Hoeveel moet de ph waarde en sg meten ?
Je kunt SG meten met een simpele SG weger .(dobber)
PH met PH papier .
Er zijn ook digitale apparaatjes te koop voor PH te meten en SG
Deze dingen horen tot de minimale basis attributen net als thermometer en alcohol weger.
Met SG meet je het aanwezige suikergehalte. SG 1050 is 12.5 Plato. (12.37) is 12 Brix. Maar wij hier hebben het alleen over SG, (Voor de rest kom je SG, Brix en Plato in boeken tegen, en dus heb ik een tabel vanaf de competoeter afgedrukt.) 🙂 🙂 🙂
Begin SG - Eind SG X 0.13125 = alcoholgehalte van de vloeistof.
Mag je nog in uw mash roeren tijdens de gisting of het deksel even verwijderen ?
Nee, je kunt dan je "beslag" mogelijk infecteren.
En je roert onnodig dode gistcellen en ontstane afvalstoffen
van je residu door je ferment.
Gewoon lekker laten staan, de gist doet zijn werk wel.
Stiekem kijken: Wie heeft dat niet gedaan... Zou geen probleem moeten zijn.
Je zou ook een beetje olie in het waterslot kunnen doen, dat verdampt niet. Dit nadat het harde borrelen is gestopt.
Na 10 dagen hebben we het beslag gedistileerd , 21l water , 73gr vodkastar , 5kg dextrose.
Heel klaar , maar nog een gistsmaak. Dus m.a.w. te korte gisting gedaan. Kan ik dit nog goed krijgen met 2de en of 3de stook ?
De "fout" -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch...
kan ook liggen aan dat de vergisting niet goed is gegaan . B.v. na 10 dagen gaan stoken omdat het op het pakje staat maar in praktijk niet goed is gegaan .daarnaast kan het ook een stookfout zijn of verkeerd ketel configuratie of instellingen . Maar zeer sterk neigt het ook na gebruik van dubieuze kwaliteit gist. Beste wat je kunt doen als het echt een gistsmaak is. Natrium bicarbonaat toevoegen aan stookwijn en exacte temperatuur aanhouden van 78,3 graden .( Max 81 in uitloop . stopen op tijd voor naloop . Dus wanneer het percentage van hoofdloop paar % zakt stoppen en rest weggooien . Niet elke ketel is voldoende beveiligd anders kun je ook op hoogpercentage vullen met vertrager.
2de distilatie
@christophedc dat is en perfect keteltje maar voor hoog en schoon alcohol zijn er wat kleinigheden die je moet toepassen waardoor je kwaliteit verhoogt en daarmee percentage en ook smaak .
Neem een theedoek vouw die in een band en draai die om de hals/ onderkant helm .
maak de doek vochtig en hou deze vochtig .
Het vocht zal verdampen en warmte onttrekken aan de helm waardoor je een 'koude brug creeerd waardoor eeh deel van de damp terug condenseert en terug de ketel inloopt .
Alcohol is vluchtiger en zal daardoor puurder over komen en dus ook hoger alcohol en minder 'bijproduct "/smaak
Robbert , hoeveel zout moet er in 3,5 liter stookwijn ?
Groetjes Christophe
Van Natrium bicarbonaat voeg je ongeveer 5 a 7 gram toe gebruik je erbij ook wat calcium carbonaat gaat het percentage nog iets omhoog dus ook schoner .
MAAR stook rustig . Te hoge temperaturen kan misschien de calcium en natrium bicarbonaat mee komen . Ook op tijd stoppen zodat niet in naloop meekomt ( Calcium maakt troebel maar slaat neer en filter je wel uit , natrium bicarbonaat te veel of meegekomen geeft blauwe zweem )
De "fout" -lees:-> eigenschap zit hem voornamelijk in de keuze voor alcotec vodkastar.
Die staat hierom bekend. Het blauwe zakje van stookwinkel is beter.
Verdunnen met kraantjeswater en nogmaals destilleren met actieve kool.
Robbert heeft ook vast nog tips uit zijn truuckendoosch...
Op welk blauw zakje hebt je het Robbert