Ik zie dat hier nogal veel opinies zijn voor wanneer is mijn mash klaar voor te destilleren.
Laat ons zeggen ; 21 liter water + 6 kg suiker + 1 zakje vodkagist (73gr)
Hoelang moet deze gisten op kamertemperatuur 20 graden !!!
Goed begin, de temperatuur, warmer gaat vaak sneller, kouder langzamer. Wat is de samenstelling van je water? Veel mineralen, lees extra voeding bij weinig mineralen. Wat is je PH (zuurtegraad) van je water? Zuurstof boven je vloeistof groot of klein? Maar met 3 weken ben je er wel bij 20°C. Gistvoeding welke en hoeveel, welke Gist (snel of langzaam), tot hoeveel % alcohol, veel temperatuurverschil, tocht, luchtvochtigheid, luchtdruk. Om maar een paar factoren te noemen, maar bij 20°c, is 3 weken geen probleem, wil je nog gaan klaren? Of Laat je het zelf klaren, dan kan het langer zijn. 😉 even plagen mag, 3 weken dus, is het korte antwoord.
Goed begin in deze hobby, is veel vergistingen hebben staan, en/of geduld hebben. Gist is een levend organisme dat zich niet graag laat opjagen. Dit gaat alleen maar ten koste van het eindresultaat.
hallo bij mij is dat 1 tot 1.5 maand voor ik het stook
Hey William , ik maar een beginnend amateurke die wel heel veel wil bijleren. Als je mij kort de werking en het materiaal dat je nodig hebt kunt opnoemen in de verschillende stappen zou dat heel fijn zijn. Ik wil namelijk een zacht neutraal vodkaatje maken van 37,5 ° - 40° .
Suiker ,water, klein blikje tomatensaus, en gist. Bij 20°C een maand? In de kelder en/of schuur met veel temperatuurverschil ja. Maar bij 20°C stook ik in 3 weken tijd. Turbogist maakt reclame met een week.
Een week heb ik nog nooit gehaald met welke turbo dan ook. hier staat nu een vat in de gang waar het nooit koeler is dan 20 graden en die gist al 3 weken en twee dagen. Eind van deze week is het sg 990 en dus echt uitgegist. (ervaring van de vorige keren)
Als buffer voor de zuurgraad gooi ik er op voorhand een handje kippengrit in dan komt de pH niet onder de 3,5. Bij turbogist hoeft er geen gistvoeding bij, die zit al in het zakje.
Zoals William al zegt er zijn veel factoren die meespelen bij vergisten .
Er is dus geen vast aantal dagen voor te zeggen .
Gemiddelde zit je rond de 3 weken maar dat kan variëren .
Geef het de tijd die nodig is .
Wil je te snel krijg je bagger , wacht je te lang en staat het na gisten te lang krijg je ook verminderde kwaliteit of bagger .
Het is simpel
Water , suiker , gist , een voeding , correct PH voor suiker vergisting , temperatuur en voldoende oppervlakte in vat om gassen kwijt te raken en Tijd !
Wat is SG Lespaul ?
Suiker ,water, klein blikje tomatensaus, en gist. Bij 20°C een maand? In de kelder en/of schuur met veel temperatuurverschil ja. Maar bij 20°C stook ik in 3 weken tijd. Turbogist maakt reclame met een week.
Ja dat heb ik gelezen van turbogist , maar dat zijn fabbeltjes dan
Wat is SG Lespaul ?
Specific Gravity of Soortelijk Gewicht.
Je kunt dat meten met een hydrometer of refractometer.
Wanneer je het start SG weet dan heb je meer inzicht in het te verwachten alcoholpercentage. Ook weet je dan meer of e.e.a. al uitgegist is.
het kan geen kwaad dat er een deksel opstaat met waterslot ?
Ik zelf maak geen drank van suikerwater, sterke drank is voor mij met granen, molasse of fruit (voor de purist ook met aardappelen). Mijn suikerwater 6 kg suiker, tomatensaus (blikje) aanvullen tot 23L (suiker oplossen in gekookt water, en aanvullen met koud water). Bakkersgist er op en na ongeveer 4 weken stoken. (kelder 15°C tot 19°C.) Dit in de Grainfather op vol vermogen, 90% alcohol, perfect om mijn petri- en andere glas rommel te ontsmetten, tijdens gebruik. (stoompan is basis ontsmetting) En mijn alcohol brander werkt er perfect op. Mijn sterke drank en bier maak ik alleen met Bio-grondstoffen. (geen milieu-freak maar glyfosfaat en dergelijke zijn niet mijn ding) En ja ik ben al bedorven met bier, graanprojecten etc. Dus er zit genoeg "gif" in mijn drank. (alcohol)
Ik gebruik zelf zelden een waterslot maar een doek of kogeltje klepje.
Als je de druk van de co2 maar kwijt kan .
Zodra er geen co2 meer wordt gevormd verwerken of afsluiten .
Denk er zelfs over om op mijn RVC fermentors, biljardballen te leggen, bij mijn bier die een jaar "rijpt", heb je dan geen last van een uitgedroogd waterslot. Wil namelijk meerdere batches voor de langere fermentatie maken, dus glas en RVS met een biljartbal erop , co² kan er dan wel uit, maar zuurstof er niet in.