Beste stokers.
Vandaag door omstandigheden met een paar dagen vertraging mijn T500 eindelijk thuis gekregen (lag trouwens niet aan stookwinkel maar aan mezelf) en aangenaam verrast door het formaat. Ik dacht dat die groter ging zijn..
Volgende week zou ik aan een vergisting van appels willen starten maar ik zal per 25l werken en de gist zit in pakjes van 50l (Champagne edel gist).
Hoe bewaar ik zo'n open zakje het best? Goed dicht plakken en in de koelkast? Toch in de diepvries?
Zijn er trouwens regels voor de bewaring van de zakjes als ze nog niet open zijn?
In de koelkast, ik heb nooit open zakjes , een zakje is goed voor 25 liter en iets meer mischien , gewoon zakje opmaken en klaar, dichte zakjes in de koelkast bewaren
In de koelkast bewaren maar daar moet je ook je dichte zakjes bewaren 😉
1zakje Champagnegist is idd voor 50 liter. Ik gebruik op een 25 liter emmer gewoon 1 heel zakje gist. Je kunt ook tegelijkertijd 2 emmers van 25 liter maken en het zakje verdelen over de 2 emmers. Je hoeft ze niet perse beiden direct weg te stoken als het klaar is hoor.
Bij voorkeur koel en donker bewaren, maar zolang het dichtzit is het niet zo erg als het een tijdje onderweg is geweest hoor.
Veel succes en veel plezier met je nieuwe ketel!
Bakkersgist bewaar ik in de diepvries in blokjes,makkelijk te verwerken.
Goeie tip Chris !
1zakje Champagnegist is idd voor 50 liter. Ik gebruik op een 25 liter emmer gewoon 1 heel zakje gist. Je kunt ook tegelijkertijd 2 emmers van 25 liter maken en het zakje verdelen over de 2 emmers. Je hoeft ze niet perse beiden direct weg te stoken als het klaar is hoor.
Bij voorkeur koel en donker bewaren, maar zolang het dichtzit is het niet zo erg als het een tijdje onderweg is geweest hoor.
Veel succes en veel plezier met je nieuwe ketel!
Moet rumgist in de koelkast?
ik heb 10 zakjes in een apothekers kast staan.
dus donker maar geen koeler.
Alle korrelgist moet gekoeld bewaard worden anders gaat ook daarvan de kwaliteit achteruit. De standaard zakjes laten geen licht door dus enkel donker opslaan heeft dan ook weinig zin.
Ik heb alles in de koelkast gelegt.
zat me alleen ff te bedenken of een kelder ook koel genoeg is.
niet zo koud als een koelkast maar wel koeler dan de huis temperatuur.
Bewaaradvies van Mangrove Jack's is in originele verpakking in de koeling, dan is het gegarandeerd goed tot de BBE datum op de verpakking. Bewaar je het bij 20ºC dan kun je het nog maar 12 maanden bewaren. Bewaar je het bij 30ºC dan nog maar 4 maanden en boven de 30ºC slechts 6 weken. MJ gist is vanaf productiedatum 25 maanden houdbaar
Fermentis heeft weer een ander bewaaradvies. Recent hebben alle Fermentis gisten een verlengde houdbaarheid gekregen die nu 36 maanden is (vanaf productiedatum). Voor minder dan 6 maanden kun je het bewaren op max. 24ºC en wil je het langer dan 6 maanden bewaren zul je het op minder dan 15ºC moeten bewaren. Voor korte periodes, max. 7 dagen, mogen deze temperaturen overschreden worden.
Ik bewaar mijn gisten allemaal op een temperatuur net boven het vriespunt.