Meldingen
Alles wissen

Afstellen walsen schrootmolen


Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wie heeft er nog goede tips voor het afstellen van de walsen voor het schroten?
Ik heb een vorige bier batch door de gootsteen gegoten omdat de smaak niet echt lekker was.
Het viel me bij het aftappen van het bezinksel uit de fermenter dat er nogalwat kaf meekwam. Dus mijn conclusie is te fijn gemalen, dus kaf meegekookt. Niet lekker resultaat   😀

Dus wat tips voor een correcte afstelling zijn welkom. Wat ik als volgende wil proberen is een Irish Red, en daar gaan verschillende mout soorten in, dus ook verschillende korrel groottes.

Alvast bedankt voor jullie input!

Beantwoorden
13 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoe brouw/maisch je? 

Wat voor apparatuur gebruik je?

Hoe is je molen nu afgesteld?

Wat voor een walsenmolen heb je? twee of drie walsen?

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik de complete bouwerij van Grainfather.
Vandaag nog wel een extra filterbodem besteld.
Ik heb een twee walsen molen, net iets fijner dan een creditcard dikte er tussen.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Creditcard afstand is prima, ik zou niet fijner gaan dan dat. De creditcard moet je ook niet vast klemmen bij het afstellen maar zo dat je hem er nog net uit kunt trekken.

De extra filterbodem is enkel om het originele filter niet te snel te laten verstoppen. Als het mout al door de moutkorf heen is ben je eigenlijk al te laat. Wat je ook als extra uitbreiding/aanvulling kunt gebruiken is een sink strainer over de maischpijp plaatsen tijdens het maischen. Al het kaf dat omhoog gepompt wordt kan zo niet door de maischpijp terug naar de bodem. Loopt er veel wort door de maischpijp dan kun je beter je pomp wat "knijpen". Te fijn schroten levert ook makkelijk een verstopt filterbed en dat zorgt er weer voor dat spargen erg moeilijk gaat en je vervolgens ook  iet alle suikers uitspoelt. 

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En natuurlijk voor het schroten de mout ietswat vochtig maken met een plantenspuit met warm water.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En je kan je bio-mout ook geschroot kopen. Niets mis mee.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat kan maar dat heeft bij nooit een hoger rendement opgeleverd dan droog schroten. Maar het kan zeker geen kwaad en het stoft minder 😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En je kan je bio-mout ook geschroot kopen. Niets mis mee.

Dat sowieso hahaha.

Beantwoorden
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Door het nat maken blijven de vliesjes heel, daar door kan je makkelijker filteren. En door het warme water beginnen de enzymen eerder.

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een sink strainer heb ik inderdaad ook al liggen voor de volgende sessie.
Kost geen drol op aliexpress.
Dan maar weer wat ruimer zetten dan hij nu staat. Zou dat een mannen ding zijn, strakke afstelling?

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik lees het vaak en ik heb het een tijdje gedaan voor mijn eigen bieren maar merkte geen verschil. Voor het stof vond ik het wel prettiger maar ik schroot nu waar ik al het mout schroot. Die walsen moeten droog blijven. En ik heb een heel goed stofmasker 🙂

Als je klam schroot en direct daarna gaat brouwen zou ik het zeker doen!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zou dat een mannen ding zijn, strakke afstelling?

Heb je voorheen BIAB gebrouwen? Ik heb een klant en die vraagt of ik iets fijner wil schroten voor hem omdat hij BIAB brouwt.

Beantwoorden
Berichten: 44
Topic starter
(@62vette)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De eerste keer wel, maar toen kwam het al geschroot in de zak.
Niet zelf gedaan dus.
Daarna geen zak mee gebruikt maar zo erin

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Jammer van je bier, dat de Irish Red maar lekker mag worden. Het is een van mijn favorieten.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?