Meldingen
Alles wissen

Bewaren van gist


Berichten: 6
Topic starter
(@moonshinemoons)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi beste brouwers.

Bij deze een vraagje over mijn Gist.
Hoe kan ik deze best bewaren als ik het zakje open heb gemaakt?

Dit omdat ik geen 500gr. Nodig heb en daarom wil kijken of het mogelijk is om deze te bewaren.

Graag hoor ik het van jullie.

Gr.

Beantwoorden
12 reacties
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

goed dicht vouwen of in een goede afsluitbaar beker in de koelkast dan kun je het vrij lang goed houden .

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ooh ik dacht dat je gist in moest vriezen om te bewaren?
Ik kan bij de bakker op de hoek gist kopen in een blok van 500g of een kilo. Is dit dan natte gist?

Beantwoorden
Berichten: 9
(@paramario)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit is hoogstwaarschijnlijk verse gist.

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

dus je hebt droge bakkersgist, natte bakkersgist en verse bakkersgist...  nu wordt het moeilijk hoor 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Droog korrel of poeder gist bewaar je gewoon koel .
Nat gist kan 6 maanden en koelkast en met nu en dan ' onderhoud" kun je een gist cultuur wel 4. Jaar zo bewaren .
je kunt nat gist ook aantal maanden houden in vriezer . Kwaliteit gaat wel iets achteruit .

Beantwoorden
Berichten: 9
(@paramario)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit zijn de enige 2 soorten die ik zo ken.

Bron foto's: Wikipedia

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9976
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Daar kun je even mee toe .
?
Het is ook in vloeibaar , pasta en poeder vorm .
En de spontane en wilde gisten en schimmels waarvan je gebruik kunt maken .

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Verse bakkersgist wordt ook wel natte bakkersgist genoemd. Dat is hetzelfde.

De vloeibare gisten zie ik veel voorbijkomen bij bierrecepten, maar daar is niet iedereeen over te spreken. Kort houdbaar en moet gekoeld verzonden worden. En je weet niet of het gedurende de gehele distributie echt gekoeld is geweest.

Beantwoorden
Berichten: 1843
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb ook de vloeibare gist van White labs voor whisky gebruikt en die werd echt niet koel verzonden. Met een flinke gist starter van 2 liter kwam het wel op gang, maar de de smaak vond ik ook niet bijzonder. Volgens mij komt het in de buurt van een veredelde bakkers gist. Kortom de moeite niet waard voor mij. Mijn gist staat nu goed afgesloten in de koelkast en voor nood wat in de vriezer.

Beantwoorden
Berichten: 344
(@hannibal)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik gebruik normaal gesproken een vacumeer apparaat.

oftewel.

vanavond ga ik stookwijn maken, pak 30 gram gist.

het resterende deel vouw ik gelijk weer goed dicht en in een vacuumzakje weer verpakken.

ik doe altijd een dubbele seal, mocht er onverwacht 1 loslaten dan sluit nr 2 hem nog goed af.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vloeibare gist kan je in glycerol bewaren in de vriezer, en dan hebben we het over jaren. Levende gist in 0,9 ù zout water oplossing houd ook lang stand, en dit in keldertemperaturen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ù =%

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?