Meldingen
Alles wissen

EHBO bij vastgelopen gisting

Pagina 1 / 2

Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wie heeft er ervaring met dit product?

Beantwoorden
22 reacties
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Weer zo een commercieel product ?
T is beter om te kijken waardoor gisting is vast gelopen en daarop anticiperen .
Fouten corrigeren In plaats van weer iets toevoegen zonder oorzaak te weten en verhelpen.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

stookwijn was niet uitgegist wegen te lage temperatuur (20° in plaats van 25°)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat voor gist is er dan gebruikt ? Bij 20 graden zullen de meeste gisten gewoon hun kunstje afmaken . 16 - 28 graden is eigenlijk waarbij vrijwel elk gist gist actief is .
Is er niet iets onderliggend . Te hoog oplopen zuur , voeding op , infectie ander gist of schimmel , verstikking in alcoholen , gebrek aan mineralen ( is eigenlijk ook voeding ) , zouten .
Stress door temperaturen schommelingen ?

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik hoor heel vaak dat men denkt dat de gisting is gestopt, 9 van de 10 keer zijn de vergistbare suikers gewoon sneller dan verwacht opgebruikt door de gist. Meten is weten 🙂 

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is vrij logisch dat men eerst meet waar men aan toe is .
Hoewel je bij de niet heldere vergistingen niet altijd kunt uitgaan van SG .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

SG meten gaat hier niet lukken .
Maar het gist nog steeds ondanks niets te zien is .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alcotec 48. Het is mij puur voor de alcohol te doen vandaar die keuze. Ik heb ze vergist met carbon en het resultaat heeft geen onaangename smaak. Het is wel een beetje zoet. heb nog 10 liter over van de 50 liter en die zullen wel niet meer in de still geraken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zoet zou betekenen dat i.d.d.bniet alles vergist was .
Als de smaak bruikbaar is misschien een kruiden maceraat en likeurtje van maken .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb nog zitten denken van als ik nu eens een pot frambozenjam met pectinase behandel dan heb ik toch frambozensiroop? En een scheutje ervan in de stookwijn zal ook wel smaken. Ik drink er met gemak een halve liter van en heb nooit een kater van. 

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het schuim verdween. Ik zag geen belletjes meer en het boeltje begon te klaren dus uitgegist of niet?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik weet niet hoe de jam behandeld is misschien al met pectinase .

je kunt waarschijnlijk de jam beste even met wat citroensap en beetje water snel kook erover halen .
Dan de jam aan de alcohol toevoegen .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Kan nog heel langzaam gisten ondanks weinig zichtbaar .
S.g. meten , Het vlam testje en eventueel als de neus gevoelig is voorzichtig snuffelen .
Proeven ( kan niet bij alles )
Viscose bepalen .
Er zijn gas metertjes die ook erg gevoelig zijn .
dit zijn de nauwkeurig genoeg testjes .
Er zijn nog nauwkeurigere methodes maar zover hoef je niet te gaan .
Als product lijkt goed om af te werken en er zou nog iets gisting zijn is niet een direct probleem om toch te verwerken .

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Pectine is een bindmiddel voor jam. Pectinase is een pectine afbrekend enzym. Dus de jam zal zeker niet behandeld zijn met pectinase.

Beantwoorden
Berichten: 579
Topic starter
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

S.g. meten gaat moeilijk met een mengsel met onbekend percentage alcohol,water en suiker.

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?