Hoi allemaal,
Ik ben supernieuw met het fenomeen distilleren, ben er zeer geïnteresseerd en gefascineerd door geraakt en heb besloten een ketel te kopen.
Ik heb nu weliswaar een hele kleine van 1,5L en vroeg mij af of het distilleren van supermarkt wijn gewoon kan en een goed resultaat oplevert?
Zelf ga ik natuurlijk ook de alcohol zelf maken maar vandaag omdat ik de set net binnen heb wil ik graag direct experimenteren.
Ik sta heel open voor tips en advies!
Uiteraard kan dat.
Moet ik bij de wijn nog water toevoegen voordat ik het distilleer? Neetoch?
Dankjewel voor je reactie
Goede manier om de eerste keren te testen
Nee hoor percentage is laag genoeg dus verdunnen is niet nodig
Mijn eerste keer had ik allemaal restjes sterke drank bij elkaar gegoten, wel 10 flessen met allemaal een bodempje er in. gewoon om eens te kijken hoe het nu allemaal werkt. Was echt leuk! Het was ook goed drinkbaar hoewel de smaak van de brandy die er dus ook doorheenzat wel herkenbaar aanwezig was.
Al met al een prima ervaring voor de eerste keer!
Hoy,
Dat was ook een van mijn eerste stooksels.
hier lees je er meer over
http://www.stookforum.nl/thread/oude-wijn-recupereren-stoken/
Ik had er een goede aux-de-vie aan over gehouden
groetjes
Dankjullie wel!
Helemaal mooi, ik ga er lekker mee aan de slag!
Je kunt zelf heel makkelijk een wijnazijn maken met restjes wijn die overblijven (niet de droesem; dit is het laagje onder in de fles).
Je kunt zowel witte als rode wijnazijn maken.
Doe hiervoor een klein laagje wijnazijn in een kruik of een donkere fles.
Het is belangrijk, dat er geen direct zonlicht bijkomt.
Giet er de restjes van de wijn in.
Sluit dit zeker NIET af met een kurk, maar wel met een stukje stof en elastiek zodat er lucht bij kan komen.
Als je een grote weckpot gebruikt kun je een neteldoek gebruiken.
Door de azijnzuur-bacteriën en de zuurstof in de lucht wordt de alcohol omgezet in azijnzuur en krijgt het mengsel de zure smaak.
Ook kun je ook van champagne, sherry, port en andere zogenaamd “laag-alcoholische” dranken azijn maken.
Velen maken wijnazijn door wijn (of de resten ervan) over beukenhoutsnippers te gieten en te laten rijpen (verzuren) door bloot te stellen aan de lucht.
Men gebruikt meestal een oude wijnazijnfles of giet er een scheutje zuivere en nog werkzame wijnazijn bij om het proces te versnellen.
De kwaliteit van de azijn is ook afhankelijk van de soort wijn die gebruikt wordt om de azijn aan te maken. Maar men maakt tenslotte géén azijn van topwijnen ….. dat zou pas echte zonde zijn….!!!
hahaha, ik ook bij mijn eerste keteltje.
1.5 liter is precies een fles wijn
Gewoon een keer proberen en zien wat je ketel doet !
Let vooral op de temperatuur !
je kunt ook bier in de ketel gooien ...
Verder kan je ook zelf fruit of alleen suiker met water vergisten..
Waar kom je vandaan ??
In de meeste gevallen 2 flessen wijn 🙂
Meestal 2/3 van je ketel volgooien toch?
Ik kom uit den haag
Ja, gewoon zorgen dat het niet snel kan overkoken.
Een 1,5 liter ketel moet ook gewoon 1,5 liter in kunnen. Als het goed is houd je dan nog wat ruimte over.
Jay...waar ben je gekomen met je stook?
Ik heb zelf vanmiddag 12 flessen witte wijn (0,75lt.) van 13% in de ketel gemikt. Voorloop weggemikt. Eerste flesje was 3 kwartier geleden vol.
alcoholmeter erin......rond de 70 (ZEVENTIG) procent. Paar scheutjes geproefd...prachtig...doet me wat aan grappa denken.
Temperatuur op de helm is ondertusen opgelopen naar zo'n 88..90 graden. Ben benieuwd waar mijn tweede flesje op uit gaat komen. Zal denk ik eerder in de buurt van de 50 procent liggen.
Nouja ...super.