige week onderstaand opschrift aan de ingang van een kerk in de Provence gezien:

(vrij vertaald: "..mogelijks geeft u gevolg aan de roep van God bij het binnengaan van deze kerk, daarentegen is het weinig waarschijnlijk dat hij u per telefoon contacteert..", als herinnering om de GSM af te zetten bij het binnenkomen).

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben ook van start! Ik heb de hele 30 liter in de fermenter gedaan, slechts 5 cm over onder de rand maar ik ga vergisten op 18 graden, ik denk dat het schuimen wel iets mee zal vallen op lage temperatuur. En anders tap ik wat af als het door het waterslot komt. Gistende appelmost iis heerlijk. Dat kun je in Normandie zelfs bestellen op het terras, Vin de Primeur πŸ™‚

Net als Murmillo probeer ik nu de Mangrove Jacks CL23 voor droge witte wijnen, als hij idd helemaal droog vergist dan heb ik een mooie 6,5% in de cider. Daar komt dan nog een halve punt bij voor de carbonationdrop in de fles.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat is wel zonde, best veel op 20 liter. Ik kan het dit keer niet goed zien omdat ik ga vergisten in rvs, maar ik kan achteraf wel nakijken hoeveel ik moet aftappen voor het helder is. Het zal niet alleen gist zijn, de troebele appelsap wordt ook helder na vergisting en al die deeltjes zakken ook naar de bodem. Zal idd meer zijn dan met helder supermarktsap.

Zal het hier posten.

Om even terug te komen op die Schulp saptap appelsap: ik had deze dit keer opnieuw met Arsegan "dry cider" gist te fermenteren gezet voor 3 weken en zonet het vat geopend en overgetapt naar een emmer om de bodemlaag te scheiden. Kon het niet geloven: slechts 5mm bezinksel!

De vorige keer was dat met boomgaardappels van een vriendin, geperst door een loonperser en dan gepasteuriseerd. De bodemlaag was toen 20% van het totaal! Toch iets bizar geweest met dat puur bio eigen-boomgaard-appelsap?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik denk dat het daar zeker mee te maken heeft. Schulp verkoopt ook wel bio 100% zonder toevoegingen, vers geperst enz..Β  maar ondanks dat het nog troebel is gaat het vast wel door een filtertje heen. De zakken sap zouden anders onderin ook wel een laagje residu hebben en dat is niet zo.Β  Het blijft natuurlijk nog steeds 100% vers zonder toevoegingen, voor ons doel dus perfect.

Β 

Fijn dat je nu een iets hogere opbrengst hebt. Hoe is de smaak tot nu toe? Je hebt vast wel iets geproefd toch? Ik heb ook de Bio variant gekozen, dus het enige vershil tussen ons is de keuze van het gist toch? Heb jij nog iets toegevoegd? Ik heb alleen 2 citroenen uitgeknepen. Heb op de zaak geen citruspers dus moest knijpen πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben ook van start! Ik heb de hele 30 liter in de fermenter gedaan, slechts 5 cm over onder de rand maar ik ga vergisten op 18 graden, ik denk dat het schuimen wel iets mee zal vallen op lage temperatuur. En anders tap ik wat af als het door het waterslot komt. Gistende appelmost iis heerlijk. Dat kun je in Normandie zelfs bestellen op het terras, Vin de Primeur πŸ™‚

Net als Murmillo probeer ik nu de Mangrove Jacks CL23 voor droge witte wijnen, als hij idd helemaal droog vergist dan heb ik een mooie 6,5% in de cider. Daar komt dan nog een halve punt bij voor de carbonationdrop in de fles.

Bedankt Jan om dit te posten! Ik was vergeten de SG bij de start te meten van dat Schulp appelsap; zonet het eindresultaat na 3 weken gemeten, SG = 980 (ik gebruik de glazenhydrometer bij jou gekocht. Dat zou +/- 9% alcohol zijn?

Is er een verschil tussen de tilt-meter en de glazen hyrdometer mocht je dat ook eens willen testen? Bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat klopt, ik weet het nog steeds niet uit mijn hoofd. Ik kijk op een lijst waar 6,5 op staat bij 1050, maar gebruik ik de Beersmith app kom ik ook op 9,2 uit.Β 

980 is ook wel heel erg droog. Meet je bij 20 graden?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tilt en dobber zijn gelijk, heb het net nog vergeleken. Voordeel is dat je ieder moment zonder de fermenter te openen of samples te nemen kunt zien hoever hij vergist is. Dus geen verlies en geen invloed van zuurstof.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat klopt, ik weet het nog steeds niet uit mijn hoofd. Ik kijk op een lijst waar 6,5 op staat bij 1050, maar gebruik ik de Beersmith app kom ik ook op 9,2 uit.Β 

980 is ook wel heel erg droog. Meet je bij 20 graden?

25Β°C, binnenshuis (zit in zuid-Fr).

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat zal niet heel veel schelen. Mijn sap was net nog een beetje in beweging toen ik de tilt screenshot maakte. Hij is nu ook 25 graden en geeft 1052 aan. Maar hij is aan het koelen naar 18. Ik ga uit van 1050.

Lekker zuid Frankrijk, ik over een kleine 2 weken πŸ™‚

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat zal niet heel veel schelen. Mijn sap was net nog een beetje in beweging toen ik de tilt screenshot maakte. Hij is nu ook 25 graden en geeft 1052 aan. Maar hij is aan het koelen naar 18. Ik ga uit van 1050.

Lekker zuid Frankrijk, ik over een kleine 2 weken πŸ™‚

Wij zitten in Caseneuve, jij?

Jan, ik vind mijn post van daarnet waarop jij een antwoord (met enkele vragen) had gegeven niet meer terug (dit was deel van jouw antwoord: "Ik denk dat het daar zeker mee te maken heeft. Schulp verkoopt ook wel bio 100% zonder toevoegingen, vers geperst enz.. " etc...): kan je me een hint geven waar ik die post van jou vind?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gebruik je een computer of een mobiel apparaat? Op de gewone computer zie je een stukje hierboven reacties van 3 dagen geleden staan. Daar is steeds reactie op reactie gekomen en die reacties kun je uitklappen. Daar staat het tussen. Het is overzichtelijker gewoon op het einde te reageren πŸ™‚

Wij zitten in de omgeving van Bergerac.

Beantwoorden
Berichten: 189
(@brice3010)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gebruik je een computer of een mobiel apparaat? Op de gewone computer zie je een stukje hierboven reacties van 3 dagen geleden staan. Daar is steeds reactie op reactie gekomen en die reacties kun je uitklappen. Daar staat het tussen. Het is overzichtelijker gewoon op het einde te reageren πŸ™‚

Wij zitten in de omgeving van Bergerac.

Bergerac is wat ver van hier, was anders leuk geweest om weerzijds bezoekje met bbq en cider proeven te doen.

Ik gebruik een laptop, geen mobiel apparaat; en zo bizar: ik vind dus mijn eigen post waarop jij enkele vragen had gesteld niet meer terug???

Soit, om het even te resumeren: ik had Schulp appelsap (saptap, niet de bio versie maar het "gewone" sap) en Arsegan dry cider gist gebruikt. Resultaat: SG 0.980 bij 25Β°C, geen smurrie van 20% van het volume meer zoals vorige -eerste- keer, en een laagje gist op de bodem van +/-5mm; troebel sap zoals bij start.

Jouw vragen (heb ik van de email van Stookforum):

"Ik denk dat het daar zeker mee te maken heeft. Schulp verkoopt ook wel bio 100% zonder toevoegingen, vers geperst enz.. maar ondanks dat het nog troebel is gaat het vast wel door een filtertje heen. De zakken sap zouden anders onderin ook wel een laagje residu hebben en dat is niet zo. Het blijft natuurlijk nog steeds 100% vers zonder toevoegingen, voor ons doel dus perfect.

Fijn dat je nu een iets hogere opbrengst hebt. Hoe is de smaak tot nu toe? Je hebt vast wel iets geproefd toch? Ik heb ook de Bio variant gekozen, dus het enige vershil tussen ons is de keuze van het gist toch? Heb jij nog iets toegevoegd? Ik heb alleen 2 citroenen uitgeknepen. Heb op de zaak geen citruspers dus moest knijpen πŸ™‚"

Smaak is kurkdroog, lekkere appel met toch ietwat flinke alcoholsmaak, beetje gist proeft door, en ietwat sprankeltjes (gisting was nochtans quasi gestopt: slechts 1x per 5 minuten een belletje door het waterslot; 3 weken gegist). Niks toegevoegd.

Nu op flessen, met +/-8g rietsuiker per fles.

Β 

Beantwoorden
Pagina 41 / 71
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?