Mijn vergisting loopt een beetje traag, niet dat het heel erg is maar, even checken of ik het goed heb:
Gist vermenigvuldigd zich alleen met veel zuurstof, als de zuurstof op is stopt het vermenigvuldigen.
en hoe meer gist er is, des te sneller de vergisting ??
Is het ook niet handig om zoiets onderin je tank te maken met een luchtpompje voor het eerste uur ?
Ik gebruik bakkersgist,op 100 kg fruit gooi ik 150-200 gram,ik heb geen watersloten vat met plasticzak en deksel.heb nu 400 kg druiven zonder suiker en gist staat als een gek te vergisten.te veel gist is niet goed,de gist is nodig om de suiker in alcohol om te zetten,en of je er 100kg bij gooit of 150 gram je krijgt niets meer alleen een gistsmaak in je drank.
Wat vergist je, bij welke temperatuur en welke gist?
Laatste keer dat ik een trage gisting had heb ik ff de roerspaan gepakt wat lucht in erin geklopt, niet te veel ivm infecties en een sneetje donker bruin zwaar brood op gegooid. Volgende dag knalde het de pan uit zowat.
Dode gistcellen kunnen de levende afdekken en verstikken waardoor de vergisting kan stoppen .even een paar keer een slag met roerspaan erdoor is daarom niet verkeerd . Als je aan eind vergisting maar tijd geeft om te bezinken / klaren .
Veel gist gaat sneller maar als er teweinig " voedsel aanwezig voor het gist is sterft de gist snel af en krijg je ook meer afgestorven cellen die ontbinden en bij de autolyse ontstaat zwavelwaterstof. dat geeft nare lucht en bijsmaak .
Dus teveel gist is af te raden .
Op de verpakking van gist staat de te gebruiken hoeveelheid deze kun je het beste aanhouden .
Maar oude handvatten :
Voor natte bakkersgist is 200 gr op 20 -25 liter
Op grotere hoeveelheid hoef je niet perse in verhouding omhoog te gaan 50- 60 l 400gr , 1000 liter 1500 gr.
droge gist de halve hoeveelheid gebruiken van natte .
wijn gisten 5 -10 gr per 10 liter.
Maar bedenk wel dat gist per 30 min zich 36 x vervoudige kan .
Dus mits zuurtegraad , temperatuur en voeding voldoende aanwezig is is ook met kleinere hoeveelheid te beginnen .
Je kunt tijdens vergistings proces altijd iets bij voeren en gist bijvoegen .
Eventueel kun je ook met zuigslang wat oude gist bezinksel weg zuigen en verversen .
Ook kun je natuurlijke vergisting gebruiken hierbij ontstaat spontane gist groei deze gaat vaak snel en heeft minder vervuiling / neerslag van dode cellen en minder bijsmaak.
Betreft zuurstof wanneer je water met douche sproeier of snel lopende kraan gebruikt is er voldoende zuurstof al aanwezig in water voor gehele vergisting .
Ik moet nog even alles goed nalezen hier, maar dit is wat ik gedaan heb:
Suikerwash
30 liter water
1/2 pak 250 gram cereal flakes aan de kook gebracht
5,25 Kg Suiker
7 gram DAP
1/2 mespunt Epson zout
4 gram citroenzuur PH is 4,5
1 blikje tomatenpuree
EC-1118 - 15 gram gedroogde gist
Vergistingstemperatuur is 22 graden
Er zij vele meningen Erover Gompie . jou recept / methode is een .
de meest eenvoudige manier met altijd resultaat :
Je neemt 3 a 3,5 liter water en brengt dat aan de kook . hierin doe je 15 gr citroenzuur . en los je 6 kg suiker op . dit laat je 15 min door sudderen .
Neem een emmer of jerrycan met 15 liter water en voeg het suikerwater toe . vul aan tot 25 liter .
laat afkoelen tot 22- 25 graden
Voeg 15 gram diammoniumfosfaat ( gistvoeding zout ) toe .
Voeg het gist toe . Op verpakken staat hoeveelheid .
(gist kun je in verschillende soorten kiezen.)
Gebruik je droge bakkersgist is 100 gr altijd voldoende .
Ik ben zelf geen voorstander van tomaten puree maar kun je toegevoegd maar wat gekookte rijst , bonen of havermout is goed alternatief.
afdekken met thee doek of waterslot.
na 5 dagen even met spatel om roeren en dan 5 dagen later nog eens omdat de dode gistcellen op de levende cellen komen te liggen wat cellen doet verstikken .
na 3 weken met SG weger even zien of alle suikers zijn vergist en distileren .
Gompie, als ik het zo lees gooi er dan een sneetje brood bij en kijk wat dat effect is. Groet
Bij trage vergisting kan ook het water te zuur zijn of niet zuur genoeg .
Klopt wat Robbert zegt, de zuurgraad wordt vaak onderschat als zijnde belangrijk. Bij de watermaatschappij kun je een rapport opvragen. Brouwers sturen hun pH met zogenaamde brouwzouten (vanaf volgende week ook beschikbaar bij Bio-Brouwmaat).
De algemene aanname dat wanneer de zuurtegraad tussen 3 en 5 moet wezen klopt maar deels . Voorheen waren de gisten wat makkelijker maar was alcohol percentages bereik ook lager en minder van belang . tussen 6 % en 12 % resultaat was iedereen happy . Met moderne culturen wil men liefs hogere percentages maar ook stabiel resultaat .
Dat betekent dat de culturen specifieker worden gekweekt maar ook nauwkeuriger moeten gebruikt en gevoed . Dus kan gebruikte zuurtegraad van gist tot gist verschillen !
Ook de hoeveelheid kalk in water heeft invloed . Hard water bevat veel kalk wat zuurtegraad beinvloed het kan zelfs gebeuren dat je bij start van je vergisting citroenzuur toevoegt op juiste PH waarde en dat na enkele dagen door de kalk de zuurtegraad 2 tot 3 waardes is veranderd .
Waardoor de vergisting vertraagt of zelfs stopt .
Je kunt altijd iets bijzuren tijdens de vergistings periode .
Robbert ik gooi op 100 kg witte zoete druiven 150-200 gram natte bakkersgist.op 500 kg 1 kg.vergist goed.
Chrisv is logisch dat bij jou je met minder gist toch een goede vergisting krijgt . Jij vergist veelal fruit . De voedings bodem en cultuur waaraan de gist word toegevoegd kan uit zichzelf al snel gaan gisten en zal zorgen dat de vermenigvuldiging van het gist sneller gaat dan het afsterven van cellen . Je heb dan al snel een vermenigvuldiging van de toegevoegde hoeveelheid .
Suikers of zetmeel alleen zijn moeilijker te vergisten daarom is toevoeging van een gistvoeding ook nodig en een voldoende hoeveelheid om mee te starten .
Werken met gist en vergisten is niet moeilijk alleen een goed balans vinden .
Ja ik heb hem nu zonder gist staan,staat te gisten als een gek,temp.buiten is nu ook ideaal.ik denk dat hij einde volgende week uitgegist is.staat dan drie weken,ben wel benieuwd met die wilde vergisting.als dat goed gaat koop ik ook geen gist meer,lekker primitief.walnotendoppen liggen al klaar.
Je bent er maar druk mee !
ja met dit weer gaat wild vergisten prima.
Als je nu bij buurt super een zakje verse spinazie haalt .
je laat het in zon liggen tot spinazie verkleurt en het zakje bol staat betekent dat er gas vorming is . dus gisting .
Mik je dat ik bak fruit heb je een meteen een goede giststarter .
Dat zal ik ook eens proberen.het werkt natuurlijk niet als het vriest???