Meldingen
Alles wissen

Gist hergebruiken met turbo clear

Pagina 2 / 4

Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

thanks!

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik altijd natte bakkersgist,gebruik geen klaringsmiddelen of wat dan ook ,en hergebruik ook nooit iets.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waarbij opgemerkt dat Chris vruchten fermenteert  en
deze discussie over hergebruik van Turbogist - suiker gaat.

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mandala, als je zoekt op birdwatchers TPW ga je een uitstekend recept (wel versie 3) vinden voor een suikerwash met tomatenpuree. Goedkoop, gemakkelijk, en vergist relatief snel (5-7 dagen op 21 graden, en een weekje daarna is het spontaan geklaard) Ik gebruik deze ook met goed resultaat. Je gaat echt geen tomatenpuree terugproeven in je eindproduct en het is ook zeer neutraal van smaak. Een klein beetje ziltigheid ga je wel terug proeven, maar daar blijft het dan ook bij als je het goed doet. 

Enige variatie die ik op het recept heb, is dat ik EC1118 gist gebruik ipv broodgist, en ik gebruik 1 eetlepel gist per 10 liter, in tegenstelling tot de enorme vracht waar het recept om vraagt. 

Robbert heeft zeker gelijk dat het je ketel vervuilt... mijn witte 30L plastic fermentatie emmer zal nooit meer wit worden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Reaper ik weet dat tofu , tempé ,soja of quinoa duurder is dan tomaten puree en een handjevol bonen even koken meer werk maar als je het er voor over hebt probeer voor de grap dat eens .
Je zal als je even proeft ter vergelijking met tomaten puree toch iets merken en je stookwijn is helderder en je vaten blijven wit .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ja ik stook alleen mais en fruit.en vaak laat ik het fruit wild vergisten.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wilde vergisting: Je gebruikt geen gist want dat zit ook al in vruchten schillen. Wat resulteert in een wat lange fermentatie tijd. Maar...Met een geweldig resultaat, dat mag ook zeker gezegd worden.

Beantwoorden
Berichten: 55
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

interessant. dus quinoa blijkt dus nog wel ergens goed voor te zijn dan? 😀

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9975
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

quinoa zit vol proteïne en andere voedingsstoffen waarop gist goed gedijen kan . En qua PH zit je beter.
Maar het schijnt dat mensen liever een blikje tomatenpuree van 40 cent kopen dan een pak quinoa van € 2,50 Hoewel je daar voor paar keren voldoende aan hebt .
Maar dat is ieders keus .
persoonlijk betaal ik liever iets meer want ik ga voor beter eindresultaat .

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Intersant! Wat rijst koken en met het kookwater toevoegen heb ik hier volgens mij ook al eens gelezen, of een geprakte banaan... maar ik denk dat ik het eerst eens ga proberen met de (bier)gistvoeding. Voor bier gebruik ik deze alleen in heel sterke bieren. 2,2gr per 20liter wort heb je hier normaal van nodig. Maar aangezien wort sowieso al vol voedings stoffen voor gist zit denk ik dat in een suiker wash wel wat meer mag. Ik ga het proberen met 15gr start de gisting niet of valt ze vroegtijdig stil kan ik nog altijd verder met jullie tips. ??

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mmmm ik heb al wel gelezen hoe je wilde gist kan opkweken uit fruit met wat wort, dit wil ik ook nog proberen om hier dan weer bier mee te brouwen. Maar het fruit er mee vergisten om dan op te stoken klinkt ook intersant! Is daar hier ergens een topic over?

Bier heb al wel een sour (geuze achtig) met frambozen in gebrouwen en vergist met een toegevoegde brettanomyces cultuur van wyeast.
Maar dat is weer totaal iets anders dan met de gisten van om de vrucht zelf werken ?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je hoeft niets op te kweken, het zit al in de schillen van de (biologische) vruchten.

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Op de schillen zitten 5 tot 6 verschillende Gisten en bacteriën, voor zuur bier zeer geschikt. 

Voor gewone fruitvergisting, een uitdaging, smaak zal steeds anders kunnen zijn, maar als je een Gistbank gaat maken, wordt alles "controleerbaar". (5 tot 6 soorten, maar kunnen tientallen verschillende zijn.)

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik heb gisteren een nieuwe suiker wash met 15gr wyeast (bier)gistvoeding op de gistkoek van de vorige gisting gegoten, een uurtje of 2 later begon deze al regelmatig te borrelen in het waterslot. vanmorgen ging deze alweer aan een hoog tempo tekeer. nu nog hopen dat deze niet vroegtijdig stopt! 🙂

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?