Meldingen
Alles wissen

Gist hergebruiken met turbo clear

Pagina 3 / 4

Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@mandels Ik neem aan dat je weet dat je met hergebruik van gist wanneer je deze niet reconditioneerd je niet alleen gist gebruikt maar ook de afval stoffen zoals azijnzuur , zwavelzuur propionzuur ( carbonzuur ) ,mangaanzouten ,,boterzuur , ethylacetaat , methyl acetaat , methyl , diverse daaruit inmiddels gevormde esters , zwavelwaterstof ,eiwitten e.d . Aan jou wash toevoegt.

Je bent van plan een suiker vergisting te doen voor schone alcohol met zo weinig mogelijk bijsmaak ?

Hergebruiken van gisten wil zeggen dat je ze eerst moet reconditioren voor opnieuw gebruik !
Alleen bij maken van bepaalde dranken waarin je de fermentatie van mouten ,, granen ,fuit of molasse wil smaaksturing geven hergebruik je een rauwe gist !

Je hoopt dat het niet vroegtijdig stopt zeg je .
Een goede vergisting lukt alleen in een goed milieu .
Jou goede gist moet nu niet alleen suikers verwerken maar neemt dus ook de vervuiling op en zal daar het zijne mee doen .

Bij een goede suiker of granen vergisting hoeft geen correctie middel of na filtering gebruikt .!

Ook al zou je zeggen met dingen als b.v actiefkool verwijder je de resten .
Ook het kool laat residuen !
Extra werk en tijd !
Een goed basis product bespaard werk en geeft meteen resultaat .

Ongereinigd of gereconditioneerde Gist hergebruiken uitsluitend voor smaak sturing in dranken ! Nooit Uit kosten besparing , je levert anders je alleen kwaliteit in .

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit had ik uit de vorige post ook al opgemaakt maar had nu eenmaal geen zakje gist meer over... zie het maar als een experiment, ik zie wel wat het word ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Had je beter bij buurtsuper paar zakjes dr oetker kunnen halen .
Was je voor paar dubbeltjes zeker dat het goed gaat .

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ach ja, ik heb deze techniek met bier al verschillende malen toegepast zonder merkbaar smaakverschil, nu kan het dat dit met cleane alcohol wel gaat zijn... daar ga ik nu achter komen ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bier maken is een geheel andere tak van sport .

Beantwoorden
Berichten: 1678
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vraag @Mandala, wat voor bier? Want het meeste Gist kan je wel over-enten, maar alleen Brettanomyces zal je oude Gistbed, naar waarde, appreciëren. Anders loop je het gevaar van de vele zuren te creëren, die je niet in een gewoon bier wenst. Over-enten en oud gistbed gebruiken, is een wereld van verschil.

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Was met een ipa met us-05

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een ipa met us-05

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

maar ook een ris op het bed van een ipa bijvoorbeeld maar dan kan je natuurlijk niet vergelijken of je smaakafwijkingen hebt. Je kan dit ook niet eindeloos blijven doen uiteraard.
Ook is het gistbed van een heel zwaar bier meestal ook niet zo vitaal meer

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het is natuurlijk altijd wel beter om wat gist te wassen en weer op te kweken maar dat is ook weer wat extra werk ?

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bovenstaande gaat over gist wassen. Hier heeft men het meer over nieuw wort op de gistcake hevelen. Word door hobbybrouwers wel vaker gedaan. ? https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/to-reuse-yeast-cake-or-not.581396/

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wat wil je nu @mandela ? Bierbrouwen of suiker alcohol maken voor mengen en roer drankjes of serieus goede alcohol smaak neutrale alcohol maken voor goede drank ?

Beantwoorden
Berichten: 34
Topic starter
(@mandala)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mandela? U verward mij met iemand anders denk ik.? nee even serieus, Ik heb nu als ze uigegist zijn 2 suikerwashes die ik heb gemaakt om eerst het distilleren zelf al eens gedaan heb om daarna verder te gaan me melasse om rum te maken en graan om hier dan gin van te maken.

Ook fruit vergisten zal er waarschijnlijk ook nog van komen aangezien ik iemand ken dat verschillende fruitbomen heeft en daar zelf niets mee doet.

En natuurlijk wil ik deze van een zo goed mogelijke kwaliteit maken!
Ik heb hier ondertussen al wel geleerd dat het hergebruiken van turbogist niet gebruikelijk is doordat je dan niet de optimale voedings stoffen hebt die normaal bij de turbo gist zit en omdat je dan ook de door vergisting ontstane bijproducten mee over neemt in de volgende wash en dat deze nadelig zijn op de kwaliteit van je eindproduct.
En dat ga ik nu proefondervindelijk ervaren.

Ook is mij al duidelijk gemaakt dat je voor het cleanste eindproduct beter ook geen turbo gist neemt ??

Nu was mijn suiker wash al aan het gisten toen ik dit topic opstarte du ik zal het hier nu mee moeten doen! ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er zijn heel veel aspecten aan gist ..
Goede en minder goede commerciële .
Zelf maken en regenereren van gisten is ook niet moeilijk . Ook niet is het niet moeilijk om typerende gisten te maken.
Maar Bier , likeur en wijn zijn allen vanaf de basis zeer verschillend .
als je likeuren en sterke dranken wil maken kun je niet varen op die basis .
ook maischen zou bij bieren en whiskey's op elkaar lijken maar ook daarin zitten verschillen waardoor je niet op zelfde vaardigheden kunt werken
Misschien is het handig om eerst met simpele basis producten eerst suiker wash neutraal te maken .

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?