Meldingen
Alles wissen

gisting


Berichten: 262
Topic starter
(@prins)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nu weet ik wel dat het gisten liefst een constante temperatuur heeft maar bij gaat dat niet lukken. Heb er een verwarmingsband omheen maar de voeler reageert erg traag en het schommelt tussen de 19 en 24 graden ik krijg m niet  op een contante temp .heb er al een deken omheen en staat op een tafel .

Beantwoorden
8 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10662

@prins vaak in het begin bij hoge activiteit kan door eigen activiteiten van gist de temperatuur oplopen en ook wat gaan schommelen als je zorgt dat " omgeving temperatuur" continu is zal in het gistings vat het stabiliseren maar nog altijd iets fluctueren.

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert maar mag het schommelen tussen 19 en 23 graden

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10662

@prins het is beter als het wat stabieler is   . Ik weet niet wat voor gist je gebruikt maar het zal met de meeste gisten niet meteen problemen opleveren als het maar niet te lang duurt

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@robbert droge bakkersgist .Bruggeman instant.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 628
(@psycat)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hi Prins

 

Bruggeman instant is een heel robuust en veelzijdige gist die zeker temperatuurschommelingen tussen de 19 en 24 aankan.  Gisten op constante temperatuur is uiteraard het beste en ook het snelst.  Maar schommelingen 19-24 maakt niets uit behalve de duurtijd van het gisten.  Het zal in jouw geval gewoon een weekje langer duren om uitgegist te zijn maar, naar eigen ervaring, doet het niets aan de smaak of kwaliteit.

Grotere schommelingen zoals 10 graden tot 30 graden zijn daarentegen wel af te raden en zullen smaak beinvloeden of zelfs de vergisting stilleggen, afhankelijk van de gist

In de winter schommelen  mijn vaten tussen de 15 en 25 graden, gecorrigeerd door de massa van de vergistingshoeveelheid.  (dag/nacht)  Ik gebruik nooit electrische verwarming van de vaten en toch krijg ik prima resultaat.  Het enige verschil is de trage vergisting maar als je genoeg vaten in de pipe zet maakt het absoluut niets uit.

Ik hoop dat dit helpt.

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

@psycat dank heb het vat nu binnen gezet nu constant rond de 20 graden. Nog ff een vraag ik wil nu mijn eerst stook voor de tweede keer gaan stoken hoeveel ltr water moet ik daarbij doen heb ongeveer anderhalve ltr

Beantwoorden
(@prins)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 262

Ongeveer 60%

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 628

Shalom Prins

Dus je hebt na je eerste stook 1,5l alco van 60 graden ?

Ik probeer de fijnstook te houden op 40 graden in de ketel.  Gewoon uit veiligheid.  Dus 0,75l water bij je alco in de ketel doen. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?