Ik verwachtte in Spanje vandaag op de post m'n gist om toe te voegen aan m'n mash van water en nispero's (soort kleine abrikoos). Nu duurt dat blijkbaar nog 4 dagen maar ik heb al zo'n 50 liter mash klaarstaan... Kan ik na 4 dagen nog gist en suiker toevoegen? Ik ben bang dat het al gaat fermenteren, het is hier 20 graden plus een gaat komende dagen warmer worden. Daarnaast heb ik al andere 50 liter die op het moment wild fermenteert en gaat goed. Dus als het hier al met natuurlijke gist op het fruit en de suiker van het fruit start met fermenteren is een proces begonnen en ik ben bang dat te verstoren met toevoegen van gist en suiker na 4 dagen.. tips welkom! Bedankt alvast
Ja, dat kan. Je kunt ook wel beschikbare gist toevoegen.
Kijk, je hebt al (wilde) vergisting dus het komt goed.
Na 4 dagen wilde vergisting roeren, krijg je alle residu door je mash. Minder goed.
Wil je een meer gecontroleerde vergisting is een gist zakje wel leuk. Maar niet noodzakelijk.
Wilde vergisting geeft een vrij zuivere alcoholvergisting.
Wat is het huidige SG ? Is extra suiker nodig ?
Spontane gisting is zeker voor abrikoos een kans op een zeer goed eindproduct .
Je kunt een tweede gist introduceren mist het een soortgelijk is of een die geen problemen heeft met de gist aanwezig
Je kan je wilde gist ook tam maken. Je neem dan wat van de aanwezige gist en die vermeerder je en maak je ook wat sterker. Hier zijn al wat leuke topic's over geschreven. En als je de SG wilt meten moet je wel opschieten, als de vergisting al opgang is krijg je een vertekend beeld.