Hoeveel #gist mik ik bij mijn water suiker oplossing
totaal 15 liter water met 8 kg suiker.
Heel pakje Classic 8 Turbo Gist?
Ik meen te hebben begrepen dat de gist zichzelf als een dolle begint voort te planten. Als dat zo is zou je met een klein beetje gist kunnen volstaan, want het wordt vanzelf meer.
Is dit een terechte aanname?
Β
Ow...vraag is natuurlijk geboren uit ouderwetste hollandsche krenterigheid π
Hahaha.
Wat je moet doen is kijken op de achterkant van je turgogist zakje.
Daar is te lezen dat je waarschijnlijk 20(!) liter water moet mengen met je 8 pakkies lild sugahh
In water met een temperatuurtje van rond de 28. (Koud en warme kraan tegelijk vol open heb ik de perfecte start temperatuur.
Waarom jouw idee niet werkt komt zo:
Die turbogist leverancier heeft behalve gist ook een gist-starter en nog wat enzymen in je zakje gedaan en als je dan het deels gaat opbruiken komt de boel in de knel.
Ik heb het allemaal al voor je uitgeprobeerd. Doen wat de verpakking vermeld = gegarandeerd succes.
Β
Β
Hoeveel #gist mik ik bij mijn water suiker oplossing
totaal 15 liter water met 8 kg suiker.
Heel pakje Classic 8 Turbo Gist?
Ik meen te hebben begrepen dat de gist zichzelf als een dolle begint voort te planten. Als dat zo is zou je met een klein beetje gist kunnen volstaan, want het wordt vanzelf meer.
Is dit een terechte aanname?
Ow...vraag is natuurlijk geboren uit ouderwetste hollandsche krenterigheid π
Hahaha, nou wat kost die gist? Stookforum verkoopt het ook per kilo. Is dat de oplossing voor je? Als mijn gist op is ga ik dat ook proberen. Scheelt toch al gauw 2 kwartjes op 5 liter alcohol van 92%Β
Momenteel alleen nog maar de Black label per kilo. Kilopakken zijn altijd zo weg en op een of andere manier is het bij de groothandel ook heel vaak uitverkocht.
Β
Precies wat Nimrax zegt, hele zakje gebruiken ivm alle hulpstoffen die er in zitten.
Β
Het is trouwens ook zo dat stapelen wordt afgeraden, dus geen 2 zakjes in een 50 liter vat. Vraag me niet waarom maar dat schijnt niet het goede resultaat te geven. Alleen de Heat Gist van Still Spirits is stapelbaar volgens de fabrikant.
Β
Droge korrelgisten kun je wel per theelepeltje gebruiken. Dat zijn de normale wijngisten en bakkersgist. Dat bestaat ook echt alleen maar uit gist. dat vermenigvuldigt zich vanzelf wel. In theorie zou je met een theelepel bakkersgist een hele badkuip aan het gisten kunnen krijgen
...
...
Droge korrelgisten kun je wel per theelepeltje gebruiken. Dat zijn de normale wijngisten en bakkersgist. Dat bestaat ook echt alleen maar uit gist. dat vermenigvuldigt zich vanzelf wel. In theorie zou je met een theelepel bakkersgist een hele badkuip aan het gisten kunnen krijgen
Β Dat laatste is waar ik dus op doelde.
Heren....dank voor de antwoorden.
Ik zal mijn zuinigbril wel weer afzetten π
Hele batch staat nog steeds af te koelen....over een uurtje oid. gaat die gist erbij...net onder de 30gr.C.
Op het moment staat er witte wijn van 13% op te warmen in de ketel....
De schoorsteen moet roken he.
Β
Ja man, eerdaags ben je ook expert en mag je het anderen weer vertellen.
Super gezellig, veel gelachen en die gist mag je op of onder 30 graden er wel gaan doorroeren hoor. Dan is je suikerbeslag lichtgeel, kun je de bodem zien en na suiker toevoegen zie je wel eens een zwart korreltje drijven. Dit kan je gewoon laten drijven want het is een verbrande suikerkorrel tijdens raffinage. Die zat dus klem in de suikerfabriek ooit, werd 2x verhit en...doet helemaal niets meer π Leuk he,dit!
Β
Ik kan niet vinden op de verpakking ( foto stookwinkel) hoeveel water je erbij moet gooien maar ik zie een plaatje van de t500 staan dus met 8 kilo ongeveer 20 tot 21 Β liter water erbij. Dat heb je straks 25 liter stookwijn. Precies wat Nimrax ook al zei. Deze gist ken ik niet maar Alcotec 48 is niet zo gevoelig. Ik gooi 8 tot 8,5 kilo suikerΒ in het vat. Uit de warme kraan gooi ik er 13 liter water bij en 8 liter koud. Ik zorg altijd wel dat de temperatuur onder de 35 graden is voor ik de gist toevoeg, Β maar het is geenΒ exacte wetenschap toch?Β
Misschien kan je ook een foto maken van de hoeveelheid water moet worden toegevoegd. Is niet onbelangrijk want de eerste keer wil Madoc vast niet het risico lopen dat de stookwijn vanavond niet aan het pruttelen is. Althans ik zou er erg verdrietig van geworden zijn de eerste keer. Maar gelukkig heeft hij zo alcohol om dat eventuelel verdriet weg te drinken.Β
En doe niet teveel water in je waterslotje. met 3/4 druppels kun je je koolzuur uitstoot veel beter monitoren en vrijwel geen bubbels-geluids overlast.
En die alcohol die ie heeft om het weg te drinken is teleurstellend te noemen hierna. Hij overleefd die witte supermarktwijn wel hoor. Kan het er even best goed op doen. Maar als hij dan zijn eigen stookwijntje klaar heeft dan denkt ie...holy stook! Never commercial shit again!
Β
Werkt dus gelijk aan Alcotec, volgens mij is het enige verschil dat Alcotec niet onder de 18 graden mag komen. Deze heeft dus net wat prettiger temperatuurbereik. Ideaal voor deze maanden.Β
En tijdens de warme zomers kies je deze:
Β
Ik kan me de smaak niet meer herinneren want ik heb de eerste keer ook met goedkoop bocht gespeeld. Maar kon me feitelijk geen best schelen ik wilde het wonder aanschouwen. Als ik Madoc was had ik 6 kilo gebruikt en de verwarming 2 dagen op 25 hahaha. Ben benieuwd of hij meer geduld heeft, wat gaat het worden 6, 7 of toch 8 kg suiker.Β