Meldingen
Alles wissen

Italiaan die zelf gist maakt - filmpje

Pagina 4 / 5

RuMo
Berichten: 2120
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kijk maar eens in de topic van Robbert "zelf gist maken" kom je wel op gang.

Beantwoorden
RuMo
Berichten: 2120
 RuMo
(@rumo)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Er kan van als toe gevoeg worden zelfs brandnetel en nog veel meer. Maar ik begin meestal met chinesekool, werkt heel goed en in onze keuken altijd voor handen.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je begint te zoeken op Whisk(e)y en Lactobacilli als zoektermen, kom je eigenlijk uit op sites over Schotse Whisky en hoe dit bijdraagt aan smaak na de vergisting met ja, gist. Het niet koken van de mout, gebruik van houten vergistingstanks etc.

Dan ga je zoeken op fermentation lactobaccilus en tsja, alcohol wordt niet genoemd of azijnzuur achtige dingen.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Denk aan oma's zuurkool .witte kool in reepjes en ongepasteuriseerde karnemelk of magere yoghurt .
Iets van eiwitten of aminozuren erbij voor extra voeding .
Het vocht kun je apart als vloeibaar gist gebruiken .
je kunt het ook een nieuwe voedings bodem geven.
Uv , mineralen en voeding geven .
Cellen vermenigvuldigen door knop vorming .
Hiervoor is zuurtstof nodig dus niet alleen wegzetten en tijd nemen ook doorroeren . Korsten verweideren en vers vocht geven water bevat zuurstof.
Maar verzuip en verdun het niet te veel ?

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heeft het ook nog zin om iets mee te geven van voedingsbodem waar het uiteindelijk mee gaat werken? Moutextract in poedervorm bijvoorbeeld, dat zou de aminozuren of eiwitten leveren dan.

Dan zou het witte kool in reepjes, karnemelk (neem aan die uit de koeling van de supermarkt volstaat?), moutextract in poedervorm, water en eventueel de jeneverbessen gekneusd toevoegen, worden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Als het uit supermarkt maar niet te veel zout bevat .
Mout extra ( zelfs corona ,,? bier ) is zeker een voedings bodem .
Bessen en ook Jenever bessen bevatten ook iets aan voedingsstoffen . Denk erop dat de bessen smaak niet overheersend wordt en past in toekomstige product .
Avocado en zeewier bevatten plantaardige eiwitten en aminozuren en zijn zeer goed bruikbaar

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3207
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha, Corona Bier en Avocado doen niet heel erg Iers aan. Het kruidige, bosachtige wat in de Whisky met turfmout en jeneverbessen gekomen is, beviel mij erg goed moet ik zeggen.

De Ierse Whisky wordt een stort van gelijke delen pilsmout, speltmout, haver, gierst en maïs. Maischschema wordt wat jij had voorgesteld een aantal weken terug (laptop even niet bij de hand).

Ik mag nog even aanklooien met Ierse Whisky want ik ken ze eigenlijk niet ?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je avocado en corona bevatten aminozuren . Ik gaf het als voorbeeld je kunt ook gewoon eiwit erbij gooien maar dan is er meer kans of schimmels .
Er zijn veel alternatieven .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

A b of c Het ligt hem aan de golflengte van het licht. Ook de intensiteit. En een misser van mijn kant (weeral) het is UV-A die gebruikt wordt voor insectenvallen. Ook Black-light's zijn UV-A lichtbronnen met een filter om zoveel mogelijk zichtbaar licht uit te filteren. En nergens op google vind ik een artikel over het gebruik van uv-licht in de gistkweek. Heeft iemand een link naar zo een artikel? Liefst wetenschappelijk onderbouwd.

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je kunt het best even in bakkers vakbladen even terug zoeken .
Daar vind je diverse artikelen .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals? Zelf vind ik vind er niets over.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dat is ook lastig .
Een link weet ik zo niet ik ben niet zo thuis op google en gebruik het zelden .
ik denk dat je dan even naar bibliotheek moet en kijken of je daar ook wat vakbladen vind of studie boeken .
Producenten sturen dat soort product info vaak naar grotere bakkerijen en afnemers .
Ik heb misschien nog wel volgens mij wat liggen maar is uit jaren 80 - 90 ergens . .
Dat is ook de tijd dat de nieuwere high performance gisten meer intrede deden .
De Destileerderijen begonnen ook meer met modernisering en efficiëntie .
En uitbesteden van maken van grondstoffen.
( Toen kwam ook de Dynamite gist op de markt dar was een van de voorlopers van de moderne gemanipuleerde performance gisten .)
Voor Nederland waren het voornamelijk de duitse en franse producenten .

Ik kan zien of er nog wat ligt ergens tussen de rommel op zolder .

Beantwoorden
Berichten: 579
(@stierke)
Prominent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik wel vind:

wat u nodig heeft voor het opkweken van gist: 1 set ... Optimale duisternis: belangrijk omdat licht, en in het bijzonder UV-stralen, een funeste invloed hebben op ...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hangt af van spectrum.en dosering.
Bepaalde stralen moeten gefilterd

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10651
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Net als fe uv lampen voor vijvers diev vernietigen alles

Beantwoorden
Pagina 4 / 5
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?